sos pomidorowy Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Jak zrobić najprostszy sos pomidorowy do makaronu, przy użyciu np.:
    koncentratu pomidorowego, ale żeby nie był zbyt kwaśny
    • Zamiast koncentratu, polecam użycie (zwłaszcza w sezonie nie-pomidorowym)
      pomidorów z puszki. Na oliwie należy zeszklić poszatkowaną cebulę (1 średnią),
      wrzucić pomidory w całości), przykryć rondel czy garnek, w którym się to ma
      dusić i dusić aż do uzyskania w miarę jednolitej masy (od czasu do czasu
      mieszać). W trakcie duszenia dodać ze 2 ząbki posiekanego czosnku, szczyptę
      cukru, świeżo zmielony czarny pieprz, łyżkę suszonego oregano, łyżkę suszonej
      bazylii (albo 2 łyżki posiekanej świeżej), można dodać łyżeczkę papryki.

      Do gotowego sosu wrzucić świeżo ugotowany makaron i wymieszać. Podawać posypany
      parmezanem.
      • Rozpuścić camemberta, zlać go posiekanymi pomidorami z zalewą (bo tez raczej
        polecam pomidiry z puszki niż koncentrat), doprawić do smaku wedle uznania
        (sól, pieprz, oregano lub inne zielsko, ewentualnie odrobina octu
        balsamicznego) i do tego makaron.
        • Gość: ewka IP: 150.254.115.* 03.11.04, 18:14
          prosiłam o przepis z użyciem wyłącznie koncentratu.
          • Prosiłaś o przepis z użyciem np. koncentratu. A myśmy podały inne przykłady ;-)
          • Gość: ines IP: 81.15.189.* 03.11.04, 18:35
            Napisałaś "np. koncentratu". Ludzie doradzili Ci ze lepsze są pomidory w
            zalewie, ale i z koncentratu przepis Hani jest do zrobienia. Nie bardzo
            rozumiem co to znaczy "wyłącznie z koncentratu". Hania podała oprócz tego
            tylko cebulę, czosnek i przyprawy.
          • Chciałam pomóc i karmilla pewnie też. Jeśli chcesz przepis WYŁĄCZNIE z
            koncentratem, to bardzo przepraszam, ale przepisu na sos z koncentratu nie znam
            i nie wiem czy chcę znać.
            • I bardzo dobrze, ze nie znasz. Do produkcji koncentratu uzywane sa najgorsze
              pomidory, jakimi producent dysponuje. Nigdy nie zrobilby z nich "pelati", gdyz
              tam jakosc jest widoczna golym okiem.
              • Mnie koncentrat pomidorowy kojarzy się z głębokim kryzysem lat 80-tych i
                zastępowaniem wszystkiego wszystkim, m.in. pomidorów czy domowych przecierów
                koncentratem. Błeee...
    • Gość: konewka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 18:38
      już raz pytałaś o sosy do makaronu
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=16349060&v=2&s=0

      i co nie posmakował żaden?przecież one wszystkie są z koncentratu.a to co Linn
      podala to pewnie za trudne?wysil się trochę i sama zobaczysz ze nie musi być z
      koncentratu.
    • Gość: bazylka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 20:00
      ...a o smaku
      rzeczy pomidorowe (sosy, zupę) można odrobinę (!) posłodzić - szczegolnie warto
      jeśli chcesz robić sos z koncentratu (też nie polecam, lepiej kup kartonik z
      pomidorami w mniejszym stężeniu)
      poza tym generalnie kwaskowość zabija smak słony, więc jak ci się sos wydaje za
      kwaśny, to troszkę dosól
    • z koncentratu to nie będzie sos.. apomidorówka i to kiepska.
      Przepraszam, ale staramy Ci sie doradzić jak najlepiej a Ty masz pretensje..
      m.
      --
      www.lachman.pl/michalina.html
      • Koncentrat? Nawet pomidorowki nie robie z koncentratu, brrrr. Kluchy z
        koncentratem nie moga byc po prostu dobre.
        • To ja mam cyba zwyrodniale kubki smakowe, bo ja lubię koncentrat pomidorowy.
          Nie każdy, ale te które lubię, to lubię bardzo. Najchętniej jem sam, prosto ze
          słoiczka, albo używam zamiast keczupu. A pomidory z puszki to do sosu do
          makaronu jak najbardziej, ale same w sobie to już mi nie bardzo smakuja. Pewnie
          dlatego, że w sezonie na dziłce mam nieporównywalnie słodsze pomidory i te z
          puszki wydają mi się nijakie, i w dodatku czuć je blachą.
          I znam przepis na sos z koncentratu (albo soku) pomidorowego, tylko robię ten
          sos albo do gołąbków, albo do pulpetów i raczej trudno mi sobie wyobrazić
          makaron z tym sosem, ale niech będzie: zrobić zasmażkę z łyżki masła i łyżki
          mąki, rozprowadzić rosołem z koncentratem lub sokiem pomidorowym, doprawić
          wedle uznania.
          • Gość: marghe_72 IP: *.acn.waw.pl 04.11.04, 13:10
            Karmillo, ale przeciez nikt nie neguje ze najlepsze do kazdej potrawy są
            pomidory swieze:))
            m.
            • Tu na forum to może nie, ale kiedyś ktoś podawał przepis na sos pomidorowo
              tuńczykowy i polecał pomidory z puszki, koniecznie włoskie, bo niby tak
              słodkie, jakich u nas nie ma, a o świeżych nawet się nie zająknął, więc jak
              spróbowałam pierwszy raz (i kolejne - różnych firm) to się rozczarowałam.
              • KArmillo.. bo to zalezy od sezonu.
                Teraz będe polecac pomidory z puszki, bo swieze juz neico plastikiem trącą.
                Latem wyłacznie swieze
                m .
                --
                Tylko krowa nie zmienia zdania :))

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.