Dodaj do ulubionych

ciasteczka slonecznikowe dla dziuuni i nie tylko

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 18:56
ja podaje na specjalna prosbe Dziuuni
ciasteczka slonecznikowe
1 i 1/3 szkl maki
1 szkl. platkow owsianych
1 kostka miekkiego masla
1 szkl cukru (w zaleznosci od upodoban, mozna mniej lub wiecej)
1 opak. cukru waniliowego
1 szkl, ziaren slonecznika
1 lyz. proszku do pieczanie

Ziarna uprazyc na suchej patelni, az beda jasnozlote.
Maslo wymieszac mikserem w misce z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia.
Dodac ostudzone ziarna, platki owsiane, szczypte soli i jeszcze raz wymieszac. Wsypac make i zagniesc cisto - ma byc miekkie i tluste.
Ulpeic kulki o wielkosci orzechow wloskich (tych mniejszych)
Klasc na blasze (mozna je nieco splaszczyc) i piec w piekarniku 175 C ok. 15 min.

Kilka uwag od ekspertki: - one maja konsystencje na poczatku taką dość kruszącą sie, dopiero jak wystygną sztywnieją. Warto wiec je nie zdejmowac od razu z blachy, tylko np. z calym papierem (jesli kladziemy drugą partie)
Edytor zaawansowany
  • giezik 09.11.04, 20:33
    podciagam tylko, bo to w weekend bylo, a ciasteczka warte promocji rownie, jak ksiazki konnemanowe

    --
    "Kucharz ma być ochędożny, z czupryną albo głową wyczesaną, podgoloną, rękami umytymi, paznokciami oberżnionymi, opasany fartuchem białym, trzeżwy, nie swarliwy, pokorny, chyży smak dobrze rozumiejący."
  • cynamoon6 09.11.04, 20:40
    Łał, jakie fajne!
    Fajnie, ze podciagnales, bo osobiscie przeoczylam, a ja strasznie lubie takie
    rzeczy!
  • Gość: Kom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 00:01
    Ja dziękuję osobiście :-) Choć byłam tylko kurierką pośrednio, to zdążyłam
    załapać się na ciasteczka! Pyszne były! :-) Przy najbliższej okazji spróbuję
    wykonać je sama.
    Pozdrawiam
  • giezik 10.11.04, 07:15
    to ja raz jeszcze podziekuje za obstawe i caly proces przewiezienia :)

    --
    "Kucharz ma być ochędożny, z czupryną albo głową wyczesaną, podgoloną, rękami umytymi, paznokciami oberżnionymi, opasany fartuchem białym, trzeżwy, nie swarliwy, pokorny, chyży smak dobrze rozumiejący."
  • julsza 10.11.04, 10:01
    yesssooooo, jakie te ciastka sa pyszne!!!!!
    dzieki! dzieki! dzieki!
    mam tylko pytanie - co zrobic zeby nie "rozlaly" sie po calej blasze? lekko
    splaszczylam i ... wyszedl placek :( pomna wczesniejszych, podobnych
    doswiadczen, pokroilam je w kwadraty jak jeszcze byly cieple
    --
    I nie róbcie niczego, czego ja bym nie zrobiła wiec zatrzymaj sie na chwile:
    www.pomoc.pinezka.pl
  • giezik 10.11.04, 15:26
    jak zrobisz kuleczki, to one sie splaszczą ale nie rozleją.
    No i po upieczeniu musza wysatgnąć

    --
    "Kucharz ma być ochędożny, z czupryną albo głową wyczesaną, podgoloną, rękami umytymi, paznokciami oberżnionymi, opasany fartuchem białym, trzeżwy, nie swarliwy, pokorny, chyży smak dobrze rozumiejący."
  • Gość: m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 15:40
    ile wychodzi tych ciasteczek? mam 5-osobowa rodzine i zastanawiam sie czy nie
    zrobic podwojnej porcji...
  • julsza 12.11.04, 09:26
    mi wyszla cala duuuza (taka jaka jest na wyposazeniu kuchenki) blacha -
    ukladalam ciasteczko przy ciasteczku. nie wiem, jakie apetyty ma Twoja rodzina,
    ale na weekend chyba powinno wystarczyc :)
    --
    I nie róbcie niczego, czego ja bym nie zrobiła wiec zatrzymaj sie na chwile:
    www.pomoc.pinezka.pl
  • dziuunia 13.11.04, 21:34
    ....ciasteczka są po prostu rewelacyjne :)
    Zrobiła je kurierka pośrednia ;) i zostawiła parę dla mnie.Smak dość
    zaskakujący bo ten słonecznik smakuje jak orzechy,a cukru w zupełności
    wystarczy,nawet można mniej dać.Jak będę robić sama to na pewno od razu z dwóch
    porcji ciasta.

    I wpisuję je do Almanachu,są tego warte :)

    --
    Zdjęcia moich wypieków
    Chleb domowej roboty
    KOZMOS
  • giezik 13.11.04, 21:36
    przekazuje natentychmiast mua zonce tę opinie, (choc ona juz podczytuje forum sama)

    --
    Moje życie w towarzystwie kota
  • kwieta4 15.11.04, 02:31
    skopiowalam, dzieki gieziku za pomysl :))
    pieke od lat podobne i nawet jesli uloze na blasze mase w ksztalcie orzecha - w
    efekcie dostaje plaskie ciastko. mysle, ze tak powinno byc. tu takie sprzedaja
    do kawy na sztuki. 0.85$ - 1$ za jedno:) ida jak woda. wlasnie dlatego, ze na
    sztuki( wielkosci mniejszej niz spodeczek, co starcza na jedno posiedzenie).
    zrobione z brazowym cukrem dostaja jakiejs specjalnej elastycznosci i miodowego
    smaku.
  • mamao2 22.11.04, 07:50
    .....i są bardzo pyszne! Dzieciaki pożerały w takim tempie, że musiałam troszkę
    schować.
    Następnym razem dam jednak mniej cukru, bo mój brązowy cukier był coś
    wyjątkowo słodki! Dzieciom oczywiście to nie przeszkadzało :o)
  • giezik 22.11.04, 07:55
    w przepisie miara jest łyżeczka proszku do pieczenia, nie łyżka .
    :)

    --
    Z ciasta francuskiego zrobię tort śpinakowy, na który tak śpinak nagotuję. Uwarz śpinak usiekay bardzo drobno, włóż w rynkę mąke i śpinak, rożenków drobnych, cukru, cynamonu przysmać, a nałóż tort. Day piekną kopertę z tegoż ciasta a piecz.
  • mamao2 07.12.04, 07:56
    Mogę śmiało dopisać je do długiej listy moich słodkich słabości :o)
    przy okazji mali i więksi domownicy zjedli całkiem sporo prażonego słonecznika.
    Tym razem odjęłam 1/4 szkl.cukru, a dodałam ciut więcej słonecznika i płatków
    owsianych dzięki czemu zachowały bardziej kulisty kształt.Żono giezika - te
    ciasteczka są super!
  • vanella 10.12.04, 10:27
    przyłączam się do pean nt. tych ciasteczek. od dawna szukałam przepisu na TAKIE
    ciastka

    a czy szanowna ekspertka dodawała do nich np. kawałki czekolady albo orzechy
    albo cokolwiek zamiast ziaren słonecznika?

    wczoraj robiłam drugą turę - sezam i siemię lniane zginęły smakowo :(

  • dziuunia 10.12.04, 12:41
    Moim zdaniem jak najbardziej możesz dodać orzechy zamiast słonecznika.Ja zrobię
    tak jak będę je piec nastepnym razem.Ostatnio cukier zastąpiłam cukrem brązowym
    i były tez smaczne.

    --
    Zdjęcia moich wypieków
    Chleb domowej roboty
    KOZMOS
  • julsza 10.12.04, 12:25
    ja zrobilam wersje z maka razowa - zdecydowanie inne, traca smakowo, wiec nie
    polecam
    --
    I nie róbcie niczego, czego ja bym nie zrobiła wiec zatrzymaj sie na chwile:
    www.pomoc.pinezka.pl
  • vanella 10.12.04, 15:11
    a dziękuję za tę uwagę bo rozważałam użycie mąki razowej
    no i cukru brązowego :))
  • szellla 15.05.05, 15:46
    to pozwoliłam sobie popełnić - sa wyśmienite!!!!!
    ja dodałam jeszcze rodzynek
    ehhh moi chłopcy sie zachrupują nimi cały czas
    bardzo dziękuję :0))))
    SzeLLka
    --
    artystką bywam... jedynie tuż po wschodzie słońca...
  • Gość: ło matko! IP: *.kielce.msk.pl 16.05.05, 16:27
    Jestem zoltodziob i wyszla mi blacha ogromnego ciacha..
    Dobrze,ze julsza napisala,ze mozna je pokroic w kwadraty..
    Mam nauczke!
    O smaku napisze po konsumpcji,tearz musze to cos rozparcelowac :)
  • Gość: ło matko! IP: *.kielce.msk.pl 16.05.05, 22:13
  • Gość: anew IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.05, 22:29
    Czy można dać jajko żeby dobrze się skleiły czy nie?
  • Gość: sionia IP: *.66.tkdami.net 25.07.05, 15:33
    Dzisiaj zrobiłam. Nie wiem, czy bardzo zmieniłam smak, ale zamiast cukru dałam
    miód i zamiast mąki wsypałam otręby pszenne i owsiane. Wyszły SUPER!!!!!!!!!!!
  • Gość: kama IP: *.66.tkdami.net 25.07.05, 22:14
    ciekawe
  • toska.a 03.08.05, 21:34
    Właśnie je popełniłam i brzuch mnie boli z przejedzenia;-)
    pozdrawiam
  • Gość: led_Zeppelinka IP: *.toya.net.pl 07.09.05, 18:22
    a tego masła to kostka czyli 200 gram tak? bo są kostki i kostki.. :P
  • Gość: Anka IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 09.09.05, 15:25
    Wlasnie znalazlam podobny przepis w starej Vicie: 1 i 1/3 szkl. maki, po 2/3
    szkl. platkow owsianych, po 1/3 szkl. otrab, pestek slonecznika, pestek dyni i
    siemienia lnianego, 1/2 szkl. cukru, kostka masla, lyzeczka sody i szczypta
    soli. Ziarna uprazyc, maslo zmiksowac z cukrem i soda, dodac ostudzone pestki i
    platki. Wsypac make, zagniesc ciasto. Lepic kulki o srednicy 3-4 cm, splaszczyc
    je i piec partiami 15 min. w 175 stopniach. Bardzo podobne, co? Najfajniejsze
    jest to, ze przy tych ciasteczkach jest adnotacja, ze sa one dobre na...
    prostate!!! Smaczne i w sam raz dla naszych mezczyzn!!!
  • aga857 10.09.05, 17:37
    Własnie zrobiłam i już się objadam :). Pyszne!
  • Gość: magi IP: *.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.05, 12:31
    No ja sie naczytałam i skusiłam siem tez na te ciasteczka ; zamiast masła dałam margaryne kasia( bo miałam w domu a masła nie ) i zamiast pestek słonecznika orzechy , wyszlo wspaniale ( aha i dałam mniej cukru niz w przepisie . Aha i jeszcze dodam ,ze ułozylam ta porcje jna dwóch blachach takich duzyuch i w miare sie zmiesciły bez pocałunków
  • dyzia81 14.10.05, 07:37
    Pytanko :)
    Czy one sie tak same "rozlewają", czy trzeba je tak bardzo spłaszczyć :) ?
    Chce dzisiaj zrobic to zabiore na weekend na uczelnie... o ile cos zostanie ;)

    --
    A, że Pan Bóg ją stworzył, a szatan opętał,
    Jest wiec odtąd na wieki i grzeszna, i święta...
  • giezik 14.10.05, 07:50
    kuleczki. Bo mnie taka jedna ochrzaniła, ze spłaszczyła i pozniej zrobila jej sie blacha w całości :)

    one sie rozlewają


    --
    "Weź tani materiał, uszyj z niego parę spodni, wykorzystując wykrój sprzed stu lat i spróbuj zbić na tym majątek. Teraz naszyj metkę z nazwą Levi's i spokojnie zażądaj 50 dolarów."
  • dyzia81 14.10.05, 13:12
    dzięki:)

    zostawię kuleczki i z tego co mówisz to trzeba tez odstepy spore zachowac ? :)

    Pozdrawiam,
    Mariola

    --
    A, że Pan Bóg ją stworzył, a szatan opętał,
    Jest wiec odtąd na wieki i grzeszna, i święta...
  • olik.p 15.10.05, 18:35
    Czujecie ten zapach? Jeszcze piecze się ostatnia blaszka. Są świetne! Moja
    córcia jest uczulona, nie wszystko może jeść (w tym orzechów a one smakują
    orzechowo), podciągała mi w trakcie pielgrzymując co chwilę do kuchni, odkąd
    pojawiła się upieczona pierwsza blaszka. Bardzo dziękuję za ten przepis.
    Niedługo imreza urodzinkowa mojego dziecka, ciasteczka napewno będą przebojem,
    zrobię napewno!
  • Gość: Doro_ty IP: 193.25.222.* 18.10.05, 14:01
    up
  • pina-colada 03.02.06, 14:57
    Wyciągam przepis, bo naprawdę warto. Zrobiłam dzisiaj, te ciasteczka są po
    prostu rewelacyjne!
  • Gość: danka IP: *.espol.com.pl 03.02.06, 15:05
    wlaśnie je upieklam sa pycha ale ksztalt kulek zostal nie rozlaly sie nie wiem
    czemu robilam scisle wg przepisu?
  • buntownik.z.wyboru 28.04.06, 23:06
    faktycznie każdemu się udają;) ale jednak szklanka cukru to trochę za dużo :)
    -----
    wystarczy ruszyć się
  • nimeska 28.04.06, 23:37
    "moja" wersja ciasteczek skopiowana kiedys ;)nie wiem skad

    Składniki
    * 2 szklanki platkow owsianych (najlepesze takie w calosci, nie rozdrobnione
    ale moga byc kazde)
    * 0.5 szklanki cukru (bialego, ale sporobujcie kiedys z brazowym)
    * 0.5 szklanki maki pszennej
    * 0.5 szklanki roztopionego masla ( w wersji dietetycznej - woda)
    * pol lyzeczki soli
    * duuuzo duzzzo - ziarenka slonecznika, dynia, sezamu lub orzechy laskowe albo
    wloskie, platki migdalowe, wiroki kokosowe, kawaleczki czekowaly .. co tylko
    sobie zyczycie albo co w danej chwlili macie pod reka
    * 1 jajko albo czubata lycha gestej smietany albo woda ( do werji mnie
    kalorycznej) , tak zeby powstala "zwarta "masa


    Przepis
    Suche skladniki dokladnie wymieszac, dodac jajko, lub wode lub smietane i
    roztopione maslo. Znowu wymieszac (lyzka lub reka).
    Wylozyc (forma dowolna, placki owalne, okragle) na blache z papierem do pieczenia
    Warstwa powinna byc maksymalnie centymetrowej grubosci. Nakladac rekmi wczesniej
    dpbrze zwilzonymi woda,
    Piec w 180 stopniach az bedzie zlote (ok 20-30 minut)
    Po upieczeniu pokroic ( jesli sie pozlaczaly) na goraco i zostawic w blasze az
    ostygna.
    ale na cieplo tez sa wysmienite
    Smacznego!

    Polecam robic za pierwszym razem tylko z jendym ze skladnikow np tylko z
    orzechami :) ale w kazdej wersji sa wysmienite


    przy odrobinie wyobrazni mozna dodawc, zmieniac skadniki dowolnie i za kazdym
    razem wyczarowac cos nowego ...

    przepis zapozyczony gdzies z forum, nie pamietam gdzie i kiedy

    moja nowa wersja
    zamiast ziarenek dodaje 3 lyzki wczesniej zaparzonej kawy mielonej w malej
    ilosci wody, 3 lyzki kawy rozpuszczalnej i zamiast tluszczu (wody) dodaje
    filizanke kawy - wychodza ciasteczka kawowe

    --
    Renault Laguna II Privillege 1.9 dCi
  • solidna 28.04.06, 23:53
    Prosze o dokladne wyjasnienie, bo kiedys prazylam (na teflonowej patelni, jesli to ma jakies znaczenie) i baaaardzo dlugo to trwalo i paskudne w smaku wyszlo.

    Super przepis!!!

    W wersji dla mam bezmlecznych karmiacych polecam pewna modyfikacje- zamiast masla- oliwe.
    Ja osobiscie zrobie te ciasteczka bez cukru, proszku do pieczenia i innych takich, a zamiast maki pszennej uzyje razowej.

  • nimeska 29.04.06, 00:04
    ale ten komentarz to do mnie ? bo nie rozumnie ????

    ---
    Renault Laguna II Privillege 1.9 dCi
  • pinos 10.05.06, 20:36
    Dla mnie wygląda to na przepis Cynamoon...
    --
    Na Wojtusia z lodóweczki...
  • zoska_el 08.08.06, 15:07
    A ja mam pytanie.
    Czy mąkę pszenną mogę zastąpic mąką z pelnego przemiału???

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.