Dodaj do ulubionych

chrupkie placki

18.11.04, 12:03
jak zrobic chrupkie placki?
dodaje do ziemniakow jajo troszke maki cebulke i torszke soli
ale moje placki nie sa chrupkie za bardzo
a maz woli chrupkie
poradzcie jak je zrobic, zeby byly chrupkie
bardzo prosze
pozdrowka
z gory - dzieki

--
Wszyscy mamy jakieś swoje przywary i niekoniecznie to znaczy, że trzeba
pielęgnować w sercu dawne urazy i odświeżać je bez końca.
Edytor zaawansowany
  • Gość: Cynamoon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 12:15
    Sprobuj zetrzec czesc ziemniakow na grubej tartce.
  • quba 18.11.04, 12:16
    oki sprubuje
    dzieki serdeczne
    pozdrowka
    --
    Wszyscy mamy jakieś swoje przywary i niekoniecznie to znaczy, że trzeba
    pielęgnować w sercu dawne urazy i odświeżać je bez końca.
  • quba 18.11.04, 12:17
    Jejku mialam napisac "sprobuje"
    --
    Wszyscy mamy jakieś swoje przywary i niekoniecznie to znaczy, że trzeba
    pielęgnować w sercu dawne urazy i odświeżać je bez końca.
  • Gość: perry IP: *.proxy.aol.com 18.11.04, 13:01
    a moze twoje ziemniaki maja za duzo wody po starciu na drobnych oczach, jesli
    tak to je koniecznie odcisnij ale bez przesady to nie pyzy.
    sproboj dodac na koniec noza proszku do pieczenia, bede pulchne i wypieczone i
    pamietaj, ze najlepsze placki piecze sie w duzej ilosci tluszczu tak zeby
    prawie ze plywaly ale bez przesady!
  • Gość: leta IP: 195.116.105.* 18.11.04, 13:04
    No właśnie-dużo tłuszczu-ja wlewam sporo oleju,musi być dobrze rozgrzany i
    wtedy nie ma znaczenia czy są starte ziemniaki na grubych czy na drobnych
    oczkach czy w malakserze czy w termomikserze - są po prostu chrupiące. A
    nadmiar tłuszczu niech wsiąknie w papierowy ręcznik (najlepiej podwójnie
    złożony).Smacznego
  • marghot 18.11.04, 13:02
    tak na 1kg ziemniaków dodaj jedną tartą marchewkę.
    Będę bardziej chrupkie - sposób mojej Babci :)
    --
    "Z każdych pięciu funtów, dolarów, franków czy marek, jakie wydajesz na wino,
    przynajmniej jeden to cena samego zapachu, tego eterycznego i cudownego
    przeżycia, którego doświadczasz zanim weźmiesz wino do ust."
  • Gość: iwka IP: *.wroc.zigzag.pl 18.11.04, 13:59
    Zamiast mąki dodać płatki owsiane, wtedy są super chrupiące i zachowują swój smak
  • Gość: Sara IP: 5.5R* / 212.29.206.* 18.11.04, 16:17
    Ja nigdy nie daje jajka, tak samo zreszta do ciasta pierogowego.
    Placki sa chrupkie i pyszne, a pierogi sie nie rozklejaja i wysmienicie ciasto
    wyrabia.
    Wazne w plackach, aby byla mocno rozgrzana oliwa.
    Tak robie juz okolo 40 lat :(
  • marghot 18.11.04, 16:18
    Gość portalu: Sara napisał(a):
    > Tak robie juz okolo 40 lat :(


    skąd ta smutna mina, przecież placki smaczne wychodzą :)))

    --
    "Z każdych pięciu funtów, dolarów, franków czy marek, jakie wydajesz na wino,
    przynajmniej jeden to cena samego zapachu, tego eterycznego i cudownego
    przeżycia, którego doświadczasz zanim weźmiesz wino do ust."
  • Gość: Sara IP: 5.5R* / 212.29.206.* 19.11.04, 13:39
    Ta smutna mina,to dlatego, ze latka mi tak uciekaja razem z tymi plackami.
  • quba 19.11.04, 12:52
    bardzo dziekuje Wam wszystkim
    zrobilam na grubych ocZkach
    dalam duzo tluszczu (odsaczylam go)
    wyszly chrupiace i pyszne
    nie zostal ani jeden
    mezowi bardzo smakowaly (nawet kot jadl)
    pozdrowka
    dzieki raz jeszcze :-)))))))))))))
    --
    Wszyscy mamy jakieś swoje przywary i niekoniecznie to znaczy, że trzeba
    pielęgnować w sercu dawne urazy i odświeżać je bez końca.
  • em_es 19.11.04, 14:08
    Że kot jadł to wierzę - moje uwielbiają, im tłuściejszy placek tym lepiej
    wcinają :)
    Ja zawsze ścieram większość ziemniaków na grubej tarce, a tylko troche na
    drobnej, poza tym dodaję do ciasta kwaśnej śmietany, tak z łyżkę (dzięki temu
    też mniej ciemnieją), a jak dane ziemniaki bardzo wodniste i dużo wody trzeba
    odlać to daję łyżeczkę mąki ziemniaczanej, z tą wodą zawsze się skrobię też
    wyleje.
    A w ogóle to najlepsze moim zdaniem (i nie tylko moim na tym forum :)) placki
    są z dodatkiem grubo startej cukinii, najlepiej takiej bardziej wyrośniętej, te
    małe za wodniste do placków.

    MS

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka