Dodaj do ulubionych

Karpatka;)

28.10.04, 10:21
Proszę o sprawdzone, pyszne przepisy na Karpatkę;))))
Inaczej będę zmuszona zrobić gotowca ze sklepu;))
Pozdrawiam serdecznie, dziekuję

aga

--
"W każdym istnieniu dziecka wpisane jest życie dwojga ludzi, nie do wymazania
i na cale życie"
Edytor zaawansowany
  • zuczek2 28.10.04, 10:57
    Zagotowac 0,25litra wody z 125g margaryny,dodać 1 szklankę mąki i dalej gotować
    rozcierając mase aż będzie gładka.Po wystudzeniu masy wbić do niej kolejno 4-5
    jajek i ucierać mikserem 10 min.cisto podzielić na dwie części i upiec
    kolejno.piekarnik 200stopni C ,czas około 30 min.
    przełożyć kremem budyniowym.
    Kupne ciasta zwłaszcza te z promocji nie wychodzą.
  • jagasz 28.10.04, 14:35
    Dziekuję i czekam na jeszcze;)))

    aga
    --
    "W każdym istnieniu dziecka wpisane jest życie dwojga ludzi, nie do wymazania i
    na cale życie"
  • Gość: Aniela IP: *.kluczbork.net 28.10.04, 16:34
    poszukaj w starych postach kiedys tam znalazlam suuuper przepis na mase z
    zoltek i masla juz bez dodatku budyniu, niestety msm go u mamy a bede tam
    dopiero w sobote lub niedziele ale napewno ci go posle bo byl mniam mniam mniam.
  • Gość: Monika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.04, 11:15
    Może to był mój przepis bo już kilkakrotnie na tym forum podawałam:-)
    Oto on:
    1/2 litra mleka
    3/4 szklanki cukru
    trochę cukru wanilinowego (lub kilka kropel aromatu)
    1 kostka masła prawdziwego:))
    2 lub 3 żółtka
    2 łyzki mąki pszennej
    2 łyzki mąki ziemniaczanej

    Odlej 1/3 ilości mleka do dużego kubka, resztę mleka zagotuj z cukrem i cukrem
    waniliowym. do kubka z zimnym mlekiem dodaj żółtka, mąkę ziemniaczaną i pszenną,
    zmiksuj (najlepiej blenderem ale mikser też może być), potem wlej to powoli do
    gotującego się na małym ogniu mleka i mieszaj cały czas aż zgęstnieje i masa
    zaczynie lekko "pyrkać". Wystudź i zmiksuj z miękkim masłem. Masa jest 100 razy
    lepsza niż wszystkie kupne.
    co do przepisu na ciasto, to powyżej był podany jeden i właściwie nie ma co
    kombinować, bo wyszłoby coś innego:-)
  • Gość: lila IP: *.bnet.pl 29.10.04, 11:02
    Ja zawsze robię Karpatkę Dr. Oethger ( nie wiem jak to się pisze) kupuję w
    osiedlowym sklepiku i robię dokładnie jak na opakowaniu tylko do kremu dodaję 1
    łyżkę wódki czystej Zawsze wychodzi super więc nie eksperymentuję innego
    przepisu Pozdrawiam
  • Gość: maja IP: *.devs.futuro.pl 29.10.04, 11:23
    ja kupuje rowniez dr.Oetker, jest super, a teraz kupilam Gellwe (dla porownania) jeszcze nie
    robilam wiec nie ocenie
  • jagasz 29.10.04, 11:49
    Dziękuję raz jeszze od wypadku też mam Gellwe w domu;))))

    aga
    --
    "W każdym istnieniu dziecka wpisane jest życie dwojga ludzi, nie do wymazania i
    na cale życie"

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka