Dodaj do ulubionych

Co zrobic z grochu oprocz grochowki?

IP: *.upc-j.chello.nl 30.11.04, 10:25
Moj prawie maz zakupil wczoraj kilo grochu, wszystko namoczyl i powiedzial ze
bedzie robil grochowke. Dzisiaj znalazl pol gara grochu i sie dziwil skad sie
tyle wzielo, bo wczoraj nie bylo tak duzo :)
Nie przychodzi mi nic do glowy, co bym mogla zrobic z grochu oprocz
grochowki. Moze macie jakies fajne pomysly??

Pozdrawiam,

Asia
Edytor zaawansowany
  • malwis19 30.11.04, 10:55
    www.kulinaria.pl/potrawy.asp?id=707 (kotlety)

    GROCHOWE KOTLECIKI

    1 szkl. grochu
    1 szkl. oleju do smażenia
    1/2 łyżeczki pieprzu

    Groch namocz na noc w dużej ilości wody. Rano odcedź, pozostawiając pół
    szklanki wody.
    Dodaj do grochu pieprz i 1 płaską łyżeczkę soli i zmiksuj na bardzo gęstą
    pastę. Użyj do tego końcówki miksera, którą miksuje się zupy i warzywa dla
    dzieci. Jeżeli masa będzie bardzo sucha, przy mieleniu dodaj trochę wody
    odcedzonej z grochu.
    Na patelni rozgrzej olej. Powinien pokrywać całą powierzchnię patelni co
    najmniej centymetrową warstwą. Łyżką nakładaj masę z mielonego grochu, formując
    małe kotleciki. Smaż do złotobrązowego koloru, po ~5 minut z każdej strony.
    Kotleciki można podawać do obiadu, można z nich robić hamburgery dla dzieci. Są
    smaczne, chrupiące, dużo tańsze i zdrowsze od kotletów mięsnych.


    KITRI

    Dla wegetarianina to pełnowartościowy posiłek. W kitri są wszystkie produkty,
    które powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie: rośliny strączkowe, ziarno
    w postaci ryżu i warzywa. Połączenie ich w jednej potrawie daje gwarancję
    dobrego przyswojenia zawartych w nich węglowodanów, witamin i białka.

    1 szkl. ryżu długoziarnistego
    1 szkl. grochu
    1/3 kostki masła
    250 g mrożonego szpinaku
    3 duże pomidory
    3 liście laurowe
    1 łyżka utartego korzenia imbiru
    1 łyżka kurkumy lub curry
    szczypta cynamonu

    Groch dokładnie umyj i namocz na noc. Następnego dnia odsącz, jeszcze raz
    wypłucz, zalej 4 szklankami wody i gotuj z liśćmi laurowymi, kurkumą i 1 łyżką
    masła ponad godzinę, cały czas uzupełniając wodę. Gdy ziarenka grochu zaczną
    się rozpadać, tworząc zawiesistą zupę, dodaj szpinak i gotuj, aż cały się
    rozmrozi. Zdejmij garnek z ognia.
    W tym czasie sparz pomidory, obierz je i posiekaj w drobną kostkę.
    Na patelni rozgrzej pozostałe masło, wrzuć imbir, smaż minutę i dodaj pokrojone
    pomidory ze szczyptą cynamonu. Przykryj patelnię i duś pomidory jeszcze 5 minut.
    Ryż dokładnie umyj, zalej dwoma szklankami wody i ugotuj na małym ogniu. Ryż do
    kitri powinien być lekko rozgotowany i klejący się. Taki ryż potrafi ugotować
    każdy, wystarczy postawić garnek na małym ogniu i pilnować, aby ryż się nie
    przypalił, od czasu do czasu go mieszając, a w razie potrzeby dolewając trochę
    wody. Czy ryż jest ugotowany, możesz sprawdzić wyjmując jedno ziarenko i
    rozcierając je pomiędzy palcami. Jeżeli nie ma grudek, ryż jest gotowy.
    Dodaj go do grochu, zmieszaj z nimi również pomidory z patelni. Wszystko
    zagotuj jeszcze raz, dosypując 2 płaskie łyżeczki soli. Gotowe kitri powinno
    mieć dość gęstą, ale wilgotną konsystencję, jeżeli jest za rzadkie, pogotuj go
    jeszcze parę minut, aby odparować nadmiar wody.
    Kitri podawaj z pieczywem posmarowanym masłem i małą miseczką naturalnego
    jogurtu, który można dodać do kitri, aby złagodzić smak imbiru.


    PASTA DO PIECZYWA

    1 szkl. grochu
    2 łyżki masła
    2 liście laurowe
    2 ziarenka ziela angielskiego
    2 łyżki posiekanej natki
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki mielonej kolendry

    Groch dokładnie umyj i namocz na noc w 4 szklankach wody. Rano ugotuj w tej
    samej wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim. Groch powinien gotować się
    ponad godzinę pod przykryciem. Cały czas trzeba uzupełniać wyparowującą wodę,
    powinno być jej tyle, aby zakrywała gotujące się ziarna. Kiedy pojedyncze
    ziarenko grochu da się rozetrzeć pomiędzy palcami, zdejmij pokrywkę z garnka i
    gotuj jeszcze do czasu, aż prawie cała woda odparuje. Powinno zostać jej
    odrobinę na dnie.
    Na patelni rozgrzej masło, dodaj przyprawy i smaż przez parę sekund. Wrzuć
    natkę, wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.
    Z grochu wyjmij liście laurowe i ziele angielskie, dodaj 1 łyżeczkę soli i
    przyprawy z patelni.
    Wszystko dokładnie zmiksuj na jednolitą masę. Powinieneś z łatwością smarować
    nią pieczywo - gdyby była za gęsta, dodaj podczas miksowania odrobinę
    przegotowanej wody. Jest świetna do chleba czy grzanek. Pastę możesz
    przechowywać w lodówce przez kilka dni.

    Spróbuj zrobić pastę z innymi przyprawami, które lubisz, możesz dodać też do
    niej przecieru pomidorowego lub chrzanu, aby zaostrzyć jej smak.

    uczta.vege.pl/index.html
    --
    Pozrowienia z Gizycka:
    tinyurl.com/4zz3n
  • Gość: eeeewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 19:58
    Hej malwis19 też jestem z Giżycka. Pozdrawiam!
  • Gość: jacek1f IP: 81.210.22.* 30.11.04, 12:15
    Humus: ugotowany groch zgnieć najpierw widelcem, potem dodaj troszke wody z
    gotowania i dopraw solidnie ziołami do smaku (plus pieprz, sól, cukier). Potem
    miksuj na masę dolewając oliwy dobrej. I sok z cytryny. I do lodówki żeby sie
    zgryzło. Na zimno do pieczywa, jak znalazł:-)
  • Gość: Asia IP: *.upc-j.chello.nl 30.11.04, 13:35
    Dzieki za przepisy, na pewno cos wykorzystam :)
    Pozdrawiam,
    Asia
  • ampolion 30.11.04, 14:30
    Pure.
    --
    Od przybytku głowa nie boli.
  • Gość: kiki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 20:25
    jackuf1 do humusu z grochu dodalabym jeszcze czosnek, podsm. cebulke, malo
    mielonego kminku rzymskiego, paste sezamkowa, jesli ktos ma pod reka, plus sok
    z cytryny

    a swoja droga to grochowke mozne przeciez jesc przez kilka dni :)

    kiki
  • qubraq 01.12.04, 17:50
    1.- Rok temu byłem na Wilii u rodziców naszej synowej, jednym z [garni] był
    gotowany cały groch (kurczę! a może to była cieciorka!) na lekko-słono
    okraszony lekko masłem, smaczne to było.
    2.- Dawniej w Starachowicach w bufecie dworcowym robiono wspaniały groch z
    kapustą,
    Andrzej

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka