sos pomidorowy

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • IP: 150.254.115.*

    Jak zrobić najprostszy sos pomidorowy do makaronu, przy użyciu np.:
    koncentratu pomidorowego, ale żeby nie był zbyt kwaśny
    • 03.11.04, 17:56 Odpowiedz
      Zamiast koncentratu, polecam użycie (zwłaszcza w sezonie nie-pomidorowym)
      pomidorów z puszki. Na oliwie należy zeszklić poszatkowaną cebulę (1 średnią),
      wrzucić pomidory w całości), przykryć rondel czy garnek, w którym się to ma
      dusić i dusić aż do uzyskania w miarę jednolitej masy (od czasu do czasu
      mieszać). W trakcie duszenia dodać ze 2 ząbki posiekanego czosnku, szczyptę
      cukru, świeżo zmielony czarny pieprz, łyżkę suszonego oregano, łyżkę suszonej
      bazylii (albo 2 łyżki posiekanej świeżej), można dodać łyżeczkę papryki.

      Do gotowego sosu wrzucić świeżo ugotowany makaron i wymieszać. Podawać posypany
      parmezanem.
      • 03.11.04, 18:05 Odpowiedz
        Rozpuścić camemberta, zlać go posiekanymi pomidorami z zalewą (bo tez raczej
        polecam pomidiry z puszki niż koncentrat), doprawić do smaku wedle uznania
        (sól, pieprz, oregano lub inne zielsko, ewentualnie odrobina octu
        balsamicznego) i do tego makaron.
        • IP: 150.254.115.*

          Gość: ewka 03.11.04, 18:14 Odpowiedz
          prosiłam o przepis z użyciem wyłącznie koncentratu.
          • 03.11.04, 18:18 Odpowiedz
            Prosiłaś o przepis z użyciem np. koncentratu. A myśmy podały inne przykłady ;-)
          • IP: 81.15.189.*

            Gość: ines 03.11.04, 18:35 Odpowiedz
            Napisałaś "np. koncentratu". Ludzie doradzili Ci ze lepsze są pomidory w
            zalewie, ale i z koncentratu przepis Hani jest do zrobienia. Nie bardzo
            rozumiem co to znaczy "wyłącznie z koncentratu". Hania podała oprócz tego
            tylko cebulę, czosnek i przyprawy.
          • 03.11.04, 20:19 Odpowiedz
            Chciałam pomóc i karmilla pewnie też. Jeśli chcesz przepis WYŁĄCZNIE z
            koncentratem, to bardzo przepraszam, ale przepisu na sos z koncentratu nie znam
            i nie wiem czy chcę znać.
            • 04.11.04, 09:42 Odpowiedz
              I bardzo dobrze, ze nie znasz. Do produkcji koncentratu uzywane sa najgorsze
              pomidory, jakimi producent dysponuje. Nigdy nie zrobilby z nich "pelati", gdyz
              tam jakosc jest widoczna golym okiem.
              • 04.11.04, 10:10 Odpowiedz
                Mnie koncentrat pomidorowy kojarzy się z głębokim kryzysem lat 80-tych i
                zastępowaniem wszystkiego wszystkim, m.in. pomidorów czy domowych przecierów
                koncentratem. Błeee...
    • IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl

      Gość: konewka 03.11.04, 18:38 Odpowiedz
      już raz pytałaś o sosy do makaronu
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=16349060&v=2&s=0

      i co nie posmakował żaden?przecież one wszystkie są z koncentratu.a to co Linn
      podala to pewnie za trudne?wysil się trochę i sama zobaczysz ze nie musi być z
      koncentratu.
    • IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl

      Gość: bazylka 03.11.04, 20:00 Odpowiedz
      ...a o smaku
      rzeczy pomidorowe (sosy, zupę) można odrobinę (!) posłodzić - szczegolnie warto
      jeśli chcesz robić sos z koncentratu (też nie polecam, lepiej kup kartonik z
      pomidorami w mniejszym stężeniu)
      poza tym generalnie kwaskowość zabija smak słony, więc jak ci się sos wydaje za
      kwaśny, to troszkę dosól
    • 03.11.04, 21:20 Odpowiedz
      z koncentratu to nie będzie sos.. apomidorówka i to kiepska.
      Przepraszam, ale staramy Ci sie doradzić jak najlepiej a Ty masz pretensje..
      m.
      --
      www.lachman.pl/michalina.html
      • 03.11.04, 22:35 Odpowiedz
        Koncentrat? Nawet pomidorowki nie robie z koncentratu, brrrr. Kluchy z
        koncentratem nie moga byc po prostu dobre.
        • 04.11.04, 10:29 Odpowiedz
          To ja mam cyba zwyrodniale kubki smakowe, bo ja lubię koncentrat pomidorowy.
          Nie każdy, ale te które lubię, to lubię bardzo. Najchętniej jem sam, prosto ze
          słoiczka, albo używam zamiast keczupu. A pomidory z puszki to do sosu do
          makaronu jak najbardziej, ale same w sobie to już mi nie bardzo smakuja. Pewnie
          dlatego, że w sezonie na dziłce mam nieporównywalnie słodsze pomidory i te z
          puszki wydają mi się nijakie, i w dodatku czuć je blachą.
          I znam przepis na sos z koncentratu (albo soku) pomidorowego, tylko robię ten
          sos albo do gołąbków, albo do pulpetów i raczej trudno mi sobie wyobrazić
          makaron z tym sosem, ale niech będzie: zrobić zasmażkę z łyżki masła i łyżki
          mąki, rozprowadzić rosołem z koncentratem lub sokiem pomidorowym, doprawić
          wedle uznania.
          • IP: *.acn.waw.pl

            Gość: marghe_72 04.11.04, 13:10 Odpowiedz
            Karmillo, ale przeciez nikt nie neguje ze najlepsze do kazdej potrawy są
            pomidory swieze:))
            m.
            • 05.11.04, 10:19 Odpowiedz
              Tu na forum to może nie, ale kiedyś ktoś podawał przepis na sos pomidorowo
              tuńczykowy i polecał pomidory z puszki, koniecznie włoskie, bo niby tak
              słodkie, jakich u nas nie ma, a o świeżych nawet się nie zająknął, więc jak
              spróbowałam pierwszy raz (i kolejne - różnych firm) to się rozczarowałam.
              • 05.11.04, 13:34 Odpowiedz
                KArmillo.. bo to zalezy od sezonu.
                Teraz będe polecac pomidory z puszki, bo swieze juz neico plastikiem trącą.
                Latem wyłacznie swieze
                m .
                --
                Tylko krowa nie zmienia zdania :))

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.