Dodaj do ulubionych

ciasto na tartę - znowu nie wyszło - dlaczego???

22.11.04, 22:01
Witam.
Dzis mialam drugie podejście i znowu klapa ;(((( Jeszcze raz pewnie spróbuje
a potem sie zniechęcę... Moze Wy mi pomożecie??........
A więc chodzi o tartę na kruchym cieście. Robiłam z dwóch przpisów: raz od
Pascala (mąka+oliwa z oliwek itp.), drugi raz z forum (1maslo+3 szkl.
mąki+2żółtka+1/3szkl.śmietany). Nie wiem na ile ważne są proporcje, ale z
tego co piszecie to są różne warianty ciast kruchych na tartę więc nie sądzę
że tu coś sknociłam. Ciasto było jakby z zakalcem albo jakby nie dopieczone,
zbite w środku, ciężkie. A może po prostu takie ma być a ja szukam jakiegoś
błedu??
Za pierwszym razem po wyjęciu z lodówki od razu nałożyłam farsz i do pieca.
No i nie wyszło. Za drugim razem doczytałam, ze należy je podpiec - trzymałam
bez farszu 10 min. a potem z farszem 45 min. - nadal zbite i zakalcowate ;((
Buuuu!! Ale fakt, ze było dość grube. A może za grube?? Jakiej grubości
powinno być to ciasto zeby nie przesadzić?? Mam blaszkę 28-30 cm średnicy. Co
robię źle???? Ach, i jak ważne jest trzymanie w lodówce?? I dlaczego wszyscy
piszą żeby szybko je urobić w kulę, nie wyrabiać dokładnie tylko szybko
wkładać do lodówki??
Doradźcie coś proszę żebym sie nie zniechęciła. Muszę znaleźć swój bład.
Dzięki z góry za pomoc!
anqa
Edytor zaawansowany
  • jo.hanna 22.11.04, 22:10
    Nie robilam w/g przepisow podanych przez ciebie. Wydaje mi sie, ze moze 1)
    tluszcz nie byl wystarczajaco zimny i 2) zbyt dlugo wyrabialas. Jesli mnie
    pamiec nie myli to zimny tluszcz w malutkich kawalkach, rozprowadzony w mace,
    dziala jako srodek 'skruszajacy' ciasto. I wlasnie dlatego, dodaje sie jak
    najmniej plynow, tluszcz musi byc zimny, i obrobka mechaniczna sprowadzona jest
    do minimum. W ktoryms sklepie widzialam nawet specjalne gizmo typu noz to
    wyrabiania ciasta na tarty.
    ___________________________
    The year began with lunch
  • Gość: wiedzma IP: *.3web.net 22.11.04, 22:27
    Ja robie z tego przepisu:
    pesto.art.pl/kuchnia/warzywa/rozne/tarta_warzywa.php
    czasem od razu pieke z farszem, czasem podpiekam ciasto i pozniej nakladam
    farsz..
  • Gość: .. IP: *.chello.pl 22.11.04, 22:37
    Robię to tak i jeszcze się nie zdażyło żeby się nie udało :
    - pół kostki masla (prawdziwego nie mixu albo margaryny roślinnej !!!)
    - półtorej szklanki mąki
    - szczypta soli
    - odrobina bardzo zimnej wody
    1. masło i mąkę zagniatam a jak zostaje zbyt dużo suchej mąki to wtedy dolewam
    po trochu wody aż całość się ładnie zagniecie, woda nie jest regułą - udało mi
    się zagnieść ciasto tylko z mąki i masła:)
    2. kulę z ciasta na minimum pół godziny do lodówki
    3. potem wykładam na foremkę i nakłuwam widelcem
    4. piekę na złoto około 20 min. w temp. 200 stopni
    Powodzenia, to na pewno musi się udać:)
  • Gość: Mamemu IP: 195.117.122.* 22.11.04, 22:39
    Muszę Ci powiedziec, że mi zawsze wychodzi to ciasto.
    A robię je tak: najpierw wysypuję na blat 2 szklanki mąki, potem wrzucam masło
    i staram się je na początek posieka nożem na jak najmniejsze kawałeczki. Potem
    sól i trochę zimnej wody - jakieś 3 łyżki, może trochę więcej. Nie dodaję jaja.
    Od razu je wałkuję i wkładam placek do naczynia w którym będzie pieczone. Potem
    w folię i do lodówki na conajniej godzinę.
    Nie robię tak jak radzą w przepisach, żeby najpierw schłodzic a potem je
    rozwałkowa, bo schłodzone ciasto się kruszy i jego rozwałkowanie jest
    praktycznie niemożliwe.
    Jak już się schłodzi to dziurkuję placek widelcem i do pieczyka na 15 minut, a
    moze nawet 20.
    Zachęcam do skorzystania z mojego przepisu sprawdziłam go wielokrotnie i zawsze
    było ok.
  • Gość: Katka IP: *.gjpoland.com.pl / *.gjpoland.com.pl 23.11.04, 08:46
    mi też jakoś zwykle zakalec wychodzi, może rzeczywiście zbyt dokładnie go
    wyrabiam. He, wczoraj właśnie robiłam ciasto na tartę jak mi nagle prąd
    wyłączyli :( (pechowy Mokotów) Farsz robiłam przy świeczkach, w sumie wyszła
    przepyszna (kurkowo-boczkowa z przepisu z forum) ale ciasto znów z zakalcem :(
  • sagita_74 23.11.04, 09:34
    Może się nie znam, tarty robię rzadko, ale kruche ciasto z zamkniętymi oczami.
    Myślę, że błąd leży w ilości ciasta. Robisz z kostki masła, ja z tej ilości mam
    ciasta na dwie tarty tej wielkości. Fakt, moje jest cieniutkie, ale takie wolę
    z farszem na ostro. Jeśli lubisz grubsze ciacho, to trzymaj dłużej w piekarniku
    za pierwszym razem, jakieś 20 min, aż się upiecze na złoto. Z farszem już tylko
    podgrzewaj chwilkę. Nie ma siły, żeby wtedy wyszedł zakalec. Tak myślę.
    powodzenia.
  • Gość: alienor IP: *.crowley.pl 23.11.04, 14:07
    Pieklam tarte ze szpinakiem na kruchym ciescie w weekend i pierwsze, co mi sie
    nasuwa, to czas pieczenia. Przepis (Konemann) kaze rozwalkowac ciasto na
    grubosc 3 mm (ja rozwalkowuje nawet cieniej, bo mam wieksza forme niz ta
    uzywana w ich przepisach), piec spod obciazony grochem przez 20 min (chyba, tu
    nie jestem pewna), zdjac groch, piec samotnie jeszcze 7 min, nalozyc farsz i
    piec jeszcze 25-30 min. W sumie prawie godzine.
    Ciasto trzeba wyrabiac szybko, zeby sie nie nagrzewalo. Maslo wyjmuje sie z
    lodowki chlodne, miesza sie z maka nozem (nie cieplymi rekami) i na koniec
    szybko zagniata, Konemann podaje: nie dluzej niz 20 sekund! Cokolwiek z nim
    robisz, rob szybko i natychmiast chowaj z powrotem do lodowki. JEsli wylepisz
    nim forme i musisz poczekac, az piekarnik sie rozgrzeje, niech ciasto czeka w
    lodowce.
    Nie zniechecaj sie, bo naprawde warto sie nauczyc piec te pysznosci. Radze ci,
    zrob cienkie ciato i piecz dluzej. Jak juz ci zacznie wychodzic, a wolisz
    grubsze ciasto, zrob troche grubsze i zobacz co bedzie, poeksperymentuj z
    temperatura. A jak bedziesz dalej miala problemy, daj znac na forum. Jesli cie
    to pocieszy: moje pierwsze ciasto - piaskowaca - pieklam 6 razy i dopiero za
    szostym wyszlo. Caly czas mialam wsparcie na forum kuchennym (ale nie tym
    tutaj), wcielelam w zycie rozne rady i w koncu udalo sie. Wiec powodzenia!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.