Dodaj do ulubionych

brukiew i pasternak - odkrycie po wiekach?

09.12.04, 17:57
te sympatyczne zwierzatka mozna dostac w kazdym angielskim zieleniaku. U nas
egzystuja w podrecznikach historii, opowiesciach wojennych, ednym przyslowiu
i paszy dla swin. Chcialbym je wykorzystac w kuchni, niestety, znam tylko
pasternak pieczony (jadlem na wigilii zakladowej, pychotka) i puree brukiew -
brukselka, wspaniale zastepujace zaiemniaki do obiadu. Rewelacja! Prawdziwa
alternatywa do fataknych frytek. Ale co jeszcze sie da z tego zrobic?
--
<><> eurOkicioR <><>
Zajrzyj do notesu lub podyskutuj o języku
Edytor zaawansowany
  • Gość: sarani IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.n.INTELINK.pl 09.12.04, 18:01
    W dzieciństwie często jadałam zupę z brukwi (a nie jestem rocznik wojenny ;).
    BYła pyszna. Kiedyś ostatnio próbowałam zrobić taką samą, ale jakoś nie był to
    ten sam smak i nie podjęłam drugiej póby. NIemniej brukiew i w naszych
    warzywniakach jest obecna ;)
  • Gość: Jesienny Pan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 18:02
    brukiew kojarzona z gęsiną znana na wielkopolsce, kaszebach i kujawach jest (a
    gdzie jeszcze?)
    wielce poważam to warzywo
  • kicior99 09.12.04, 18:10
    w wielkopolsce - zgoda, pamietam z konca lat 60., ale tylko jako pojecie,
    gorzej ze wspomnieniem smaku. Nawet nie wiem czy jadlem, czy tylko slyszalem.
    --
    <><> eurOkicioR <><>
    Zajrzyj do notesu
    lub podyskutuj o języku
  • tekisk 09.12.04, 18:29
    Pewnej zimy , kupiłam - niby korzeń pietruszki , myślę sobie , piękny ,
    dorodny , zasadzę na zieloną natkę do dużej donicy .
    Po pewnym czasie korzeń , zaczął puszczać listki w ogóle nie podobne do natki
    pietruszki . I tym sposobem odkryłam , że nasze zieleniaki sprzedają nam
    dorodny pasternak , zamiast pietruszki . Ale ja już wiem , jak odróżnić
    pasternak od pietruszki .
  • siostraheli 09.12.04, 19:24
    puree z brukwi i marchewki jest swietne, takze zupa krem oraz brukiew
    faszerowana. Pasternak muisi byc do moczki.
  • miszam 09.12.04, 23:17
    ecie, ja mieszkam w Warszawie, po bazarach chodzę, rozglądam się bacznie
    (mieszkam na Bemowie, ale w innych częściach miasta też się rozglądam) i nawet
    dobrych ziemniaków znaleźć nie mogę (o czym pisałem wczoraj).
  • kicior99 10.12.04, 16:00
    w Anglii. O dziwo, przy mojej nienawisci do kuchni angielskiej, potrawy z
    brukwi i pasternaku sa swietne. Ale czekam na przepisy =)
    --
    <><> eurOkicioR <><>
    Zajrzyj do notesu
    lub podyskutuj o języku
  • mi.ka.n 10.12.04, 23:02
    Poza wyżej podanymi przepisami,głównie te różne kombinacje puree można robić
    surówki i sałatki.Np.surówka z brukwi z tartym chrzanem,cebulą i zieleniną w
    oliwie lub majonezie.Inwencja własna w komponowaniu dozwolona.Poza tym i
    pasternak i brukiew mozna starte(nagrubej tarce) lub pokrojone ,zasmażać jak
    każdą jarzynę.Dodawać do zapiekanek z ziemniakami.
  • jottka 10.12.04, 23:22
    oprócz powyższego pasternak jest b dobry jako warzywo do zupy, a jako dodatek
    do rosołu to w ogóle jest ale pyszny

    kicior, a skorzonere znasz?:)
  • mi.ka.n 12.12.04, 11:29
    Do tego jottkowego zapytania o skorzonerę,dorzucę swoje o salsefie.
  • kicior99 13.12.04, 15:40
    glownie z krzyzowek i literatury. Ale pewnie jeszcze poznam =)
    --
    <><> eurOkicioR <><>
    Zajrzyj do notesu
    lub podyskutuj o języku
  • jo.hanna 13.12.04, 16:00
    w puree z ziemniakami. Moj ulubiony gulasz to mieso wolowe, oproszone maka,
    wrzucone do zeliwnego gara, dodana cebula, czosnek, marchew, brukiew i pietrucha
    lub pasternak w duzych kostkach. Wszystko podlane szklanka wody, dodana sol,
    pieprz i galazka tymianku. Wstawione do piekarnika--ok 180 stopni--i pieczone
    pod przykryciem ok +2 godzin. Doskonala potrawa jesienno zimnowa. I brukiew i
    pasternak gotuje razem z ziemniakami i kilkoma galazkami swiezej miety. Potem
    robie z tego puree. Tez swietne na zimne dni....Typowy comfort food
    --
    The year began with lunch
  • Gość: starsza pani IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.04, 16:12
    Oto przepis na brukiew zacnej L.Cwierczakiewiczowej:

    "Obrac brukiew starannie , wlozyc w rondel gleboki, nalac zimna woda i zagotowac raz.Wode
    odlac , nalac ciepla swieza i wlozyc kawalek swiezej sloniny lub wieprzowiny , posolic , niech sie
    gotuje razem , poki nie zmieknie.Wtedy pokrajac ja w drobna kostke , jak tez i kawalek tej
    sloninki , biorac na 4 osoby dwie brukwie i cwierc funta sloniny.Lyzke masla przesmazyc z lyzka
    maki na zolto, rozprowadzic smakiem w ktorym sie brukiew gotowala , wlozyc brukiew wraz ze
    sloninka , wsypac pelna lyzke cukru i poddusic jeszcze raz.Kto nie lubi sloniny , niech ja pokraje
    w plasterki i ubierze po wierzchu jarzyne.Mozna takze na surowo krajac brukiew w kostke ".

    Dodam ze gospodyni w Gorcach , gdzie wakacje czesto spedzam brukiew hoduje od zawsze.
    Pyszna surowa nim nie stwardnieje , mlodziutka.

    Pozdrawiam
    L.Cwierczakiewiczowa podaje takze przepis na salsefie ale nigdy tejze nie znalazlam w
    warzywniaku.
  • allexamina 13.12.04, 16:43
    Ach, ladny ten przepis pani Cwierciakiewiczowej! (Troche za duzo miesa i
    tluszczu, ale to typowe dla tamtego okresu i da sie zmodyfikowac.) Gdzies mam
    jej ksiazke po babci. Musze koniecznie znalezc...

    I wlasnie tez chcialam zauwazyc, ze brukiew jest bardzo dobra surowa... Czesto
    dodaje do wczesno-jesiennych salat. Czasem smaze na masle (wtedy dodaje
    odrobine cukru, zeby sie skarmelizowal na brzegach – bardzo ladny i smaczny
    efekt) lub oliwie (wtedy z odrobina czosnku) i taka podaje zamiast ziemniakow...
    Byle nie przegotowac. Moja babcia taka smazona brukwia mnie karmila. Ojciec
    bardzo nie lubil – przypominala mu dziecinstwo, tj. wojne. (Moze dlatego
    zapomniane warzywa?)

    Pasternak dodaje do grzybow smazonych. Szczegolnie kiedy robie rozne grzyby na
    masle. Po prostu kroje w kostke i wrzucam zaraz po cebuli (z czosnkiem, jesli
    dodaje). Potem grzyby. Estragon (ten francuski nie rosyjski), sol, i swiezo
    mielony pieprz do smaku. Nie ma jesieni bez tej potrawy...

    Przyznam sie ze salsefii nigdy nie jadlam – nawet nie jestem pewna jak ona
    wyglada...

    Tekisk – jak odrozniasz pasternak od korzenia pietruszki (taki bez listkow i bez
    mozliwosci ukrojenia to czasami bardzo trudno odroznic)? Ja staram sie kupowac
    pietruszke z nacia, wtedy wiem na 100%. Ale w zimie zwykle sprzedaja (w
    Chicago) bez naci, i wtedy to mi sie udaje tak na 50% trafic... Bylabym
    wdzieczna za opis...
  • mi.ka.n 13.12.04, 17:50
    Częścią jadalną salsefii jest biały korzeń.Przyrządza się podobnie jak szparagi.
    Ugotowane polane masłem z bułką tartą
  • Gość: jo.hanna IP: *.kabel.telenet.be 13.12.04, 18:16
    po obraniu jest rzeczywiscie biala, ale przed obraniem wyglada jak bardzo cienki
    i dluzszy korzen chrzanu. Smaczne to jest, ale obieranie jest ciezkie, bo
    pokrywa sie jakims sokiem, ktory przypomina klej i potem trzeba lapki dlugo
    szorowac. No i ciemnieje bardzo szybko, woda z cytryna jest konieczna
  • tekisk 14.12.04, 17:52
    Metodą prób i błędów , doszłam do wniosku następującego :
    - w miejscu , gdzie wyrastają listki , pietruszka ma taki - niby stożek i jest
    bielsza od pasternaku
    - pasternak w tym miejscu jest wklęsły i cały korzeń , jest bardziej żółty

    Życzę powodzenia .
  • tekisk 14.12.04, 17:55
    a miałam dobrze zapisane - wybacz

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.