• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Jak zrobić gulasz do placka ziemniaczanego? Dodaj do ulubionych

  • IP: *.ryder.krakow.pl 29.11.04, 09:52
    Chcę zrobić placek tzw. zbójnicki z gulaszem. Jak zrobić dobry, nie
    wylewający się gulasz?

    z góry dziękuję za podpowiedzi - wiem, że takowe nadejdą ;)
    Zaawansowany formularz
    • 29.11.04, 10:00
      Ja robię tak: kroję w kosteczkę 30 dkg wołowiny, podsmażam ją z cebulką kilka
      minut na patelni, przekładam do garnka, dodaję do niej paprykę czerwoną
      pokrojoną w kosteczkę, podlewam ok.3/4 szkl.wody, dodaję przyprawy (pieprz,
      sól, papryka w proszku, troszeczkę vegety) i dusi się aż do miękkości mięska.
      Mi jakoś zawsze samo robi się gęste,ale można zrobić zasmażkę z masła i mąki.
      Mój sos zawsze wychodzi pyszny:)
      • Gość: Qcharzowa IP: *.ryder.krakow.pl 29.11.04, 10:14
        dziękuję, dziś zamierzam zrobić
        • 29.11.04, 10:34
          jesli chcesz prawdziwy gulasz zbojnicki, taki jak robia gorale, to on wyglada
          troche inaczej jak napisala magda, napewno nie ma w nim swiezej papryki.
          sa natomiast grzyby czy pieczarki, mieso wczesniej trzeba obtoczyc w mace i
          przesmazyc na tluszczu, wiadomo, ze dawniej robili to na smalcu ale
          dzis...chyba juz na jakims oleju. cebule tez lekko udusic i polaczyc z miesem,
          dodac grzyby i zalac plynem, moze byc jakims bulionem, ja vegety nie dodaje do
          sosow, ale jak ktos lubi prosze bardzo. dodac liscie laurowe, ziele angielskie
          pieprz ziolowy i sproszkowanej papryki po trochu kazdej, no i kminek.
          slyszalam, ze dodaje sie rowniez do duszenia troche kiszonej kapusty ale
          osobiscie jeszcze nie probowalam tak zrobic. sos powienien zrobic sie gesty sam
          w sobie z obecnosci maki i ma byc w miare jasny, w razie potrzeby doprawic maka
          z woda lub mala zasmazka.
          taki dostalam przepis od gorali i zycze smacznego;
          jesli ktos zna inna wersje chetnie sie zaznajomie, dzieki
          • 29.11.04, 10:41
            No tak, nie doczytałam dokładnie i podałam przepis na sos węgierski a nie
            zbójnicki. Zbójnickiego jeszcze nie miałam okazji robić, za dobry jest ten
            węgierski i za rzadko robię placki aby go zmieniać:)
            • 29.11.04, 10:50
              poprostu sproboj choc raz, ten tez jest bardzo dobry i musi byc dosc ostry,
              przekonasz sie i bedziesz pozniej robic na zmiane, zycze "odwagi"
            • 29.11.04, 10:52
              No to moze idac na kompromis polece swoj sposob na gulasz.

              Ladna prega wolowa potrzebna (bedzie dobre kleiste miesko)
              Sloik pieczarek marynowanych.
              2 duze lub 3 srednie cebule
              2 grzybki suszone (namoczone wczesniej w goracej wodzie)
              2 czerwone i 1 zielona papryka
              2-lyzeczka koncentratu pomidorowego i ostra papryka w proszku do smaku

              Oczywiscie proporcje sa zalezne w stosunku do miesa, moje sa na ok. 70 dag
              miesa.

              Kroisz prege w kostke i wrzucasz do garnka na rozgrzany olej, obsmazasz az
              zbrazowieje. Dodajesz grzybki suszone wraz z woda. Kroisz w pol-paski papryke,
              w piorka cebule. Pieczarki kroisz w plasterki i odstawiasz, te dodaje sie na
              koniec. Warzywa i mieso dusisz do miekkosci podlewajac bulionem (umiarkowanie
              poniewaz gulasz nie moze byc wodnisty, wiec wody na ok. 3 cm i jak wyparuje to
              podlewasz). Nie zageszczam nigdy sosow miesnych maka, dodaje po prostu mniej
              wody, cebula sie napewno rozpadnie i zagesci sos sama. Jak wszystko bedzie
              miekkie to podsmaz na oliwie lub masle lyzke koncentratu pomidorowego i dodaj
              do gulaszu, wrzuc pieczarki i papryke i poddus. Zestaw i gulasz powinien sie
              troche przegryzc.

  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.