Dodaj do ulubionych

jakie przyprawy do smazonych ziemniaczkow?

19.11.04, 15:47
poradzcie, bo wsypie byle co i bedzie do smieci!!!!
Edytor zaawansowany
  • 19.11.04, 16:11
    cebula drobno pokrojona, ale juz pod koniec smazenia wsypac!
    Tak samo boczek/bacon.
    Albo rozetrzec w palcach odrobine thymianu.
    Albo papryka ostra (proszek)
    Wyliczac moznaby w nieskonczonosc.
  • 19.11.04, 16:14
    dzieki bardzo za tymianek.
    sama posypalam (wymyslilam):vegete, ostra papryke i oregano,smakuje
    nawet,nawet....aa no i cebule...
  • 19.11.04, 16:20
    czosnek oraz tymianek, można w ostatniej fazie smażenia podlać śmietaną
    --
    "Z każdych pięciu funtów, dolarów, franków czy marek, jakie wydajesz na wino,
    przynajmniej jeden to cena samego zapachu, tego eterycznego i cudownego
    przeżycia, którego doświadczasz zanim weźmiesz wino do ust."
  • 19.11.04, 16:25
    Prowansalskie ziola.
  • 19.11.04, 16:28
    generalnie można dużo powrzucać: słodką paprykę, można też dorzucić pokrojoną
    kalarepę, brokuły taką a'la zapiekankę/smażonkę zrobic :)
    --
    "Z każdych pięciu funtów, dolarów, franków czy marek, jakie wydajesz na wino,
    przynajmniej jeden to cena samego zapachu, tego eterycznego i cudownego
    przeżycia, którego doświadczasz zanim weźmiesz wino do ust."
  • Gość: jacek1f IP: *.chello.pl 19.11.04, 17:07
    wszystkie smaki swiata za Rozmaryn do smazonych, pieczonych pyr. :-)
  • Gość: ksenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 17:55
    Oooooo taaak! Rozmaryn się fantastycznie komponuje z ziemniaczkiem - smazonym i
    pieczonym :)))
  • Gość: senin IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 19.11.04, 17:24
    drobno posiekana cebula, podsmazona , dodac curry (sporo, ze dwie lyzki)
    mozna tez wczesniej gorczyce, dodac ziemniaki (ugotowane) sol, skropic cytryna
    mozna dodac zielona kolendre


    dodatki: szpinak, fasolka szparagowa, zielony groszek
  • Gość: mnka IP: 5.2.* / *.chello.pl 19.11.04, 18:24
    Tyle wystarczy,sa pyszne,chyba ze lubisz przebrane ziolami...
  • 19.11.04, 19:10
    Mam krzak rozmarynu na balkonie i nie wpadlam na to, zeby go dodac do
    ziemniaköw! Dzieki Wam, Dobrzy Ludzie!!!
  • 19.11.04, 19:22
    rozmaryn + ziemniaki to klasyka normalnie
    masz swiezy - szczesciara
    u nas na baolkonie to takie biale lezy, co nijak pryzprawą nie jest

    --
    Z ciasta francuskiego zrobię tort śpinakowy, na który tak śpinak nagotuję. Uwarz śpinak usiekay bardzo drobno, włóż w rynkę mąke i śpinak, rożenków drobnych, cukru, cynamonu przysmać, a nałóż tort. Day piekną kopertę z tegoż ciasta a piecz.
  • Gość: wini3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 21:38
    U mnie białe też leży ale nie używam.
    Nieśmiało proponuję bo to gotowe przyprawy ale bardzo u mnie smakują :
    przyprawa do ziemniaków Kamisa i przyprawa do frytek kupowana w Leader Pr.
    Szczególnie ta z Lidera jest pyszna i zaczynam posypywać nią wszystko. Czuje
    się tam kminek i paprykę a ziemniaki pieczone posypane tą przyprawą są pyszne.
  • Gość: lomas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.04, 00:57
    ziemniaki pieczone z rozmarynem i tymiankiem .
  • 20.11.04, 01:00
    Tarty parmezan. Ostry ser tupu cheddar, zwiórkowany i wmieszany w pure lub
    zapieczony na całych.
    --
    Od przybytku głowa nie boli.
  • Gość: mnkra IP: 5.2.* / *.chello.pl 20.11.04, 07:37
    acha smaczne sa jak di wczesniej wymienionych:soli pieprzu,mielonego kminku i
    cebuli podsypie sie troche curry i slodkiej papryki,ciekawy smak
  • Gość: camomille IP: *.proxy.aol.com 20.11.04, 10:09
    jesli moge jeszcze dodac cos od siebie to polecam: sol, swiezo zmielony pieprz,
    czosnek granulowany, papryka ostra, cebulka w piorka i duuuzo estragonu, czasem
    jeszcze posypuje, jesli akurat mam w domu, zwykla zupa grzybowa w proszku co
    daje taki smaczek grzybowy i juz.
  • 20.11.04, 10:12
    1. w jednej misce (albo jednego dnia) - przyprawiony czosnkiem granulowanym
    2. w drugiej misce - cale ząbki czosnku (bez obrania)



    --
    Z ciasta francuskiego zrobię tort śpinakowy, na który tak śpinak nagotuję. Uwarz śpinak usiekay bardzo drobno, włóż w rynkę mąke i śpinak, rożenków drobnych, cukru, cynamonu przysmać, a nałóż tort. Day piekną kopertę z tegoż ciasta a piecz.
  • Gość: camomille IP: *.proxy.aol.com 20.11.04, 10:19
    ja calymi, nawet ich nie obieram, zabkami czosnku obkladam zawsze kurczaka, a
    kiedy smaze frytki tez zawsze wrzuce do oleju garsc nieluskanego czosnku co
    daje frytkom taki smaczek a potem czosnek wyjadam ze smakiem jest lepszy nawet
    od frytek, ale ziemniaki posypuje granulowanym bo tak mi wyszlo z doswiadczenia

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.