Dodaj do ulubionych

Wasze sposoby na pstrąga pieczonego

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 11:26
dzis na obiadek bedzie pstrag. prosze o jakies ciekawe sposoby na jego
przyrzadzenie. pozdrawiam.
Edytor zaawansowany
  • brunosch 27.10.04, 11:57
    Najlepszy jest gotowany 10-15 min z koperkiem, no ale jak chcesz pieczony -
    1. pstrągi oczyść, włóż gałązkę koperku + 1/4 cytryny do brzucha, posól i
    oprósz mąką
    2. Opiecz na złoto
    3. Włóż do natłuszczonego naczynia do zapiekania i zalej sosem:

    a. sosem beszamel
    b. holenderskim tzn beszamel + starty, ostry ser
    c. pomidorowym
    d. śmietanowym z koperkiem
    Zapiecz do zezłocenia skórki, podawaj z ziemniakami.


    --
    ser to nie jest filadelfijski szlifierz!
  • Gość: Sqka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 14:58
    Sos holenderski to nie jest beszamel+ser..
    to taki bardziej jajeczny, bez mąki i tej zasmażki która jest podstawą
    beszamelu. Taki znam ja, z Belgii..
  • em_es 27.10.04, 12:02
    Ja najbardziej lubie tak prosto: do pstrąga włożyć plasterki cytryny,
    kawałeczki masła, natkę pietruszki, lekko z wierzchu oprószyć mąką - i na
    gorące masełko, smażyć z obu stron. Ewentualnie piec na grillu, ale z patelni
    bardziej mi smakuje.

    MS
  • Gość: klarka IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 27.10.04, 12:29
    Pstrąga podzielic na 2 porcje/fileciki/.Oprószyc solą,pieprzem,polac
    cytryną.Panierowac w bułce i jajku,potem na gorace masełko.Smażyć z dwóch
    stron.Na usmażonej porcji położyc plasterek cytryny i polać gorącym roztopionym
    masłem.Pychotka.Smacznego.
  • Gość: jacekf IP: 81.210.22.* 27.10.04, 12:37
    Wszystkie swietne jak wczesniej opisane. Ja czasem wiecej dosmaczam: caly
    koperek skarajam, mieszam ze zmiazdzonym czosnkiem, sola, pieprzem, imbirem i
    kropelka oliwy. Nacieram rybe ze wszech stron i zawijam w folie. Do piekarnika
    na 15 minut, ostatnie 3-5 w odwinietej folii.
    Smacznego
  • martusia_25 27.10.04, 14:46
    Pstrąg pieczony z pieczarkami i zielonym pieprzem.
    Pstrąga pokroić na półdzwonka lub wyfiletować. Skropić cytryną, posolić,
    odstawić na 15 minut. Przygotować masło pieprzowe: do masła dodać marynowany
    zielony pieprz i biały mielony (sporo). Pieczarki umyć, pokroić w plasterki.
    Pstrąga posmarować masłem pieprzowym, obłożyć plasterkami pieczarek. Zawinąć w
    folię aluminiową i upiec (ja piekę ok 15-20 minut w temp. 180 stopni).
    Podawać z resztą masła pieprzowego i plasterkami cytryny.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka