jak ładnie podać ryż ? czym zabarwić? Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • witam,
    chcialabym podac kolorowy ryż... czym zabarwic, w którym momencie.... czasem
    widze w resrautacjach różne dodatki w ryżu (np. groszek zielony,
    marchewkę)... jak to zrobic?
    Podpowiedzcie mi, prosze, jak zrobic, by ryż był tak ładnie podany w
    kopułkach...
    Z gory dziekuje!!!!
  • 1. kolor żółty
    a) na oliwie przesmażyć ryż (tak jak zawsze) i dodać odrobine kurkumy, i dopiero zalać wodą
    b) w czasie gotowania dodać szafran rozpuszczony w wodzie.
    2. kopułki - wziąć filiżanki, zimną wodą przepłukać ,.... (dalej to już chyba proste ;)


    --
    "Ustawili nas w szeregu. Przed nami stół i 100 metrów żeberek. Kazali stać i patrzeć. Piekne mięso. Cudowne, kształtne. Magnifique. A potem wrzucili je do wielkich kotłów i ugotowali. Zajrzałem. Było szare. Poprosiłem o przeniesienie do radiotelegrafistów"
  • Gość: gosia IP: *.crowley.pl 11.12.04, 19:10
    Ja robię kulki łyżką do lodów
  • Gość: mala IP: 81.21.197.* 11.12.04, 19:14
    to ryż przed gotowaniem się przesmaża?
  • aha...
    No tak, wtedy jest bardziej aromatyczny i zairenka oddzielnie :)

    --
    "Ustawili nas w szeregu. Przed nami stół i 100 metrów żeberek. Kazali stać i patrzeć. Piekne mięso. Cudowne, kształtne. Magnifique. A potem wrzucili je do wielkich kotłów i ugotowali. Zajrzałem. Było szare. Poprosiłem o przeniesienie do radiotelegrafistów"
  • Gość: sionia IP: *.udn.pl 11.12.04, 19:28
    sorry... ile tej oliwy a ile kurkumy na szklankę ryżu? wiadomosc optymistyczna-
    wiem ile wody...
  • oliwy łyżke (na szklanke ryżu), mozesz też na maśłe jelsi lubisz.
    kurkumy - pol lyzeczki

    --
    "Ustawili nas w szeregu. Przed nami stół i 100 metrów żeberek. Kazali stać i patrzeć. Piekne mięso. Cudowne, kształtne. Magnifique. A potem wrzucili je do wielkich kotłów i ugotowali. Zajrzałem. Było szare. Poprosiłem o przeniesienie do radiotelegrafistów"
  • Gość: X IP: *.kabel.telenet.be 11.12.04, 19:35
    nie trzeba smazyc ryzu przed gotowaniem ja gotuje go w gotowym bulionie z
    roznymi przyprawami i dodaje lyzeczke oliwy

    Na zolto barwie kurkuma w trakcie gotowania
    Na czerwono pasta pikantna Harissa lub ajvarem
    Groszek mrozony dodaje na samym koncu aby sie tylko rozmrozil i nie stracil
    koloru
    Dodaje tez do bulionu w ktorym gotuje pokrojone kawalki czerwonej papryki
    nadaje slodkawy smak
    Mozna dodac kukurydze z puszki
    Bardzo dobry jest tez ryz z duszonymi porami (pory poddusic osobno,
    przyprawic i zmieszac na koncu z ryzem


  • Gość: X IP: *.kabel.telenet.be 11.12.04, 19:41
    kurkumy dodaje sie niewiele troche na lyzeczke sama zobaczysz jak sie
    wszystko zabarwia
    I najlepszy jest do gotowania paraboiled ryz (dlugi , wyrazny , nie klei sie)
  • wlasnie dzieki przesmazeniu na oliwie, kazdy normalny* ryz nie bedzie sie kleil - nie tylko parboiled, ktory jest tak spreparowany juz ze nie ma szans by sie skleil

    * normalny z wyjatkiem tych gatunkow, ktore z natury sie kleic mają :)

    --
    "Ustawili nas w szeregu. Przed nami stół i 100 metrów żeberek. Kazali stać i patrzeć. Piekne mięso. Cudowne, kształtne. Magnifique. A potem wrzucili je do wielkich kotłów i ugotowali. Zajrzałem. Było szare. Poprosiłem o przeniesienie do radiotelegrafistów"
  • Przez to podsmazanie i podlewanie potem bulionem (z kostki) uzyskuje sie tez
    ten wspanialy stan, ktöry w makaronach nazywamy al dente.
  • Gość: sionia IP: *.udn.pl 11.12.04, 21:20
    jesli do bubionu dodam koncentrat pomidorowy, to czy ryz sie ugotuje w kwasnym
    odczynie?
  • Ryż przesmażyć na oleju, po czym dodać pół woreczka mrożonki (marchewka z
    groszkiem, albo sałatka tradycyjna Hortexu), podlać wodą (lub bulionem) i dusić
    pod przykryciem, sprawdzając czy ryż "wypił" wodę i się nie przypala, mieszając
    oczywiście. Jeśli wody już nie ma, a ryż jeszcze niedogotowany, to dolać
    jeszcze.
    Do zabarwienia - odrobina kurkumy.
  • A odrobina koncetratu barszczowego zabarwi na różowo lub czerwono.
    --
    Od przybytku głowa nie boli.
  • W Googlu fried rice recipes wychodzi wspaniale, ale jak to sformułować po
    polsku by wyszło podobnie?
    --
    Od przybytku głowa nie boli.
  • Gość: Cynamoon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.04, 22:21
    Co do ksztaltu, sa takie specjalne lyzki do robienia kulek i polkulek z ryzu i
    kaszy i ziemniakow.
    W sklepach agd i hiperach, za grosze.
  • W Stanach wcinałam u Chinczyka jako dodatek do mięsa ryż wymieszany ze ściętym
    jajkiem i zieloną cebulką (egg fried rice) - przepyszne:-)
  • Gość: maja IP: *.udn.pl 12.12.04, 09:38
    co dodajecie, mieszacie jeszcze z ryżem?
  • Ryż z curry i rodzynkami.
    Ugotować ryż na sypko.
    Na oleju zeszklić cebulkę, dodać rodzynki i curry (ale dopiero w momencie, gdy
    rodzynki napęcznięją). Na to wszystko wysypać ryż i wymieszać.
  • Gość: ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 12:14
    kandyzowane owoce
  • Ryz mozna tez wymieszac z kasza gryczana.
    Tylko nie pamietam, czy osobno czy razem ugotowana...
    Smakuje bardzo fajnie.

    Taki ryz jest tez swietny w rozmaitych farszach.
  • Gość: kazza IP: *.udn.pl 12.12.04, 15:28
    ja dodaje koperek do sypkiego, ugotowanego
  • Gość: stod IP: *.udn.pl 12.12.04, 15:37
    Składniki na cztery osoby: 50 dag zielonego groszku (ewentualnie pudełko
    groszku konserwowanego), 10 dag tłustej szynki, 3 dag masła, 1¼ l bulionu, 30
    dag ryżu, 1 cebula, mały pęczek zielonej pietruszki, sól, pieprz.

    Cebulę i szynkę kroimy w drobną kostkę smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy
    zielony groszek i posiekaną natkę pietruszki, zalewamy szklanką bulionu i przez
    kilka minut parujemy pod przykryciem. Teraz dodajemy ryż, solimy, "pieprzymy" i
    zalewamy pozostałą ilością bulionu. Gotujemy do miękkości. Przed podaniem
    dodajemy masło, mieszamy.

    Jeżeli groszek pochodzi z konserwy - dodajemy go do ugotowanego ryżu, a reszta
    pozostaje bez zmian.

    Doskonały dodatek do prawie wszystkich tzw. drugich dań
  • Gość: sionia IP: *.udn.pl 12.12.04, 15:49
    znalazlam taki przepis:
    Bardzo szybkie do przygotowanie danie bez dodatku mięsa. Może zastępować biały
    ryż.

    Składniki:
    3 szklanki ugotowanego ryżu
    3 cebule dymki pocięte w 3cm kawałki
    2 jaja roztrzepane
    1 cm korzenia imbiru drobno posiekanego
    4 ząbki czosnku posiekane lub wyciśnięte
    2 łyżki oleju do smażenia

    Przyprawy:
    2 łyżki sosu sojowego
    1 łyżka wina ryżowego
    1/2 łyżeczki białego pieprzu
    1 łyżeczka cukru

    Przygotowanie:

    W woku rozgrzać 2 łyzki oleju. Dodać dymkę, czosnek i imbir, smażyć 30 sek
    ciągle mieszając. Dodać ryż, dokładnie wymieszać.
    Zmniejszyć ogień, rozsunąć ryż na brzegi woka, wlać w środek trochę oleju, wlać
    jajka i smażyć je od czasu do czasu mieszając aż powstanie sucha jajecznica.
    Szpatułką rozdrobnić dokładnie usmażone jajka, następnie wymieszać dokładnie z
    ryżem.
    Wlać do ryżu przyprawy, dokładnie wymieszać. Danie gotowe. Podawać jako danie
    wegetariańskie lub zamiast białego ryżu.
  • Gość: sionia IP: *.udn.pl 12.12.04, 17:41
    jak zabarwic pomidorami?
  • Gość: kazek IP: *.udn.pl 12.12.04, 23:40
    czy te kulki formuje sie na goraco?
  • Gość: kamila IP: *.l6.c3.dsl.pol.co.uk 13.12.04, 16:19
    Najprosciej jest poprostu dodac barwinik spozywczy (dostepny w kazdym sklepie
    byle nie farbke do pisanek;, a efekt bedzie identyczny i duzo szybszy niz z
    szafranem.
  • Gość: ktos IP: *.l6.c3.dsl.pol.co.uk 13.12.04, 16:22
    malo ze sie przesmaza,dobrze jest jeszcze przeplukac zanim sie go przesmarzy.
    Ja zawsze przeplukuje dopuki woda nie bedzie czysta, mam wtedy pewnosc ze nawet
    ryz najgorszej jakosci sie nie skleji.
  • Kazdym innym barwnikiem mozna farbowac, zeby bylo szybciej, ale zamienic
    szafran na zolty barwnik, toz to barbarzynstwo;)))))i nie smakuje
    niczym..........
  • Gość: Atezag IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 22:25
    Do tego zoltego z rodzynkami i cebulka chyba jeszcze migdaly i kawaleczki miesa
    w komplecie mozna (a moze i marchewke ale to akurat moglo mi sie kolorystycznie
    uroic), ktos tu kiedys podawal jakis taki przepis z calym procesem gotowania
    ryzu, ale znalezc nie moge :(
  • Gość: jo.hanna IP: *.kabel.telenet.be 13.12.04, 23:31
    ale smakowo napewno nie. Szafran jest doskonaly, chociazby do paelli.

  • Przepraszam, że nie na temat, ale co to za cytat??

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.