Dodaj do ulubionych

Placki ziemniaczane

09.12.04, 17:28
Wg książki kucharskiej wychodzi tak: 1,8kg ziemniaków, 0,05kg cebuli, 1 jajo,
2,5 łyżki mąki, troche posolić. Oczywiście 1,8kg ziemniaków to za dużo na 1
porcję, na mniejsze przeliczam to w Excelu i placki wychodzą jak należy.
Ja chciałbym spytać czy macie jakieś inne patenty- inne składniki do dodania,
czy coś innego żeby coś urozmaicić ?
Edytor zaawansowany
  • fairy5 09.12.04, 17:32
    dodac mozesz marchewke, czosnek, cukinie i koniecznie pieprz i ostra papryke!
    Ja zawsze robie na oko, wiec nie wiem jakie proporcje. W sumie do plackow
    mozesz dodac cokolwiek : kielbaske, mielone, boczek (mniam) i rozne starte
    warzywa, ja lubie ostre wiec duzo cebuli, papryki, pieprzu :-))
  • Gość: agma IP: 83.144.122.* 09.12.04, 17:53
    Podziwiam Cie Cavy z tym excelem:-))
    Ja tez robie na oko, wiec nie umiem podac proporcji. Bardzo smacznym dodatkiem
    poza wyzej wymienionymi jest starty ser zolty. Posypuje sie nim placki jeszcze
    na patelni, pod koniec smazenia, oczywiscie tylko z jednej strony, uwazajac,
    zeby ser nie wpadl w tluszcz. Podawac mozna z keczupem.
  • kocio-kocio 09.12.04, 17:51
    boczek boczek boczek!
    wędzony
  • anmanika 09.12.04, 18:07
    Matko, placki ziemniaczane w Excelu:))))) Toz najlepsza kuchnia wychodzi na
    oko, bo maka przeciez jest roznie sucha (lub wilgotna jak kto woli).
  • makapema 09.12.04, 18:08
    - zioła
    - ziarenka, np słonecznik, sezam, itd
  • Gość: marta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 18:11
    płatki owsiane zamiast mąki
    czosnek
    dużo zielonej pietruszki, podziabanej mocno
  • Gość: jacek IP: *.unislaw.sdi.tpnet.pl 09.12.04, 19:38
    i siemie lniane,lniane
  • aankaa 09.12.04, 19:25
    nigdy nie dodaję mąki, wychodząc z założenia, że tej ziemniaczanej jest
    wystarczająco dużo :)
    --
    aankaamałpagazetakropkapeel
  • wedrowiec2 09.12.04, 19:29
    I bardzo dużo majeranku!!!
  • Gość: ola IP: *.home.cgocable.net 09.12.04, 22:52
    z koperkiem
  • Gość: mech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 23:37
    dodaj 1 ł mleka dodaj czosnek dodaj majeranek dodaj żółty ser . smacznego.
  • Gość: ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 23:42
    i dodaj serca i dodaj uśmiech powodzenia
  • Gość: Maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.04, 12:10
    mozna dodac zamiast maki, bulke tarta.Polac placki keczup wymieszny ze
    śmietana. Smacznego
  • basiul 10.12.04, 07:24
    albo szpinak (jak lubisz), pieczarki, dużo przypraw.
    Ja podaję zwykle z kwaśną śmietaną i cukrem. pycha.
  • gourmet48 10.12.04, 07:34
    a kto z was jada poprostu placki ziemniaczane, bez zadnych przygotowawczych
    dodatkow posypane juz na talezu cukrem
    uwielbiam i uwazam, ze sa to prawdziwe placki ziemniaczane, wszystko inne to
    mniej lub bardziej udana odmiana
  • Gość: mooncake IP: *.netvigator.com 10.12.04, 07:39
    gourmet48 napisał:

    > a kto z was jada poprostu placki ziemniaczane, bez zadnych przygotowawczych
    > dodatkow posypane juz na talezu cukrem
    > uwielbiam i uwazam, ze sa to prawdziwe placki ziemniaczane, wszystko inne to
    > mniej lub bardziej udana odmiana

    Ja. Tylko takie:) Jedynym dodatkiem moze byc smietana.
  • cavy 10.12.04, 10:19
    Jak się zachowa właściwe proporcje to nie muszę sypać nawet cukrem, takie są
    dobre. Zauważyłem też że jak się da za dużo cebuli to smak jest jakiś mdły.
    Smak robią ziemniaki, cebula i sól. Mąka jest po to żeby nie przylepiały sie do
    patelni, jajko pełni rolę lepiszcza- ścinając się trzyma placek w kupie. Taką
    wymyśliłem teorię.

    gourmet48 napisał:

    > a kto z was jada poprostu placki ziemniaczane, bez zadnych przygotowawczych
    > dodatkow posypane juz na talezu cukrem
  • hania55 12.12.04, 17:17
  • Gość: madzilka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 17:56
    Nie wyobrażam sobie placków ziemniaczanych z jakimis dodatkami.Kiedyś jadłam z
    ketchupem, ale to nie bylo to samo. Mój mąż je posypane cukrem. Dla mnie
    najlepsze są same bez żadnych eksperymentów. I takie powinny być placki
    ziemniaczane!!!
    POzdrawiam
  • Gość: Monika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.04, 07:50
    jest to aby pozbyć się nadmiaru wody w startych plackach. Ja po prostu wyciskam
    starte ziemniaki w dłoni i przekładam do osobnego naczynia, wtedy nie trzeba już
    dodawać mąki, wystarczy jajko i przyprawy, najlepsze są z kminkiem, majerankiem,
    pieprzem, papryką. Na wierzch śmietana i podsmażone pieczarki. Niebo w gębie:-)))
  • karelgott 10.12.04, 08:01
    kiełbasa (typu śląska)w kosteczke i groszek konserwowy. Do tego sos ze smietany
    z kechupem i duuzo szczypiorku

    mozna tez pobawic sie z twarogiem. Dodany do ciasta daje bardzo fajny smak
    plackom i do tego jakis słodkawy dodatek - pycha.
    --
    w anglii robią taką wóde na myszach, ale podobno taka szklaneczkę wypijesz i
    dwa dni nieprzytomny leżysz. tam lepiej garują niż u nas!
  • Gość: yupi IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.12.04, 06:32
    Myszowata whisky to nic w porownaniu do ryżówy.Napij sie sake tak aby rano
    chleptac wode.Przez trzy dni wystarczy szklanka wody abys byl znowu nawalony.
    Nie trzeba piwka wystarczy woda.
  • marghot 10.12.04, 08:16
    ja do ok. 1kg ziemniaków dodaję startą marchewkę (sposób mojej Babci). Placki
    są wtedy bardziej rumiane i puchate.
    Gdy wiem, że nei będą jedzone ze śmeitaną i cukrem, dodaję jeszcze 2-3 ząbki
    czosnku.
    --
    "Z każdych pięciu funtów, dolarów, franków czy marek, jakie wydajesz na wino,
    przynajmniej jeden to cena samego zapachu, tego eterycznego i cudownego
    przeżycia, którego doświadczasz zanim weźmiesz wino do ust."
  • malwina7 10.12.04, 08:20
    Moja mała podpowiedź - ziemniaki "trę" w sokowirówce dodając potem tylko część
    soku. Dużo mniej pracy niż przy tradycyjnym tarciu ręcznym, a w smaku prawie
    takie same.
  • gourmet48 10.12.04, 08:28
    czy te wszystkie inne odmiany "plackow ziemniaczanych" nie powinny miec swoich
    nazw, ostatecznie to nie sa juz placki ziemniaczane, tylko jakis inny twor na
    bazie ziemniakow

    obronca czystosci PLACKOW ZIEMNIACZANYCH
  • em_es 10.12.04, 08:50
    To dalej są placki ziemniaczane, tyle że z dodatkami, ważny smak a nie
    nazewnictwo :)
  • allexamina 10.12.04, 08:38
    Sama nigdy nie robie plackow ziemniaczanych. Moj maz jest ekspertem. Robi
    absolutnie genialne.

    Jak go zapytac ile celbuli, przypraw, czy jaj - to on nie umie odpowiedziec.
    Mowi tylko ze trzec ziemniaki trzeba recznie bo tylko wtedy widac czego i ile
    wejdzie do nich - kazdy ziemniak bierze inaczej (cytuje ;^) ). Poza tym
    podpatrzylam ze ubite bialko dodaje do malych porcji ciasta tuz przed samym
    smazeniem: bierze lyzka ciasta tyle ile mu na patelnie wejdzie, troche bialka i
    delikatnie miesza w osobnym naczyniu, po czym na patelnie. Potem nastepna
    porcje tak samo. Wychodza kruche, chrupkie, pulchne, i lekkie. Nie przepadalam
    nigdy za plackami ziemniaczanymi - ale te sa po prostu ge-nial-ne!

    Raz znajomych Austriakow poczestowal - pierwszy raz w zyciu widzialam jak
    doroslym ludziom trzesly sie uszy przy jedzeniu. Doslownie. (Nota bene: uszy
    chodza jak u sloni - od i do wewnatrz...) :^)
  • cynnamon 10.12.04, 09:40
    z cukrem czasami.....ze smietana jak najbardziej tez ale osttanio ze wzgledu
    na: patrz sygnaturka wogole nie jadam plackow niestety
    z watrobka...pokrojona w male plasterki,preferuje tutaj drobiowa,maja bardzo
    ciekawy pozniej smak,i zawsze do kazdych(do babki zemniaczanej albo kiszki
    ziemniaczanej tez)dodaje mleko
    --
    Odchudzanie i nie tylko....
    forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24612
  • gourmet48 11.12.04, 17:29
    no właśnie jak ktoś napisał, ważny smak a nie nazwa
    placki ziemniaczane z tymi wszystkimi dodatkami, nie mają już smaku placków
    ziemniaczanych tylko czegoś tam w zależności od dodatków
    używajcie więc np. placki łowickie, śląskie, zabużańskie, poznańskie, placki
    mojej mamusi, babusi czy jak tam je zwał ale nie placki ziemniaczane, jeśli
    chcemy aby było to "danie polskie"

  • Gość: marta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 16:42
    czy w sytuacji, gdy ja, polka (fakt, przelamana kaszubka, i hipotetyczna
    domieszka bialorusinki - babcia polka tamze sie urodzila), osobiscie
    zmodyfikowalam przepis na tradycyjne "polskie" placki ziemniaczane, to sa one
    jeszcze "polskie" czy juz nie?
  • hania55 12.12.04, 17:16
    Mój przepis na placki:

    1 kg ziemniaków
    1 duża cebula
    1 jajko
    sól
    pieprz
    olej

    Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Osączyć starannie płyn, który
    zostanie po starciu, do osobnej miseczki i odstawić. Dodać do startych
    ziemniaków jajko, zetrzeć cebulę i dodać, doprawić solą i pieprzem. Z miseczki
    z płynem pozostałym po starciu ziemniaków odlać delikatnie ten płyn, ale tak,
    by nie wylać skrobii, która się z niego wytrąciła. Dodać skrobię do ziemniaków.
    Przeważnie wtedy już nie trzeba dodawać mąki i placki są b. delikatne. Gdyby
    jednak masa była zbyt płynna można dodać 1-2 łyżki mąki pszennej.

    Na patelni mocno rozgrzać olej (warstwa 1 cm) i nakładać ciasto łyżką. Smażyć
    placki z obydwu stron na złoto.

    Zjadać natychmiast :-)
  • gourmet48 13.12.04, 11:08
    hania55 napisała:

    > Mój przepis na placki:
    >
    > 1 kg ziemniaków
    > 1 duża cebula
    > 1 jajko
    > sól
    > pieprz
    > olej
    >
    > Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Osączyć starannie płyn, który
    > zostanie po starciu, do osobnej miseczki i odstawić. Dodać do startych
    > ziemniaków jajko, zetrzeć cebulę i dodać, doprawić solą i pieprzem. Z
    miseczki
    > z płynem pozostałym po starciu ziemniaków odlać delikatnie ten płyn, ale tak,
    > by nie wylać skrobii, która się z niego wytrąciła. Dodać skrobię do
    ziemniaków.
    >
    > Przeważnie wtedy już nie trzeba dodawać mąki i placki są b. delikatne. Gdyby
    > jednak masa była zbyt płynna można dodać 1-2 łyżki mąki pszennej.
    >
    > Na patelni mocno rozgrzać olej (warstwa 1 cm) i nakładać ciasto łyżką. Smażyć
    > placki z obydwu stron na złoto.
    >
    > Zjadać natychmiast :-)

    jednak cebula i jajko, daje juz troche inny smak plackom ziemniaczanym i nie
    beda to polskie placki ziemniaczane, ktore mozna reklamowac obcym
    takie lub bardzo podobne mozna kupic w kazdym niemieckim markecie


  • hania55 13.12.04, 11:15
    Gourmet vel Miszel, jestem ciekawa, ile razy w życiu smażyłeś placki
    ziemniaczane.

    Podaj swój przepis na czyste etnicznie placki, poproszę.
  • kasia.perkowska 13.12.04, 15:48
    no to se zrobie placki ziemniaczane na obiadek. mmmmnnnniiiiaaammmm:)
  • gourmet48 14.12.04, 08:22
    > Podaj swój przepis na czyste etnicznie placki, poproszę.

    czyzbys miala problemy z pochodzeniem ?

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.