Re: salatki JESIENNE/ZIMOWE

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • witam i o rade pytam :)

    jest jesien/zima, pomidory i ogorki, choc do dostania w marketach, w ogole nie
    smakuja, szkoda kupowac, salata lodowa i cebulka jest, ale poza tym nic
    ciekawego mi do glowy nie przychodzi, zeby na stole pojawila sie salatka
    pyszna, witaminowa, no i odpowiednia na to, co mozna teraz zakupic... poprosze
    o jakas pomoc :)
    sama moge "sprzedac" jedna, chetnie sie wymienie przepisami...

    salatka dyniowa (na ok 4 osoby):
    ~~~~~~~~~~~~~~~~

    0.5 kg dyni (najlepiej jakiejs slodkiej)
    3 kwaskowate jablka
    1 dojrzala gruszka
    2 lyzki rodzynek
    2 lyzki pestek z dyni

    marynata:
    4 lyzki soku z cytryny
    2 lyzki oleju (nie z oliwek...)
    2 lyzki cukru (ja dodaje troche wiecej, 1 lyzka extra :)
    1/2 lyzeczki soli
    wszystko razem wymieszac i marynate wlac do miski salatowej
    - rodzynki zalac goraca woda
    - dynie i owoce obrac ze skorek, zetrzec na grubej tarce, od razu wkladac do
    marynaty, wymieszac
    - pestki z dyni prazyc na odrobinie oleju albo i nie prazyc (ja nie praze)
    - odsaczyc rodzynki, dodac do salatki, dodac pestki.
    podawac i smakowac, PYCHA! :)
    • IP: *.desy.de

      Gość: sagan 02.12.04, 15:37 Odpowiedz
      • IP: *.dew.pl / *.internetdsl.tpnet.pl

        Gość: paprotka 02.12.04, 17:02 Odpowiedz
        całkiem ciekawa jest Twoja dyniowa sałatka :)
        w rewanżu przepis na białą rzodkiew z gruszkami

        - 2 białe rzodkwie
        - 2 gruszki
        - 10 dkg sera żółtego
        - 5 dkg pestek dyni
        - koperek
        - 8 łyżek majonezu
        - 4 łyzki jogurtu
        - sol

        rzodkiew i gruszki pokroić w cienkie plasterki , dodać starty ser i pestki
        dyni , wymieszać , zalać sosem majonezowo-jogurtowym i posypać koperkiem
        • IP: *.desy.de

          Gość: sagan 02.12.04, 17:07 Odpowiedz
          brzmi ciekawie!
          czy biala rzodkiew to taki dosc gruby i duzy bialy korzen? ja mieszkam w
          niemczech i nie jestem pewna, jak jest ta rzodkiew po ichniejszemu... ale takie
          cos jak opisalam powyzej widzialam :)
          a moze byc peczek zwyklej rzodkiewki?

          dyniowa naprawde polecam, jest palce lizac. odrobine slodkawa w smaku, pasuje
          idealnie np do pieczeni korzennej albo schabu ze sliwkami :)
          • IP: *.dew.pl / *.internetdsl.tpnet.pl

            Gość: paprotka 02.12.04, 17:53 Odpowiedz
            tak , dobrze skojarzyłaś tak wygląda biała lub inna nazwa japońska rzodkiew /
            też nie znam niemieckiej nazwy :( / aby rozwiać wątpliwości podje link z
            fotkami : www.ho.haslo.pl/article.php?id=442
            nie wiem jak sałatka smakuje z czerwonymi rzodkiewkami , pewnie trochę jest
            ostrzejsza gdyż biała rzodkiew jest chrupiąca i przy tym soczysta i bardzo
            łagodna w smaku
          • 07.12.04, 15:08 Odpowiedz
            Gość portalu: sagan napisał(a):

            > brzmi ciekawie!
            > czy biala rzodkiew to taki dosc gruby i duzy bialy korzen? ja mieszkam w
            > niemczech i nie jestem pewna, jak jest ta rzodkiew po ichniejszemu... ale
            takie
            > cos jak opisalam powyzej widzialam :)
            > a moze byc peczek zwyklej rzodkiewki?
            >
            > dyniowa naprawde polecam, jest palce lizac. odrobine slodkawa w smaku, pasuje
            > idealnie np do pieczeni korzennej albo schabu ze sliwkami :)

            Po niemiecku to Rettich. Pzdr.
    • 02.12.04, 17:07 Odpowiedz
      • IP: *.desy.de

        Gość: sagan 02.12.04, 17:32 Odpowiedz
        dziekuje, rzeczywiscie duzy wybor, zabookmarkowalam sobie :)
        tylko nie ma podane, ktore jesienne/zimowe, a ktore letnie...
        ... no i ja lubie takie "sprawdzone na zywym czlowieku"...

        ... ale ta strona jest fajna, juz mi sie zrobil smaczek na "wykwintna z
        czerwonej kapusty" :)
        • IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl

          Gość: noida 02.12.04, 18:04 Odpowiedz
          Nie wiem, czy podany przeze mnie zestaw zawiera jakies witaminy, ale tak mi sie
          go strasznie ostatnio chcialo, zwlaszcza czerwonej fasoli, ze chyba jednak
          tak :-)
          Przepis:
          2 puszki czerwonej fasoli
          pół opakowania fety pokrojonej w kostkę
          30 dag pieczarek
          oliwa
          1-2 ząbki czosnku (ja dodaję dwa, ale to naprawdę jest straszna siekiera)
          sól
          pieprz
          pieprz cayene

          Fasolkę odcedzam i płuczę z tego czerwonego paskudztwa (pewnie ugotowana byłaby
          lepsza, ale mi się nie chce), wrzucam do miski. Ser feta kroję i j.w. Pieczarki
          kroję w plasterki, obsmażam na oliwie na jak najbardziej chrupko, posypując
          obficie solą, pieprzem i pieprzem cayene, albo chili albo co kto tam ma pod
          ręką. Następnie pieczarki do miski z fasolką, wymieszać, polać oliwą, dorzucić
          wyciśnięty czosnek, wszystko razem jeszcze raz wymieszać i jeść.
          Sama bym nie uwierzyła, że to może być dobre, ale niestety było ;-)
    • 02.12.04, 19:38 Odpowiedz
      Fajna ta sałatka z dyni!

      W zeszłym roku robiłam zimą sałatkę z pomarańczy i avocado jako wykwintną
      przystawkę:

      1 avocado
      2 pomarańcze
      garść czarnych oliwek
      oliwa
      ocet z białego wina

      Avocado obrać, wypestkować i pokroić w plasterki albo w kostkę. Pomarańcze
      obrać, podzielić na cząstki, każdą cząstkę obrać z błonki. Oliwki posiekać
      niezbyt drobno. Wszystko wymieszać z sosem: 2 łyżki oliwy + 1 łyżka octu.

      A w ogóle zimą uwielbiam buraczki z chrzanem (gotowane buraki zetrzeć na tarce
      o grubych oczkach, wymieszać z chrzanem, sokiem z cytryny i szczyptą pieprzu) i
      zwyczajną kiszoną kapustę. Może być lekko podduszona (ale nie może być miękka i
      rozciapciana) z kminkiem, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym.
    • 02.12.04, 20:48 Odpowiedz
      Jeśli coś do obiadu to radzę wyszukac sobie na zimę dostawcy dobrej kapusty
      kiszonej. I przeprosić się z czerwonymi buraczkami.
      Nie zapominać też o kiszonych ogórkach i papryce konserwowej.
      • IP: *.chello.pl

        Gość: Stonoga 02.12.04, 20:53 Odpowiedz
        Podpisuje się obiema rękami!!! Moim zdaniem ideałem sa warzywa sezonowe, i tak,
        kapusta poszatkowana ,posolona, pognieciona do pierwszych soków.Ogórek kiszony
        starty na "dużych oczkach" , potem czosnek ugnieciony i ukrecony z oliwa i
        solą...Wszystko razem pomieszać i pycha i samo zdrowie!
        • 02.12.04, 21:04 Odpowiedz
          Właśnie, ideałem sa warzywa sezonowe. To istota dobrej kuchni . Produkty
          sezonowe. Szkoda, że u nas nie w modzie:) Taka kiszona kapusta, i ogórki to
          rarytas i żałuje, że tak mało pojawia się tu przepisów na nie. Smętny
          zapuszkowany groszek i kukurydza itp robią niezasłużona kariere na polskich
          stołach zimą:)
          • IP: *.dew.pl / *.internetdsl.tpnet.pl

            Gość: paprotka 02.12.04, 21:19 Odpowiedz
            Coralin , niewątpliwie masz rację tylko ,że w Niemczech nie da się tak jak u
            nas na kazdym rogu kupić kiszone ogórki i kapustę a dziewczyna pytająca o
            sałatki pisze na FK z Niemiec i raczej preferuje lekkie sałatki z dodatkiem
            owoców , a jeśli chodzi o mnie to doceniam kiszonki ale lubię też urozmaicenia
            • 02.12.04, 21:30 Odpowiedz
              Nie wiedziałam, że autorka postu pisze z Niemiec. Ale chyba nigdy nie zaszkodzi
              przypomnieć, że zamiast kolejnej puszki kukurydzy i groszku warto zimą wrzucać
              do koszyka buraki i wspaniałe polskie kiszonki:)
              • 02.12.04, 21:42 Odpowiedz
                Nie zawadzi! To ja jeszcze proponuję (b. sezonowo) białą kapustę z vinaigretem.
                Kapustę drobno szatkujemy, polewamy vinaigretem i mieszamy. Ot, substytut
                sałaty poza sezonem :-)

                • IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl

                  Gość: Cynamoon 02.12.04, 22:44 Odpowiedz
                  Mozna tez z kapusta pekinska. Z odrobina czerwonej cebuli, kawalkiem papryki
                  (nawet zasloikowanej), kilkoma oliwkami (niekoniecznie).

                  Albo;
                  marchewke starta z jablkiem i chrzanem, plus smietana, szczypta cukru.
                  mozna dodac do tego jeszcze drobno poszatkowana kapusta biala, pieprz czarny
                  albo zamiast kapust seler starty na grubych oczkach i koniecznie troche rodzynek!
                • IP: *.dew.pl / *.internetdsl.tpnet.pl

                  Gość: paprotka 02.12.04, 23:27 Odpowiedz
                  pewnie ,że nie zaszkodzi i miło ,że o tym przypominasz :) gdyż faktem jest iż
                  czasem niedoceniamy naszych wspaniałych buraczków , marchewek czy selerow
                  pozdrawiam
            • 03.12.04, 09:22 Odpowiedz
              Niestety - to prawda, ze w Niemczech nie ma szans na ogorki kwaszone.
              Zapasy domowych, przywiezionych z Polski wyczerpuja sie szybko:(
              Na szczescie jest kapucha. Oto slodkawa wersja kwasnego klasyka:
              kapusta kiszona + utarta marchewka+utarte jablko+cebulka+ananas z puszki
              Wszystko wymieszac z oliwa, sola i pieprzem. Mozna dodac troche zalewy z
              ananasa, albo rodzynki.

              Surowka z brokulow:
              surowe brokuly b-drobno pokroic, wymieszac z jogurtem+majonez+czosnek. Posypac
              orzechami wloskimi - pycha

              Surowka z warzywa zimowych:
              seler korzeniowy, surowy burak, czarna rzepka - utrzec na tarce i wymieszac z
              winegretem z musztarda

              Surowka z burakow:
              buraki utrzec, wymieszac z musem sliwkowym(przypuszczam, ze mozna uzyc np.
              powidel sliwkowych) i oliwa. Dodac przyprawy - cynamon i mielone ziele
              angielskie i kawalki suszonych sliwek. Doprawic sola i pieprzem. Przed podaniem
              posypac kawalkami sera feta.

              Uwaga- warto sprawdzic pochodzenie buraczkow - dobrze jest, kiedy sa z upraw
              ekologicznych - buraki b. lubia chlonac swinstwa z gleby.
    • IP: 82.160.71.*

      Gość: wsuwka 03.12.04, 07:54 Odpowiedz
      Zimą nie może też zabraknąć pora.
      Białe części pora pokroić w drobne paseczki, sparzyć i osączyć. Dodać do tego
      starte na grubych oczkach kwaskowate jabłko (ja zawsze robię "na oko"), skropić
      sokiem z cytryny. Doprawić solą, odrobiną pieprzu oraz śmietaną (jogurtem) z
      majonezem. Pycha!
    • 03.12.04, 10:04 Odpowiedz
      ja ostatnio zrobilam taka (ilosc skladnikow "na oko", ja lubie soczewice wiec
      jej bylo najwięcej):
      - ogorki kwaszone
      - cebula
      - soczewica (zrobiona na miekko)
      + troche majonezu

      zauwazylam tendencje ze kobietom bardzo smakuje, a facetom troche mniej ;-)

      ps. oczywiscie ogorki + cebula drobno pokrojone
    • 03.12.04, 11:03 Odpowiedz
      Proponuję 2 moje ulubione zimową porą sałatki.

      Z czerwonej kapusty:
      Kapustę drobno poszatkować, sparzyć, pozostawić do wystygnięcia. W tym czasie
      drobno posiekać cebulę, jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych
      oczkach, skropić cytryną, żeby nie ściemniały. Kiedy kapusta już ostygnie dodać
      jabłka, cebulkę, przyprawić do smaku solą, cukrem, cytryną i olejem z pestek
      winogron. Wstawić do lodówki, żeby się "przegryzła".

      Z buraków:
      Buraki ugotować (bez obierania ze skórki, tylko umyte), po ostygnięciu obrać ze
      skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać drobno posiekaną cebulę,
      jabłko starte też na terce o grubych oczkach i ogórek kiszony (też starty na
      tarce o grubych oczkach). Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, cytryną i
      olejem z pestek winogron. Wstawić do lodówki, żeby się "przegryzła".
      • 03.12.04, 19:13 Odpowiedz
        kdd napisała:

        >
        > Z buraków:
        > Buraki ugotować (bez obierania ze skórki, tylko umyte), po ostygnięciu obrać
        ze
        >
        > skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać drobno posiekaną cebulę,
        > jabłko starte też na terce o grubych oczkach i ogórek kiszony (też starty na
        > tarce o grubych oczkach). Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, cytryną i
        > olejem z pestek winogron. Wstawić do lodówki, żeby się "przegryzła".

        Uwielbiam te sałatkę:)
    • IP: *.internetdsl.tpnet.pl

      Gość: jola 03.12.04, 11:50 Odpowiedz
      moja ulubiona to z brokułów:
      1 lub 2 brokuły
      5 jajek na twardo
      puszka kukurydzy
      majonez babuni
      brokuły po podzieleniu na drobne różyczki, wrzucam na gotującą osoloną wodę i
      gotuję ok 5 minut, tak żeby były twardawe. następnie kroję jajka w kostke i
      wrzucam razem do miski z ugotowanymi brokułami. Dosypuję kukurydzę i dodaję
      majonez.Wszystko razem mieszam. Przyprawiam do smaku solą i pieprzem.
      Pychota!!! polecam
    • IP: *.dip0.t-ipconnect.de

      Gość: sagan2 03.12.04, 19:10 Odpowiedz
      rzeczywiscie pisze z niemiec i tutaj nie ma szans na nasze pyszne ogorki
      kiszone, wszystko w occie :( poza tym moj maz nie lubi (gupek!;), wiec czasem
      musi byc cos innego :)
      dziekuje za wszystkie przepisy, niektore wyprobuje juz w ten weekend! oczywiscie
      buraczki goszcza na naszym stole, kapuste jakos wolimy na zimno, ale to co
      napialiscie brzmi smakowicie, wiec bede eksperymentowac. i groszek i kukurydze
      jemy na cieplo... jakos malo mialam pomyslow na jesienno-zimowe salatki/surowki,
      ale teraz sie poprawie - dostalam od Was i przepisy i inspiracje (lubie wymzslac
      sama potrawy :). dziekuje!

      Paprotko! dziekuje za fotki bialej rzepy, tak, to jest to, co myslalam! juz
      zakupilam i bede robic Twoja salatke! ale najpierw biala rzepa po bawarsku -
      tylko poplasterkowana, z odrobina przypraw, oczywiscie z bialymi kielbaskami,
      slodka musztarda i preclami! to dzis na kolacje, wlasnie kielbaski sie grzeja :)

      dobrze, ze ktos przypomnial kapuste pekinska! dzis znalazlam w sklepie i
      kupilam. podam moj przepis na pyszna i prosta salatke:

      kapuste pekinska drobno posiekac. przygotowac sos: jogurt/smietane wymieszac z
      sola i pieprzem. rodzynki (troche) zalac nieduza iloscia bialego wina na 20
      minut (w tym czasie siekac kapuste). rodzynki odsaczyc, dodac do kapusty, wino
      wymieszac ze smietana (mozna dodac troche majonezu). dodac do kapusty i
      rodzynek, dobrze wzmieszac i gotowe :) bardzo fajnie smakuje! i tez
      jesienno-zimowe :)

      do uslyszenia, mam nadzieje, ze jakies jeszcze przepisy podrzucicie... :)
    • IP: *.desy.de

      Gość: sagan 07.12.04, 11:52 Odpowiedz
      za przepisy dziekuje, ale poprosilabym o jeszcze... :)
      • 07.12.04, 12:10 Odpowiedz
        ogorki kiszone moze nie na kazdym roku kupisz ale w wiekszym Lebesmitteladen na
        pewno, nie w sloiku ale swieze z beczki, takze nie jest tak zle. Ponadto w
        sklepach z zywnoscia rosyjska sa ogorki kiszone w sloiku, ale nie probowalamwiec
        nie wiem jak ze smakiem.
        --
        Szable w dlon!
        • 07.12.04, 15:17 Odpowiedz
          Przepis zaczerpnięty przez moją rodzicielkę z jednego z brazylijskich seriali,
          odcinek milion pięćdziesiąty któryś zapewne, ale sałatka jest rewelacyjna!
          Prosta, lecz połączenie tych prostych składników jest całkiem-całkiem. Przepis
          podaję z pamięci:
          - gruszka
          - jabłko
          - rodzynki (sporo)
          - orzechy ("mózgi" - mózgi to włoskie czy inne?? nigdy nie pamiętam)
          - śmietana wysokoprocentowa
          - cytryna, cukier, sól, pieprz
          Wszystko kroimy i łączymy.
          Nie wiem co tak naprawdę mnie zniewala w tej mieszaninie - chyba własnie
          połaczenie smaku gruszki z orzechem i śmietaną. Mniam!


          --
          "Szczęście to po prostu dobre zdrowie i zła pamięć."
    • IP: 194.25.175.*

      Gość: bynight 07.12.04, 15:52 Odpowiedz
      surowa strta na grubych oczkach, ze slodka smietana - do tego sol, sok z
      cytryny, cukier i ewnetulanie natka pietruszki.

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.