Dodaj do ulubionych

Ile kapusty kiszonej na bigos dla dwóch osób?

IP: *.ryder.krakow.pl 29.10.04, 12:07
Zabieram się dziś za bigosik, mam tylko jedno pytanko. Z jakiej ilości
kapusty kiszonej zrobić go, jeśli ma być dla dwóch osób, tak z 6 dużych
porcji w sumie?
Edytor zaawansowany
  • Gość: Opty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.04, 13:30
    A czy nie lepiej zrobić więcej i część zamrozić? W razie potrzeby jak znalazł.
    Ja robię z 1 kg kiszonej + 1 kg słodkiej (na 3 osoby). Ale ile z tego jest
    porcji to nie wiem. Trzeba wypróbować samemu.
    Pozdr.
  • giezik 29.10.04, 13:33
    moj przepis na 12 osob
    zaklada m.in takie skaldniki:
    4 kg kapusta kiszona
    1 3/5 kg mięsa -- najlepiej kilka gatunków: wołowina, wieprzowina, baranina, dziczyzna
    1 kg kiełbasa zwykła
    60 dag boczku wędzonego
    20 dag smalcu
    40 dag śliwki suszone -- najlepiej mocno dymione węgierki
    10 dag rodzynek
    --
    "Kucharz ma być ochędożny, z czupryną albo głową wyczesaną, podgoloną, rękami umytymi, paznokciami oberżnionymi, opasany fartuchem białym, trzeżwy, nie swarliwy, pokorny, chyży smak dobrze rozumiejący."
  • Gość: Hanna IP: 64.213.237.* 29.10.04, 13:39
    Kochana, przy bigosie przepis -a raczej proporcje nie sa takie wazne. kazdy
    robi jak lubi, 1:1 kiszona do bialej, 1:2 kiszonej do bialej. Wszystko zalezy,
    czy lubisz bigos bardzie kwasny czy nie. O np. biore srednia kapuste biala i
    kilo kiszonej. Wyjdzie mila porcje, zwazywszy, ze dodasz sliwek suszonych,
    miesa i innych dodatkow. Nie martw sie proporcjami.
  • Gość: Pichciarz IP: *.proxy.aol.com 29.10.04, 13:52
    Bigosu nie robi się w małych ilościach. Kapustę z mięsem można, ale nie bigos.
    Zamrażać nie ma potrzeby bo bez chłodzenia też długo stoi, a im częściej
    odgrzewany tym lepszy. A BIGOS raz zrobiony długo i tak nie postoi, zjecie go
    nie wiedzieć kiedy nawet jeśli gar na 20 osób.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka