Dodaj do ulubionych

super sałatka z tuńczykiem?

18.11.04, 19:34
Hej! Za tydzień mam gości i pilnie potrzebuję super przepisu na sałatke z
tuńczykiem, prostą, smaczną i taką wyrazistą. Pozdrawiam
Edytor zaawansowany
  • giezik 18.11.04, 19:38
    masz ochote na interaktywną zabawe?
    No to zacznijmy - co lubisz (a przy okazji wydaje Ci sie, ze bedzie pasowalo do tunczyka)?

    --
    Z ciasta francuskiego zrobię tort śpinakowy, na który tak śpinak nagotuję. Uwarz śpinak usiekay bardzo drobno, włóż w rynkę mąke i śpinak, rożenków drobnych, cukru, cynamonu przysmać, a nałóż tort. Day piekną kopertę z tegoż ciasta a piecz.
  • kaja72 18.11.04, 19:45
    kukurydze, jabłko, ogórki korniszony ...
  • giezik 18.11.04, 19:48
    lubisz, czy takie masz skojarzenia z salatka z tunczykiem?

    :)

    --
    Z ciasta francuskiego zrobię tort śpinakowy, na który tak śpinak nagotuję. Uwarz śpinak usiekay bardzo drobno, włóż w rynkę mąke i śpinak, rożenków drobnych, cukru, cynamonu przysmać, a nałóż tort. Day piekną kopertę z tegoż ciasta a piecz.
  • kaja72 18.11.04, 19:53
    i jedno i drugie! jadłam i robiłam już sałatki z tuń. ale liczę na jakiś
    ciekawy przepis. Co Ty na to?
  • giezik 18.11.04, 19:53
    a co powiesz, na białą fasole, albo ciecierzyce, jako drugi głowny skladnik?

    --
    Z ciasta francuskiego zrobię tort śpinakowy, na który tak śpinak nagotuję. Uwarz śpinak usiekay bardzo drobno, włóż w rynkę mąke i śpinak, rożenków drobnych, cukru, cynamonu przysmać, a nałóż tort. Day piekną kopertę z tegoż ciasta a piecz.
  • kaja72 18.11.04, 20:00
    Szczerze mówiąc nie przepadam za fasolą, choć jadłam u koleżanki sałatke z
    czerwoną fasolką i była smaczna. Ja zrobiłam podobną ale z groszkiem.
  • Gość: jasmina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.04, 20:00
    robiłam taka przepis pochodzi z tego forum nie wiem od kogo jest pyszna
    sałatka warstwowa:
    po kolei: kukurydza, cebula pokrojona w kostkę, pomidorki w kostkę, na to
    odrobinę żółtego, startego sera (żeby przykryć pomidorki), gotowane jajka
    (również w krojone w kostkę), odsączony tuńczyk, kapusta pekińska (niedużo,
    tyle żeby to wszystko ładnie przykryć) i na to wszystko czosnkowy sos dla
    zaostrzenia całości (majonez i śmietana - ja stosuję zamiast albo jogurt bez
    cukru albo kefir; duuuuużo świeżego przeciśniętego przez praskę czosnku i
    przyprawy: stadardowo sól, pieprz, ew. papryka; można poeksperymentować z
    innymi ale tak, żeby nie zabić zapachu czosnku). Wychodzi tego dość dużo i jest
    pyszne - szczególnie jak się te wszystkie smaki mieszaja potem na talerzu:))
  • giezik 18.11.04, 20:05
    ale jak slysze o salatce z tunczykiem, to czekam az padnie: kukurydza, zolty ser i majonez. (czasem ananas)
    Nie ukrywam, ze moze byc smaczne (i jest czesto), ale nie jak Polska dluga i szeroka ten zestaw tylko obowiazuje.
    Podczas gdy mozna cos wiecej

    Ja z tunczyka czesto robie makaronowe salatki, czasem z fasola biala, ciecierzyca tez pasuje ok.
    poza tym, pomidory, jaja, ziola, papryka (tymianek glownie)



    --
    Z ciasta francuskiego zrobię tort śpinakowy, na który tak śpinak nagotuję. Uwarz śpinak usiekay bardzo drobno, włóż w rynkę mąke i śpinak, rożenków drobnych, cukru, cynamonu przysmać, a nałóż tort. Day piekną kopertę z tegoż ciasta a piecz.
  • kaja72 18.11.04, 20:13
    Witaj! Znalazłam taki przepis na www. kulinaria ale czy nie byoby lepsze jakby
    sie to zwczasu pomieszało , lepiej przejda smaki. Co o tym sądzisz?
  • hela1 18.11.04, 22:42
    Zrobilam ostatnio salatke z tunczyka z cieciezyca, brokulem, papryka i sosem
    vinaigrette. Mieszanka byla bardzo smaczna!
    --
    Melechowicz, hle, hle, Melechowicz.
  • Gość: @neta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.04, 23:04
    To teraz moja(i nie tylko) ulubiona.
    Sałatke układa się warstwowo.
    -2 torebki ryżu
    -puszka tuńczyka w sosie własnym
    -drobno pokrojona kapusta pekińska
    -czerwona papryka
    -cebula 1 duża
    -2 pomidory
    -kukurydza
    -majonez
    i gotowe.
    Aha pomidory troche posolić.Sałatka jest naprawde świetna.Polecam
    Ja robiła dziś wieczorem i jak zwylke super.
  • Gość: ja IP: *.net.pulawy.pl 18.11.04, 23:40
    Oto moje odkrycie (ubiegłego) senonu: makaron rurki albo świderki, tuńczyk,
    jajko na twardo, pomidor, ogórek, cebulka albo szczypiorek, świeże zioła i w
    zależności od sezonu rzodkiewka albo papryka lub co kto lubi. To mój ulubiony
    zestaw. Do tego sól, pieprz i majonez. Pycha!!!
  • sawsan83 19.11.04, 00:00
    ilekroc trafie na jakas impreze skladkowa, zastaje ich tam kilka (sic!) -
    rekord 7 (w tym jedna o dziwo bez majonezu, ale podejrzewam, ze wykonawca
    debiutowal i jedna ze wszystkim, o czym sie slyszy na raz: tunczyk, kukurydza,
    ogorek, ryz, jajko, ananas, majonez - GROZA!!!). chwilami mam wrazenie, ze
    jedyne, co ludzie potrafia zrobic, to otworzyc pare puszek i sloikow, ew.
    ugotowac torebke ryzu... ;) ot uraz ;)
  • giezik 19.11.04, 07:01
    czyli mamy dokladnie tak samo

    --
    Z ciasta francuskiego zrobię tort śpinakowy, na który tak śpinak nagotuję. Uwarz śpinak usiekay bardzo drobno, włóż w rynkę mąke i śpinak, rożenków drobnych, cukru, cynamonu przysmać, a nałóż tort. Day piekną kopertę z tegoż ciasta a piecz.
  • Gość: kohol IP: *.crowley.pl 19.11.04, 11:29
    :)
    U nas tak kiedyś było - same sałatki oparte na puszkach :)
    Ot, uroki akademika :D
  • Gość: chmil IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 19.11.04, 09:17
    -torebka ryżu
    -puszka tuńczyka w sosie własnym
    -papryka czerwona
    -cebulki perłowe ze słoika
    -kapary
    -sok z cytryny
    -majonez

  • Gość: kohol IP: *.crowley.pl 19.11.04, 09:57
    Moja ulubiona - warstwowa:

    1-2 puszki tuńczyka (najlepiej w sosie własnym)
    10-15 dag sera żółtego
    5 jajek (ugotować na twardo, oddzielić żółtka od białek)
    1 słoiczek majonezu (pewnie nie zużyjesz całego)
    2 nieduże cebule
    natka pietruszki lub szczypiorek
    sól, pieprz

    1 warstwa - białka starte na grubych oczkach tarki
    2 warstwa - sól, pieprz
    3 warstwa - ser starty na małych oczkach tarki
    4 warstwa - majonez (w przepisie jest pół słoika, ale to przesada)
    5 warstwa - pół lub cała puszka posiekanego tuńczyka
    6 warstwa - drobno posiekana cebula
    7 warstwa - majonez (w przepisie jest pół słoika, ale to przesada)
    8 warstwa - pół lub cała puszka posiekanego tuńczyka
    9 warstwa - żółtka stare na małych oczkach tarki
    10 warstwa - posiekana natka pietruszki lub szczypiorek
  • siostraheli 19.11.04, 11:56
    Pol szklanki kuskusu - uzdatnic do spozycia zalewajac plynem (najlepiej
    bulionem), pol szklanki natki pietruszki, pol puszki fasoli czerwonej, puszka
    tunczyka w oleju, 2 zabki czosnku zgniecione, pomieszac, przyprawic sola,
    pieprzem.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.