Dodaj do ulubionych

co z kapusty kiszonej?

IP: 217.96.96.* 03.11.04, 11:00
Czy możecie podać mi jakieś przepisy na wykorzystanie kapusty kiszonej? Z
góry dziękuję.
Edytor zaawansowany
  • yfcia 03.11.04, 11:07
    Dopiro robiłam kurczaka z kapustą i cała rodzinka zjadła ze smakiem - mogę więc
    śmiało polecić:
    4-6 porcji kurczaka
    2 łyżki oleju
    szklanka śmietany
    3 ząbki czosnku
    30 dag kiszonej kapusty
    natka pietruszki
    kminek, sól, pieprz
    Kurczaka zrumienić na rozgrzanym oleju, podlać wodą, doprawić solą, pieprzem,
    kminkiem(wzięłam mielony) i rozgniecionym czosnkiem. Dusić pod przykryciem. Po
    15 minutach dołożyć kapustę. Dusić do miękkości. Na koniec dodać śmietanę,
    zagotować, dodać natkę. Podawać najlepiej z pyzami ziemniaczanymi.
  • Gość: Cynamoon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 11:19
    Mozesz kapuste (pokrojona) dodac do masy na placki ziemniaczane i usmazyc. Sa
    pyszne.

    Mozesz zrobic krokiety z kapusta i pieczarkami, albo drozdzowe paszteciki z
    kapusta.
  • bedada 03.11.04, 13:26
    Daj przepis na te drożdzowe paszteciki.
  • cynamoon6 03.11.04, 23:17
    To bedzie problem, bo robie totalnie z glowy, no i dawno nie robilam. Ale jutro
    podpytam mame i sprobuje doprecyzowac.
  • pini1 03.11.04, 16:02
    Czy dużo dać kapusty do "ciasta" plackowego? Tak: pół na pół, czy mniej? A ta kapusta nie będzie twarda po usmażeniu? Spodobał mi się ten pomysł!
  • cynamoon6 03.11.04, 23:20
    Pini, tak z 1/4 , 1/3 kapusty w stosunku do ziemniakow.
    Kapuste nalezy drobno pokroic, raczej nie bedzie twarda. One bede chrupkie po
    usmazeniu.
    Przynajmniej moje takie byly...
    W sumie to mnie sama zadziwila ta wersja i mile zaskoczyla jak juz zrobilam;-)
  • Gość: Qcharzowa IP: *.ryder.krakow.pl 03.11.04, 11:29
    Bigosik oczywiście.
  • Gość: bazylka IP: *.pentor.com.pl / *.pentor.com.pl 03.11.04, 12:08
    parzona z cebulką i skwarkami
    nie lubię kapuchy kiszonej, ale taką mogłabym garami po prostu pochłaniać :-)
  • Gość: madzioreczek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 12:40
    Oboje z mężem uwielbiamy łazanki z kawaszoną kapustą. Podsmażam boczek wędzony,
    podduszam pieczarki, kapustę podgotowuję, mieszam wszystko dosmaczam pieprzem i
    kminkiem. Gotuję makaron łazankowy al dente, a po ugotowaniu mieszam z kapuchą
    i gotowe.
  • Gość: wercia5 IP: 217.96.96.* 03.11.04, 12:40
    a może macie jakiś sprawdzony przepis na bigos lub na krokiety z kapustą i
    pieczarkami?
  • Gość: Ewa IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 03.11.04, 13:54
    pierogi z kiszonej kapustki i grzybkami, Pyszne!
    Ten sam farsz do pierogów możesz wykorzystać do krokietów
    pozdrawiam
  • Gość: Qcharzowa IP: *.ryder.krakow.pl 03.11.04, 15:54
    Bigos - ale z samej kapusty kiszonej. Około 1 kg kapusty, 1,5 kawałka kiełbaski
    (wolę chudszą), 30 dag mięsa od szynki, cebulka, liść laurowy, sól, pieprz,
    grzybki suszone (garść lub dwie), ząbek czosnku. Ja robię tak: wieczorem moczę
    grzybki w wodzie (szklance wody), i tak przez noc. Na drugi dzień gotuję je w
    tej wodzie do miękkości (1 - 2 godzinki na małym ogniu). W innym garnku (dużym)
    wrzucam mięsko od szynki, troszkę solę i pieprzę (mało), podlewam wodą i olejem
    (łyżka), i duszę ok 1 h na małym ogniu. Po uduszeniu kroję w kostkę. Na
    patelnię wrzucam cebulkę, podrumieniam ją na oleju, do niej kiełbaskę w kostkę
    i to mięsko pokrojone. Duszę jeszcze troszkę. Zostawiam ten tłuszczyk z mięska
    w garze i w to wrzucam odcisniętą i posiekaną kapustę. Podlewam ciut wodą, do
    tego grzybki w kostkę, liść laurowy, ząbek czosnku. Wymieszać i gotować około
    1,5 h. Gotowe. Troszkę zagmatwałam, ale powinno być czytelnie.

    Pzdr,
    Qcharzowa
  • Gość: qd IP: 195.205.248.* 04.11.04, 09:46
    Olacek słowacki czy jak mówią moi znajomi chlebek kapuściany.
    Ważne: kapusta musi być baaaardzo kwaśna, najlepsza taka co od zeszlego roku
    stala i do niczego sie nie nadaje bo kwas wykreca buzie.
    Jak nie ma takiej, to trzeba dosolic, ew. dokwasic kwasem mlekowym.

    30 dkg kapusty kiszonej pokroic, zeby sie "wlosy" nie wlokly
    60 dkg maki
    5 dkg drozdzy + pol szklanki wody + lyzeczka cukru
    1 łyżka Vegety, Jarzynki albo czego podobnego ( na kolor i smak)
    3 łyżki oleju


    Zrobic zaczyn, wyrobic w misce widelkami robota ciasto z POŁOWY mąki i całości
    pozostałych składników.Dodać kapustę.Wyrobić. Dodać resztę mąki. Ciasto powinno
    być nie za gęste. Więc może dodać wody tzreba, może mąki - wszystko zależy jak
    sucha mąka.
    Ciasto do foremki włożyć, pozostawic do wyrosnięcia, upiec na złoto.

    Popic piwem :)))
    Qd
  • Gość: uu IP: *.akacje.pl / 195.28.170.* 04.11.04, 10:46
    kapuste z grochem :)
    mniam

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka