Dodaj do ulubionych

murzynek - pomocy!!!

06.12.04, 03:39
Chcialaym upiec murzynka - pierwszy raz w zyciu.
Prosze podajcie jakis sprawdzony przepis... zey ciasto bylo w srodku wilgotne
i zey bylo na wierzchu mnostwo miekkiej czekolady :)
--
nie mamy żadnej pewności, że właśnie nie znajdujemy się w domu wariatów i nie
udajemy normalnych...
Edytor zaawansowany
  • Gość: majka303 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.04, 08:02
    Poszukaj wcześniej był wątek o czekoladowych ciastach, bardzo dobre są przepisy
    chyba kags, ( szczególnie wariant z kawałkami jabłek w środku )

    P.S . Nie umiem wklejać linków , więc jak znajdę pierwsza to dam ci namiary....
  • alanadab 06.12.04, 09:14
    który wymyśliła wiele lat temu znajoma koleżanki, a ja stosuję i wielce chwalę:

    MURZYNEK
    składniki
    1/2 kostki Kasi
    1 szkl. cukru
    mniej niż 1/2 szkl. wody
    3 łyżki kakao
    ___________________
    2 żółtka
    4 białka
    niecała szklanka mąki
    3/4 szkl. wiórków kokosowych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    posiekane rodzynki (mała garstka)
    drylowane wiśnie z kompotu (ok. 60-80 szt.)

    sposób przygotowania
    1. Kasię, cukier, wodę i kakao zagotowujemy w garnuszku.
    2. Ubijamy białka na super sztywną pianę
    3. Masę kakaową przelewamy do miski, mieszając mikserem powoli dodajemy w
    kolejności: wiórki, mąkę z proszkiem, rodzynki, na końcu żółtka (ja nie czekam
    aż masa przestygnie, ale pozostałe składniki dodaję w tej kolejności, żeby
    żółtka się nie ścięły)
    4. Na końcu dodaję pianę z białek i mieszam już łyżką
    5. Wylewam ciasto (jest płynne bardzo, ale takie puchate od piany) do foremki
    wcześniej wytłuszczonej i wysypanej bułką tartą
    6. Teraz układam obok siebie w rzędach co ok. 1-1/5 cm wisienki. Nie należy ich
    wciskać i tak same opadną. Uwaga - ja używam tzw. wiśni z kompotu (ze słoika),
    drylowanych, ale można użyć świeżych pod warunkiem jednak, iż będą obtoczone w
    mące ziemniaczanej.

    Piekę ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piekarnik jest
    ustawiony: góra+dół+termoobieg. Po 25 minutach sprawdzam patyczkiem, czy ciasto
    nie jest surowe w środku. Ewentualnie dopiekam jeszcze ok. 5-7 minut i znów
    sprawdzam.
    Pyyycha... i szybko znika


    dodatkowe informacje
    - ważne jest, żeby ciasta nie piec za długo, będzie wtedy długo wilgotne i
    kuszące
    - ciasto rośnie, ale po wyjęciu z piekarnika nieco opada, mimo to, jeszcze
    nigdy nie miałam zakalca
    - można posypac pudrem lub udekorować polewą czekoladową, ale ja nic takiego
    nie robię i tak szybko znika
    - te proporcje, które podałam są na ciasto do bardzo małej foremki - takie
    ciasto na 1 dzień. Kilka razy robiłam w większej blasze, ale jakieś było \"nie
    takie\" w smaku. A ponieważ robi się je naprawdę błyskawicznie, można robić
    nawet co drugi dzień mniejsze zamiast raz dużego.
  • jasmina_tdi 06.12.04, 10:49
    kostkę margaryny (np kasia) rozpuścic w garnku, dodać 1 zapach rumowy (lub
    arak), 1,5 szklanki cukru i 3 - 4 (duże) łyżki kakako, 3/4 szklanki mleka. Z
    powstałej masy odlać 1/2 szklanki, resztę porządnie wystudzić.
    Następnie wrzucamy do naczyna 2 szklanki mąki (przesiane), 4 żółtka, 1 (płaską)
    łyzeczkę proszku do piecznia, 1 cukier waniliowy - do tego wlewamy naszą masę i
    porządnie mieszamy (ja mikserem). Jak już będzie OK, dorzucamy rodzynki i lekko
    mieszamy (żeby ich nie rozbabrać, aha - wczesniej rodzynki nalezy namoczyć w
    ciepłej wodzie) i na samym końcu dodajemy ubita pianę z 2 białek. Pianę należy
    tylko lekko wmieszać. Następnie pieczemy. Jak sie upiecze to po kilku minutach
    bierzemy masę ze szklanki i smarujemy wierzch. Smacznego!

    --
    "Szczęście to po prostu dobre zdrowie i zła pamięć."
  • gossia2 06.12.04, 11:29
    To ja dorzuce swoj przepis.
    1 kostke margaryny
    2 szk. cukru
    4 lyzki kakao (niecale pół szklanki)
    1/2 szk. wody
    Rozpuscic w garnku, odlac pół szklanki, przestudzić.
    Do przestudzonej masy wsypać:
    2 szk. mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 żółtka
    zapach rumowy
    Wymieszać. Ubić białka na sztywno, delikanie połączyć z masą.
    Upiec w waskiej formie, lub w prodzizu z baba. ok. 1 h. w 180 stopniach
    Po wyjeciu ponakuwać wierzch, posmarowac pozostawiona polewa.
    Uwielbiam murzynka. Ten przepis katuje od dziecka.
    Smacznego,

  • jasmina_tdi 06.12.04, 12:00
    to prawie mój przepis :) ja tylko tą wodę wymieniłam na mleko, róznica moim
    zdaniem jest taka, ze nie wysycha tak szybko, albo mi sie wydaje. :)

    gossia2 napisała:

    > To ja dorzuce swoj przepis.
    > 1 kostke margaryny
    > 2 szk. cukru
    > 4 lyzki kakao (niecale pół szklanki)
    > 1/2 szk. wody
    > Rozpuscic w garnku, odlac pół szklanki, przestudzić.
    > Do przestudzonej masy wsypać:
    > 2 szk. mąki
    > 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    > 4 żółtka
    > zapach rumowy
    > Wymieszać. Ubić białka na sztywno, delikanie połączyć z masą.
    > Upiec w waskiej formie, lub w prodzizu z baba. ok. 1 h. w 180 stopniach
    > Po wyjeciu ponakuwać wierzch, posmarowac pozostawiona polewa.
    > Uwielbiam murzynka. Ten przepis katuje od dziecka.
    > Smacznego,
    >


    --
    "Szczęście to po prostu dobre zdrowie i zła pamięć."
  • gossia2 06.12.04, 12:06
    A to przepraszam.
    Dokładnie nie czytalam, szczerze mowiac doszłam do mleka i przestałam :-)
    Moim zdaniem z woda jest lżejszy i wilgotniejszy.
  • Gość: kinamina IP: 83.168.125.* 06.12.04, 13:26
    superrr! dzieki dziewzyny. upieke mojemu chlopakowi

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka