Dodaj do ulubionych

flaki wołowe gotowe i barszcz czer- jak przyprawić

IP: *.ryder.krakow.pl 30.11.04, 10:36
Kupiłam gotowca - tak, tak, nie krzyczcie. Leżą sobie flaczki wołowe w
lodówce "w razie czego", czasem nie mam chwili, zeby coś ugotować porządnego.
Stąd te flaki, poza tym jak pomyślę o zapachu gotowanych samemu flaczków...
Podpowiedzcie jak je jeszcze doprawić, czym? To są takie flaki w rosole,
wystarczy rozpuścić.
To samo z barszczem czerwonym z kartonu - jak go smacznie doprawić, bo samo
podgrzanie daje taki wodnisty smak?
Edytor zaawansowany
  • 30.11.04, 10:47
    Do flaków - majeranek, imbir (odrobina) gałka muszkatołowa. Wszystko wg
    własnego gustu, oczywiście.
    Co do barszczu z kartonu - pojęcia nie mam. Musisz sprawdzić, czy wogóle Ci ten
    karton odpowiada - może być np. bardzo słodki, bo wszędzie cukier sypią...
    Barszcz zawsze gotuję z koncentratu (firmy Krakus) + kminek + sól, pieprz,
    odrobina octu.
    --
    Samobójcy są czasami bardzo wybredni. Wiem coś o tym.
  • Gość: Qcharzowa IP: *.ryder.krakow.pl 30.11.04, 12:53
    Dzięki Brunosch, na Ciebie to można liczyć na tym forum.
  • Gość: jacek1f IP: 81.210.22.* 30.11.04, 13:00
    Do flaków - jak Brunosh plus pieprz, pieprz i pieprz.
    Do buraków z kartonu - sok z cytryny, pieprz, sos sojowy (zamiast soli), sypnij
    czosnek granulowany jak masz, łyżkę masła (zupną). Cynamon i goździk (u mnie
    zawsze...), a mna koniec roztarty majeranek. Nie zagotuj, tylko grzej mocno. Z
    tym cukrem to prawda, ale spróbuj kilka razy po podgrzaniu. Gwarantuję, że tak
    zrobiony-przyprawiony wywoła zachwycone pytania. Smacznego. (z tym kminkiem, to
    nie wiem, bo ja nie tego...:-))
  • 30.11.04, 14:10
    ... a propos flaczków. Ja kupuję mrożone podgotowane, poszukaj w mięsnych, u
    mnie (Tarnów) nietrudno takie kupić, takie "suche" - znaczy same flaczki,
    pokrojone, bez rosołu. Niewątpliwą zaletą jest fakt, że one są prawie
    ugotowane, więc trzeba je tylko trochę dogotować (w osolonej wodzie), a to
    oznacza że zapach już jest ok. No i nie są doprawione, więc doprawię jak lubię.
    W drugim garnku gotuję rosół, jak flaczki miękkie to przekładam do rosołu,
    doprawiam majerankiem, solą (a jeszcze lepiej sosem sojowym), dużą ilością
    pieprzu, najlepiej cayenne, ale to już moja fanaberia :) Aha, i ja dodaję
    pokrojoną marchewkę z rosołu i zielony groszek mrożony, jakoś mi to pasuje.
    Też z braku czasu kupowałam te gotowe, ale zawsze coś mi w nich nie
    odpowiadało, a te są super, doprawisz jak lubisz, a czasu za wiele gotowanie
    nie zajmie - no i właściwie nie odczujesz tego okropnego zapachu ;) Spróbuj,
    polecam :)
  • 30.11.04, 14:28
    dla mnie flaki musz miec selerowy posmaczek, wiec do puszkowych ( innych nie
    mam) dodaje jarzynki w slupki krojone, z selerem korzeniowym
    z przypraw majeranek, pieprz i galka muszk

    do barszczu obowiazkowo czosnk, pieprz, czasami odrobina soli, dokwaszam
    cytryna lub zakwasem buraczanym

    w tym roku jade na swieta, wiec prawie przygotowan nie bedzie
    --
    prawie mnie juz nie ma
  • 30.11.04, 14:31
    barszcz z zeszlomiesiecznej kuchni: barszcz w kartonie, 1 szkl soku z czarnej
    porzeczki, 5 suszonych grzybow, 3-4 gozdziki, lisc laurowy, 3-4 ziarna
    angielskie, kilka ziaren pieprzu, kolendry, gorczycy, 3 zabki czosnku, sol,
    pieprz, maggi(?). grzyby zalac szklanka wody, pol godziny moczyc i gotowac 20
    min razem z " 3-4 gozdziki, lisc laurowy, 3-4 ziarna angielskie, kilka ziaren
    pieprzu, kolendry, gorczycy", wywar przecedzicwlac barszcz, sok, i zmiazdzony
    czosnekpodgrzac (nie gotowac) doprawic
    --
    bogowie moze istnieja, a moze nie. Dlaczego wiec w nich i tak nie wierzyc?
    Jesli to prawda, to po smierci trafisz w przyjemne miejsce, a jesli nie, to
    przeciez nic nie tracisz.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.