Jak zrobić gulasz do placka ziemniaczanego? Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Chcę zrobić placek tzw. zbójnicki z gulaszem. Jak zrobić dobry, nie
    wylewający się gulasz?

    z góry dziękuję za podpowiedzi - wiem, że takowe nadejdą ;)
  • Ja robię tak: kroję w kosteczkę 30 dkg wołowiny, podsmażam ją z cebulką kilka
    minut na patelni, przekładam do garnka, dodaję do niej paprykę czerwoną
    pokrojoną w kosteczkę, podlewam ok.3/4 szkl.wody, dodaję przyprawy (pieprz,
    sól, papryka w proszku, troszeczkę vegety) i dusi się aż do miękkości mięska.
    Mi jakoś zawsze samo robi się gęste,ale można zrobić zasmażkę z masła i mąki.
    Mój sos zawsze wychodzi pyszny:)
  • Gość: Qcharzowa IP: *.ryder.krakow.pl 29.11.04, 10:14
    dziękuję, dziś zamierzam zrobić
  • jesli chcesz prawdziwy gulasz zbojnicki, taki jak robia gorale, to on wyglada
    troche inaczej jak napisala magda, napewno nie ma w nim swiezej papryki.
    sa natomiast grzyby czy pieczarki, mieso wczesniej trzeba obtoczyc w mace i
    przesmazyc na tluszczu, wiadomo, ze dawniej robili to na smalcu ale
    dzis...chyba juz na jakims oleju. cebule tez lekko udusic i polaczyc z miesem,
    dodac grzyby i zalac plynem, moze byc jakims bulionem, ja vegety nie dodaje do
    sosow, ale jak ktos lubi prosze bardzo. dodac liscie laurowe, ziele angielskie
    pieprz ziolowy i sproszkowanej papryki po trochu kazdej, no i kminek.
    slyszalam, ze dodaje sie rowniez do duszenia troche kiszonej kapusty ale
    osobiscie jeszcze nie probowalam tak zrobic. sos powienien zrobic sie gesty sam
    w sobie z obecnosci maki i ma byc w miare jasny, w razie potrzeby doprawic maka
    z woda lub mala zasmazka.
    taki dostalam przepis od gorali i zycze smacznego;
    jesli ktos zna inna wersje chetnie sie zaznajomie, dzieki
  • No tak, nie doczytałam dokładnie i podałam przepis na sos węgierski a nie
    zbójnicki. Zbójnickiego jeszcze nie miałam okazji robić, za dobry jest ten
    węgierski i za rzadko robię placki aby go zmieniać:)
  • poprostu sproboj choc raz, ten tez jest bardzo dobry i musi byc dosc ostry,
    przekonasz sie i bedziesz pozniej robic na zmiane, zycze "odwagi"
  • No to moze idac na kompromis polece swoj sposob na gulasz.

    Ladna prega wolowa potrzebna (bedzie dobre kleiste miesko)
    Sloik pieczarek marynowanych.
    2 duze lub 3 srednie cebule
    2 grzybki suszone (namoczone wczesniej w goracej wodzie)
    2 czerwone i 1 zielona papryka
    2-lyzeczka koncentratu pomidorowego i ostra papryka w proszku do smaku

    Oczywiscie proporcje sa zalezne w stosunku do miesa, moje sa na ok. 70 dag
    miesa.

    Kroisz prege w kostke i wrzucasz do garnka na rozgrzany olej, obsmazasz az
    zbrazowieje. Dodajesz grzybki suszone wraz z woda. Kroisz w pol-paski papryke,
    w piorka cebule. Pieczarki kroisz w plasterki i odstawiasz, te dodaje sie na
    koniec. Warzywa i mieso dusisz do miekkosci podlewajac bulionem (umiarkowanie
    poniewaz gulasz nie moze byc wodnisty, wiec wody na ok. 3 cm i jak wyparuje to
    podlewasz). Nie zageszczam nigdy sosow miesnych maka, dodaje po prostu mniej
    wody, cebula sie napewno rozpadnie i zagesci sos sama. Jak wszystko bedzie
    miekkie to podsmaz na oliwie lub masle lyzke koncentratu pomidorowego i dodaj
    do gulaszu, wrzuc pieczarki i papryke i poddus. Zestaw i gulasz powinien sie
    troche przegryzc.

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.