Dodaj do ulubionych

Kremiki kawowe Pascala REWELACJA!!!

14.11.04, 15:44
Polecam Wam z całego serca. Zrobiłam na dzisiejszy deser i są wyśmienite!!!
Oto przepis ze strony www:

250 g białego sera
4 łyżki cukru pudru
225 ml gęstej śmietany
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Na sos czekoladowy:
80 g czarnej czekolady
50 g masła
Potrzebne akcesoria:
gaza


- Gazę potrzebną do tego przepisu dostaniecie w każdej aptece. Oczywiście
można użyć zwykłej folii spożywczej. Tyle że gaza, dzięki dużym oczkom,
sprawia, że kremiki mają fajną kratkowaną powierzchnię i elegancko wyglądają
na talerzu.

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 min.
Czas chłodzenia: 1,5 godz.

Jak to zrobić:
1. Przepuść biały ser przez maszynkę do mielenia. Jeśli nie masz maszynki –
posiekaj go bardzo drobno.
2. Powoli dodawaj do sera śmietanę, cały czas miksując.
3. Do masy wrzuć 4 łyżeczki kawy i cukier puder. Zmiksuj całość dokładnie.
4. Utnij 4 kwadratowe kawałki gazy o boku ok. 20 cm i wyłóż nimi 4 filiżanki
tak, żeby brzegi gazy wystawały na zewnątrz.
5. Wymoszczone filiżanki wypełnij kremem kawowo-serowym. Każdą z nich upuść
na blat z wysokości kilku centymetrów, żeby masa się dobrze rozłożyła i żeby
usunąć bańki powietrza. Zawiń do środka wystające kawałki gazy.
6. Wstaw do zamrażalnika na 1,5 godz.
7. Przed podaniem wyjmij kremiki na talerzyki deserowe, przewracając każdą
filiżankę do góry dnem.
8. Na patelni rozpuść czekoladę z czterema łyżkami wody. Dodaj masło i
wymieszaj sos. Przestudź go lekko, polej fantazyjnie zimne kremiki i podawaj.

Edytor zaawansowany

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.