Dodaj do ulubionych

Sposob na kiszona kapuste....

22.11.04, 15:54
Hei,

Czy ktos zna wyprobowany sposob na kiszona kapuste, tylko zeby nie trzeba
bylo kisic w kamiennym naczyniu.

Bede wdzieczna za kazda odpowiedz.

Dorota
Edytor zaawansowany
  • roseanne 22.11.04, 17:24
    sloje szklane tez sa bardzo dobre do tego, robilam w takich typu wecka lub
    zwyklych, pod zakretke blaszana dobrze jest podlozyc kawalek folii - inaczej
    rdzewieje od kwasu mlekowego
    najwazniejsze to dobrze nasolic i porzadnie ubic, by nie bylo powietrza w srodku
    --
    prawie mnie juz nie ma
  • tekisk 22.11.04, 21:25
    I koniecznie pamiętać , aby na wierzchu kapusty zawsze znajdowal się sok .
    A to w takim celu , aby kapusta nie psuła się lub nie gniła .
    Jeśli soku jest zbyt mało , mależy sporządzić solankę z przegotowanej wody i
    soli . Kapustę zalewamy zimną solanką .
  • lolka11 23.11.04, 15:28
    Hei,
    Dzieki za odpowiedzi, ale ja nadal nie wiem jak ja zrobic...
    Poszatkowac kapuste i tylko porzadnie osolic????
    Pomozcie, please....prosze o przepis

    Dorota
  • roseanne 23.11.04, 18:27
    kapuste poszatkowac, ukladac w sloju warstwami - tak na oko 3-4 cm, posyspac
    sola ( kamienna najlepsza) i ugniesc drewniana lyzka lub kopystka tak, by
    puscilo sok i zmniejszylo sie do kilku milimetrow
    powstaly sok mozna odlewac do innego naczynie - przyda sie do uzupelnienia
    poziomu solanki, gdy sloj bedzoie juz pelen
    nastepna warstwa kapusty, sol i ugniesc....
    zalac na konec tak, by cala kapusta byla przyktryta, odstawic na kilka dni w
    cieple miejsce - be rozpoczac fermentacje, przez kilka pierwszych dni
    bedzie "kipiec"piana bedzie wychodzic spod pokrywek
    po tygodniu mozna zniesc do piwnicy i proces bedzie sobie postapowal powoli
    srednio miesiac potrzebujesz na calkowite ukiszenie
    --
    prawie mnie juz nie ma
  • roseanne 23.11.04, 18:28
    niektorzy dodaja do tak przygotowanej kapusty kminek, starta marchewke, jablka
    ja wole sote, tylko z sola a ewentualne dodatni po ukiszeniu
    --
    prawie mnie juz nie ma
  • tekisk 23.11.04, 21:54
    Można dodać przyprawy do kisznia : kminek , cebulkę , czosnek , nasiona kopru ,
    marchewkę .....
    My , dodajemy trzy pierwsze przyprawy . Co roku mamy dobrą , pachnącą kapustkę .
    Prawdopodobnie to zasługa czosnku .
  • Gość: cytryna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 22:20
    w okresie "burzenia się" kapusty i kipienia soku,trzeba kapustę uciskać i
    pilnować aby na wierzchu była woda.Na wierzch kapusty należy położyć folię
    w celu zamknięcia dostępu powietrza,które powoduje gnicie kiszonki.
    Radzę też ostrożnie dawkować sól.Wspaniale kisi się też czerwona kapusta.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka