Dodaj do ulubionych

Jak wykorzystać surowy boczek?

IP: 82.160.71.* 07.12.04, 15:00
Nie mam zbytnio doświadczenia z wykorzystywaniem różnych części wieprzowiny w
kuchni. Zdecydowałam się jednak zakupić małą ćwiartkę świnki. Okazało się, że
boczek, który zaplanowałam upiec, jest bardzo cieniutki i się nie bardzo
nadaje do tego celu.
Podpowiedzcie mi proszę, do czego mogę go wykorzystać.
Obserwuj wątek
    • Gość: mnkra Re: Jak wykorzystać surowy boczek? IP: 5.2.* / *.chello.pl 07.12.04, 15:20
      Jezeli jest cienki,to w niczym nie pzreszkadza.Mozesz go przyprawic i zawinac w
      rolade ,zwiazac grubsza nicia obsmazyc zeby sie zrumienil,podlac troche woda i
      zwyczjnie upiec pod przykryciem w gesiarce na plycie gazowej lub w piekarniku.
      Ja czasem tez taki boczek zrolowany wkladam wlasnciwie wpycham w takie
      plastikowe "jelito" nie wiem jak sie to nazywa,dostalam od znajomego
      masaza ,szczelnie wiaze konce i po prostu gotuje.W srodku pozostanie pyszny
      smak ,boczek nie jest suchy i ladnie wygladajak sie go pokroi w palserki.Polecam
      • Gość: wsuwka Re: Jak wykorzystać surowy boczek? IP: 82.160.71.* 08.12.04, 09:50
        Dziękuję za podpowiedzi, z tym, że ten boczek niestety nie jest zbyt chudy i w
        ogóle jakiś taki bez wyglądu. A poza tym w tej chwili został poporcjowany i
        zamrożony. Naprawdę nie wiem do czego go mogę wykorzystać... Bardzo Was proszę,
        wymyślcie mi coś jeszcze.

        P.S.
        A kwaśnicę to na czym się gotuje?
        • Gość: jacek1f Re: Jak wykorzystać surowy boczek? IP: 81.210.22.* 08.12.04, 09:57
          Na wędzonce.... niestety. Jak juz poporcjowany, to włóz go do gara i na małym
          ogniu przetop na słonnko-smalczyk. Jak juz bedzie plywac wszystko dodaj cebule
          pokrojona, sol, czosnek, majeranek, pieprz. Mozesz tez na koniec jablko drobno
          pokrojone... Z miesnych kawalkow wyjda niby skwarki - i masz pyszne smarowidlo.
          Do sloika, koniecznie odwrocic zakrecony. Masz pare miesiecy na spozycie:-)
          • jasmina1 Re: Jak wykorzystać surowy boczek? 08.12.04, 11:17
            Ja bardzo lubie gotowaną roladę. 1 kg boczku należy zmielić (można poprosić w
            sklepie o to ) dodac 6 surowych jajek, 3 ząbki czosnku , przyrawy: sol, pieprz,
            majeranek, tymianek, duzo zieleniny, ja lubię i pietruszkę i koperek. To
            wszystko wyrobić na gładką masę i zawinąć w wilgotną gazę formując
            roladę.Włożyć do garnka z wrzącym bulionem( ja daje kostkę) i gotować ok 1
            godz. Wystudzić w tym rosole, wyjąć na deskę, lekko obciążyć. Bardzo smaczna do
            chlebka.
            pozdr
              • jasmina1 Re: do Jasminy 08.12.04, 11:56
                Oczywiście gotować w gazie. Jak sie włozy na wrzątek roladę to gaza od razu
                przykleja sie i roladka nie rozwali sie. kroi sie na plastry. jest podobne w
                konsystencji do pieczeni rzymskiej ale smaczniejsze bynajmniej dla mnie
                Spróbuj zawsze coś innego ( nie tylko smalczyk)
            • Gość: andy Re: Jak wykorzystać surowy boczek? IP: *.blt.pl / *.blt.pl 11.12.04, 12:32
              jasmina1 napisała:
              > Ja bardzo lubie gotowaną roladę
              Wydaje się ze podana ilość jajek jest zaduża - mi powstała maź, ktora częściowo wycieka z gazy a może inna przyczyna?
              Jak dla mnie, podany przepis jest za łagodny, następnym razem spróbuję dodać inne pikantne przyprawy, ale to indywidualna rzecz smaku.
              Zastanawiam się, czy podczas pieczenia, nie zachowają się lepsze jego wartości smakowe i odżywcze, bo mimo kostek rosołowych to woda wypłukuje pewne składniki. Może ktoś już próbował, co sądzicie?

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka