Dodaj do ulubionych

sos pomidorowy

IP: 150.254.115.* 03.11.04, 17:50
Jak zrobić najprostszy sos pomidorowy do makaronu, przy użyciu np.:
koncentratu pomidorowego, ale żeby nie był zbyt kwaśny
Edytor zaawansowany
  • 03.11.04, 17:56
    Zamiast koncentratu, polecam użycie (zwłaszcza w sezonie nie-pomidorowym)
    pomidorów z puszki. Na oliwie należy zeszklić poszatkowaną cebulę (1 średnią),
    wrzucić pomidory w całości), przykryć rondel czy garnek, w którym się to ma
    dusić i dusić aż do uzyskania w miarę jednolitej masy (od czasu do czasu
    mieszać). W trakcie duszenia dodać ze 2 ząbki posiekanego czosnku, szczyptę
    cukru, świeżo zmielony czarny pieprz, łyżkę suszonego oregano, łyżkę suszonej
    bazylii (albo 2 łyżki posiekanej świeżej), można dodać łyżeczkę papryki.

    Do gotowego sosu wrzucić świeżo ugotowany makaron i wymieszać. Podawać posypany
    parmezanem.
  • 03.11.04, 18:05
    Rozpuścić camemberta, zlać go posiekanymi pomidorami z zalewą (bo tez raczej
    polecam pomidiry z puszki niż koncentrat), doprawić do smaku wedle uznania
    (sól, pieprz, oregano lub inne zielsko, ewentualnie odrobina octu
    balsamicznego) i do tego makaron.
  • Gość: ewka IP: 150.254.115.* 03.11.04, 18:14
    prosiłam o przepis z użyciem wyłącznie koncentratu.
  • 03.11.04, 18:18
    Prosiłaś o przepis z użyciem np. koncentratu. A myśmy podały inne przykłady ;-)
  • Gość: ines IP: 81.15.189.* 03.11.04, 18:35
    Napisałaś "np. koncentratu". Ludzie doradzili Ci ze lepsze są pomidory w
    zalewie, ale i z koncentratu przepis Hani jest do zrobienia. Nie bardzo
    rozumiem co to znaczy "wyłącznie z koncentratu". Hania podała oprócz tego
    tylko cebulę, czosnek i przyprawy.
  • 03.11.04, 20:19
    Chciałam pomóc i karmilla pewnie też. Jeśli chcesz przepis WYŁĄCZNIE z
    koncentratem, to bardzo przepraszam, ale przepisu na sos z koncentratu nie znam
    i nie wiem czy chcę znać.
  • 04.11.04, 09:42
    I bardzo dobrze, ze nie znasz. Do produkcji koncentratu uzywane sa najgorsze
    pomidory, jakimi producent dysponuje. Nigdy nie zrobilby z nich "pelati", gdyz
    tam jakosc jest widoczna golym okiem.
  • 04.11.04, 10:10
    Mnie koncentrat pomidorowy kojarzy się z głębokim kryzysem lat 80-tych i
    zastępowaniem wszystkiego wszystkim, m.in. pomidorów czy domowych przecierów
    koncentratem. Błeee...
  • Gość: konewka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 18:38
    już raz pytałaś o sosy do makaronu
    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=16349060&v=2&s=0

    i co nie posmakował żaden?przecież one wszystkie są z koncentratu.a to co Linn
    podala to pewnie za trudne?wysil się trochę i sama zobaczysz ze nie musi być z
    koncentratu.
  • Gość: bazylka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 20:00
    ...a o smaku
    rzeczy pomidorowe (sosy, zupę) można odrobinę (!) posłodzić - szczegolnie warto
    jeśli chcesz robić sos z koncentratu (też nie polecam, lepiej kup kartonik z
    pomidorami w mniejszym stężeniu)
    poza tym generalnie kwaskowość zabija smak słony, więc jak ci się sos wydaje za
    kwaśny, to troszkę dosól
  • 03.11.04, 21:20
    z koncentratu to nie będzie sos.. apomidorówka i to kiepska.
    Przepraszam, ale staramy Ci sie doradzić jak najlepiej a Ty masz pretensje..
    m.
    --
    www.lachman.pl/michalina.html
  • 03.11.04, 22:35
    Koncentrat? Nawet pomidorowki nie robie z koncentratu, brrrr. Kluchy z
    koncentratem nie moga byc po prostu dobre.
  • 04.11.04, 10:29
    To ja mam cyba zwyrodniale kubki smakowe, bo ja lubię koncentrat pomidorowy.
    Nie każdy, ale te które lubię, to lubię bardzo. Najchętniej jem sam, prosto ze
    słoiczka, albo używam zamiast keczupu. A pomidory z puszki to do sosu do
    makaronu jak najbardziej, ale same w sobie to już mi nie bardzo smakuja. Pewnie
    dlatego, że w sezonie na dziłce mam nieporównywalnie słodsze pomidory i te z
    puszki wydają mi się nijakie, i w dodatku czuć je blachą.
    I znam przepis na sos z koncentratu (albo soku) pomidorowego, tylko robię ten
    sos albo do gołąbków, albo do pulpetów i raczej trudno mi sobie wyobrazić
    makaron z tym sosem, ale niech będzie: zrobić zasmażkę z łyżki masła i łyżki
    mąki, rozprowadzić rosołem z koncentratem lub sokiem pomidorowym, doprawić
    wedle uznania.
  • Gość: marghe_72 IP: *.acn.waw.pl 04.11.04, 13:10
    Karmillo, ale przeciez nikt nie neguje ze najlepsze do kazdej potrawy są
    pomidory swieze:))
    m.
  • 05.11.04, 10:19
    Tu na forum to może nie, ale kiedyś ktoś podawał przepis na sos pomidorowo
    tuńczykowy i polecał pomidory z puszki, koniecznie włoskie, bo niby tak
    słodkie, jakich u nas nie ma, a o świeżych nawet się nie zająknął, więc jak
    spróbowałam pierwszy raz (i kolejne - różnych firm) to się rozczarowałam.
  • 05.11.04, 13:34
    KArmillo.. bo to zalezy od sezonu.
    Teraz będe polecac pomidory z puszki, bo swieze juz neico plastikiem trącą.
    Latem wyłacznie swieze
    m .
    --
    Tylko krowa nie zmienia zdania :))

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.