Dodaj do ulubionych

Tort czarny las

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.04, 16:22
właśnie skończyliśmy jeść. Kupiliśmy na szybko w kerefere, coby gości nie
podjąć samym kakao z cynamonem. I zasmakował nam ten tort bardzo. Czy ktoś
wie, jak zrobić? Jest w nim ciasto ciemne jakby biszkoptowe i duża ilość
czekoladowej masy. Jak ją się robi? Może wiecie? Poproszę o przepis, jeśli
ktoś dysponuje.
Z góry dziękuję.
S.
Edytor zaawansowany
  • Gość: goska IP: *.gizycko.mm.pl 11.11.04, 16:33
    umamy.homestead.com/xmascook.html
    jest tam przepis(niestety nie można skopiować)
    pozdrowienia
  • Gość: Sqka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.04, 16:39
    Kochana jesteś. Podobny to tort, ale nie do końca.. ten ze sklepu ma czarną
    masę, czekoladową. I alkochol w smaku było czuć..
    Robiłaś może z tego przepisu? Pewny?
  • dziuunia 11.11.04, 17:02
    Gość portalu: Sqka napisał(a):

    > Kochana jesteś. Podobny to tort, ale nie do końca.. ten ze sklepu ma czarną
    > masę, czekoladową. I alkochol w smaku było czuć..


    Przepis jest dobry,ten tort to ciemne ciasto i masa z bitej śmietany +
    wiśnie.Do kompotu do nasączania możesz dodać trochę wiśniówki lub spirytusu.A
    zagęstnik do śmietany to Śmietan-fix DrOetkera.
    Tort nr 2 w mojej galerii to własnie ten tort.

    --
    Zdjęcia moich wypieków
    Chleb domowej roboty
    KOZMOS
  • Gość: Sqka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.04, 17:18
    Czyli czarne ciasto+ jasna masa, tak? Popróbujemy. Ale taki ładny jak na
    zdjęciu to mi nie wyjdzie. Ostatnio robiłam dla Taty czekoladowo-kawowy, który
    wyglądał jak krowi placek. W smaku był niezły.
    Grunt to nie bać się.
  • Gość: Sqka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.04, 16:41
    No i co to jest ten zagęstnik do śmietany? Nie spotkałam się.. Może to fix
    jakiś, jak śmieżka z torebki?
  • Gość: goska IP: *.gizycko.mm.pl 11.11.04, 16:46
    Nie robiłam i nie jadłam,ale lubię szukać różne rzeczy w necie.Zagęstnik to
    raczej fix.Pozdrówka
  • wedrowiec2 11.11.04, 17:22
    Dał się skopiować;)
    umamy.homestead.com/xmascook.html
    Tort Czarny Las

    ciasto
    70g mielonych migdalow
    50g maki pszennej
    50g maki ziemniaczanej
    100g kakao
    4 jajka
    100g masla
    100g cukru
    cukier waniliowy
    2 lyzeczki pr do pieczenia
    Maslo utrzec z cukre, cukrem waniliowym i jajkami. Dodac migdaly,kakao,obie
    maki,proszek do pieczenia.Przelozyc do wylozonej papierem do pieczenia
    tortownicy. Upiec w temp 180 st C.Wystudzic.

    krem
    3/4 litra smietany kremowki
    zagestnik do smietany
    4 lyzki cukru
    duzy sloik kompotu z wisni
    Smietane ubic z zagestnikeim i cukrem
    Ciasto przekroic na 3 krazki. Dolny nasaczyc 5 lyzkami kompotu
    wisniowego.Ulozyc na nim odsaczone wisnie. Poryc warstwa kremu.Przelozyc kremem
    kolejna warstwe i posmarowac nim wierzch i boki. Udekorowac rosetkami z
    kremu,wiorkami i listami czekoladowymi i wisniami z kompotu
  • Gość: aniel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.04, 19:13
    ale w czarnym lesie z carrefura jest przepyszny krem czekoladowy (bo to nie
    jest tort szwardzwaldzki- ciemny biszkopt+śmietana+wiśnie).
    czy ktos zna przepis na ten wlasnie krem? Jesyny czekoladowy jaki udaje mi sie
    zrobic to z proszku Oetkera (Niezly- fakt, ale chcialabym nauczyc sie robic
    sama)

    Tajemnica tego kremu lezy w jego lekkosci- nie jest to zwykly krem na bazie
    zoltek i masla, wiec ma takie pytanie_ czy do bitej smietany mozna dodac
    czekolade?
  • dziuunia 11.11.04, 19:19
    W Carrefourze krem pewnie jest robiony z jakiegoś gotowca.Są różne półprodukty
    do cukierni i wątpię żeby w hipermarkecie ktoś się bawił w robienie kremu od
    podstaw.
    Do śmietany jak najbardziej mozna dodać czekoladę.Najlepiej podgrzać 1/2 litra
    śmietany 30% mocno i dodać do niej drobno pokrojoną tabliczkę lub dwie
    czekolady deserowej lub gorzkiej,mieszać do rozpuszczenia całkowitego.Wszystko
    później ostudzić,wstawić do lodówki,schłodzić mocno i ubijać już jak zwykłą
    śmietanę.

    --
    Zdjęcia moich wypieków
    Chleb domowej roboty
    KOZMOS
  • Gość: jo.hanna IP: *.kabel.telenet.be 11.11.04, 19:17
    doskonale do usztywnienia smietany jest zwykla biala maczka kukurydziana. Bita
    smietana nie podchodzi woda przez 24 godz, jesli ciasto przechowywane jest w
    lodowce.
    Stabilized whipped cream (z 'The Cake Bible' Rose Levy Beranbaum0
    2 lyzki cukru pudru
    1 lyzeczka maczki kukurydzianej (cornstarch)
    1 szklanka smietany
    1/2 lyzeczka ekstraktu waniliowego
    W malym rondelku wymieszaj cukier puder, maczke i powoli dodawaj 1/4 szkl
    smietany. Zagotuj, ciagle mieszajac. Pozwol wrzec przez kilka sekund az mikstura
    zacznie gestniec. Przerzuc do miseczki i pozwol ostygnac. Dodaj wanilie. Ubijaj
    pozostala smietane, az zaczna pokazywac sie znaki ubijania. Do ubijanej smietany
    dolewaj mieszanke z maczka kukurydziana, ubijajac.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka