Dodaj do ulubionych

wieczor ANDRZEJKOWY

24.11.04, 08:57
nic oryginalnego (i sensownego) nie przychodzi mi do glowy!
podpowiedzcie prosze jakies fajne MENU na cieplo i na zimno. Dzieki!
Edytor zaawansowany
  • allexamina 24.11.04, 22:09
    Jestem rowniez zainteresowana...

    Co sie wogole podaje na Andrzejki (poza woskiem ;^) )? Sa jakies tradycje?
  • Gość: paratha IP: *.mrl.uiuc.edu 24.11.04, 22:18
    A moze ciasteczka z wróżbą, tą razą? oprócz tradycyjnego wosku?
    Wpiszcie w wyszukiwarkę - to post z konca pazdziernika:)
  • Gość: paratha IP: *.mrl.uiuc.edu 24.11.04, 22:29
    Zapamiętałam je sobie wtedy i też zamierzam z nich skorzystać:)
  • Gość: paprotka IP: *.dew.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.04, 20:07
    też mam przed sobą przygotowanie "andrzejkowego" wieczoru dla przyjaciół i
    wymyśliłam takie menu :
    -krem z brokułów z pasztecikiem
    -pikantne skrzydełka ze śliwką i morelą susz owinięte plastrem boczku
    -kurczak w czerwonej galaretce
    -carppacio z polędwicy z cytryną i oliwkami
    -sałatka : śledz,ananas,kukurydza,cebula,majonez
    -ciasto kokosowe
    myślę ,że przydałaby się jeszcze jakaś przekąska ale nie mam pomysłu :( może
    ktoś z Was coś podpowie ....... a może cos zmienić w tym zestawie i zastąpić
    inną propozycją ?
  • Gość: jolaB IP: *.gazownia.szczecin.pl 26.11.04, 10:38
    Napisz cos więcej o tym kurczaku w czerwonej galaretce - brzmi ciekawo
  • Gość: paprotka IP: *.dew.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.04, 12:17
    to jest popularna galaretka z kurczaka tylko różni się tym ,że wywar jest
    barwiony w oryginalnym przepisie przecierem pomidorowym ale można też zabarwić
    koncentratem burakowym / ja dolewam koncentrat barszczu Krakusa /
    kurczak w czrewonej galaretce /wg oryginału/
    -1/2 kurczaka ok 60 dkg lub 40 dkg piersi
    -wloszczyzna
    -cebula
    -ogórek konserwowy
    -10 dkg kukurydzy konserwowej
    -10 dkg groszku konserwowego
    - 3 jajka na twardo
    - 2 łyżki przecieru pomidorowego
    -żelatyna / odpowiednio do ilości wywaru/
    -natka pietruszki
    -1 łyżka octu winnego
    -1/4 łyżeczki sosu worcester
    -kropla sosu tabasco
    - sól, pieprz biały
    kurczaka ugotować z włoszczyzną ,mięsko pokroić w kostkę ,rosoł odtłuścić ,
    przecedzić , do wywaru dodać przecier pomidorowy,sos
    worcester,tabasco,ocet,doprawić solą i pieprzem ,podgrzać , dodać żelatynę ,w
    miseczkach czy salaterce ułożyć kurczaka , dekoracyjnie plastry jajek i ogórka,
    marchewki, dołożyć groszek i kukurydzę i ostrożnie zalewać tężejącą galaretą,
    przybrać natką pietruszki , ja dodatkowo dekoruję galaretką pokrojoną w grubą
    kostkę tzn osobno odlewam w płaskie naczynie pół szkanki galaretki , którą po
    stężeniu kroję w kostkę
    oczywiście składniki można sobie dowolnie zmieniać wg własnych upodobań
    pozdrawiam
  • Gość: ewa IP: *.csk.pl 06.05.05, 22:46
    czy można mi łopatplogicznie wytłumaczyć robienie tych slrzydełek? Czy marynować przed?
  • kragmel 25.11.04, 23:01
    u mnie banica (z bulgaricus.com), szopska, ciastka przeróżne w rozmiarze
    minimalnym (w tym z wróżbą, ale kupne). i glogg heli :))

    to do poniedziałku, moje drogie panny :)

    ps: tak z etnograficznego obowiązku: andrzejki są wigilię imienin Andrzeja,
    czyli 29/11, czyli w poniedziałek najbliższy. ja wiem, że się data często myli.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka