• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

jak ładnie podać ryż ? czym zabarwić?

  • IP: *.udn.pl 11.12.04, 18:56
    witam,
    chcialabym podac kolorowy ryż... czym zabarwic, w którym momencie.... czasem
    widze w resrautacjach różne dodatki w ryżu (np. groszek zielony,
    marchewkę)... jak to zrobic?
    Podpowiedzcie mi, prosze, jak zrobic, by ryż był tak ładnie podany w
    kopułkach...
    Z gory dziekuje!!!!
    Edytor zaawansowany
    • 11.12.04, 19:03
      1. kolor żółty
      a) na oliwie przesmażyć ryż (tak jak zawsze) i dodać odrobine kurkumy, i dopiero zalać wodą
      b) w czasie gotowania dodać szafran rozpuszczony w wodzie.
      2. kopułki - wziąć filiżanki, zimną wodą przepłukać ,.... (dalej to już chyba proste ;)


      --
      "Ustawili nas w szeregu. Przed nami stół i 100 metrów żeberek. Kazali stać i patrzeć. Piekne mięso. Cudowne, kształtne. Magnifique. A potem wrzucili je do wielkich kotłów i ugotowali. Zajrzałem. Było szare. Poprosiłem o przeniesienie do radiotelegrafistów"
      • Gość: mala IP: 81.21.197.* 11.12.04, 19:14
        to ryż przed gotowaniem się przesmaża?
        • 11.12.04, 19:23
          aha...
          No tak, wtedy jest bardziej aromatyczny i zairenka oddzielnie :)

          --
          "Ustawili nas w szeregu. Przed nami stół i 100 metrów żeberek. Kazali stać i patrzeć. Piekne mięso. Cudowne, kształtne. Magnifique. A potem wrzucili je do wielkich kotłów i ugotowali. Zajrzałem. Było szare. Poprosiłem o przeniesienie do radiotelegrafistów"
          • Gość: sionia IP: *.udn.pl 11.12.04, 19:28
            sorry... ile tej oliwy a ile kurkumy na szklankę ryżu? wiadomosc optymistyczna-
            wiem ile wody...
            • 11.12.04, 19:34
              oliwy łyżke (na szklanke ryżu), mozesz też na maśłe jelsi lubisz.
              kurkumy - pol lyzeczki

              --
              "Ustawili nas w szeregu. Przed nami stół i 100 metrów żeberek. Kazali stać i patrzeć. Piekne mięso. Cudowne, kształtne. Magnifique. A potem wrzucili je do wielkich kotłów i ugotowali. Zajrzałem. Było szare. Poprosiłem o przeniesienie do radiotelegrafistów"
        • Gość: ktos IP: *.l6.c3.dsl.pol.co.uk 13.12.04, 16:22
          malo ze sie przesmaza,dobrze jest jeszcze przeplukac zanim sie go przesmarzy.
          Ja zawsze przeplukuje dopuki woda nie bedzie czysta, mam wtedy pewnosc ze nawet
          ryz najgorszej jakosci sie nie skleji.
      • 14.12.04, 13:53
        Przepraszam, że nie na temat, ale co to za cytat??
    • Gość: gosia IP: *.crowley.pl 11.12.04, 19:10
      Ja robię kulki łyżką do lodów
    • Gość: X IP: *.kabel.telenet.be 11.12.04, 19:35
      nie trzeba smazyc ryzu przed gotowaniem ja gotuje go w gotowym bulionie z
      roznymi przyprawami i dodaje lyzeczke oliwy

      Na zolto barwie kurkuma w trakcie gotowania
      Na czerwono pasta pikantna Harissa lub ajvarem
      Groszek mrozony dodaje na samym koncu aby sie tylko rozmrozil i nie stracil
      koloru
      Dodaje tez do bulionu w ktorym gotuje pokrojone kawalki czerwonej papryki
      nadaje slodkawy smak
      Mozna dodac kukurydze z puszki
      Bardzo dobry jest tez ryz z duszonymi porami (pory poddusic osobno,
      przyprawic i zmieszac na koncu z ryzem


    • Gość: X IP: *.kabel.telenet.be 11.12.04, 19:41
      kurkumy dodaje sie niewiele troche na lyzeczke sama zobaczysz jak sie
      wszystko zabarwia
      I najlepszy jest do gotowania paraboiled ryz (dlugi , wyrazny , nie klei sie)
      • 11.12.04, 19:42
        wlasnie dzieki przesmazeniu na oliwie, kazdy normalny* ryz nie bedzie sie kleil - nie tylko parboiled, ktory jest tak spreparowany juz ze nie ma szans by sie skleil

        * normalny z wyjatkiem tych gatunkow, ktore z natury sie kleic mają :)

        --
        "Ustawili nas w szeregu. Przed nami stół i 100 metrów żeberek. Kazali stać i patrzeć. Piekne mięso. Cudowne, kształtne. Magnifique. A potem wrzucili je do wielkich kotłów i ugotowali. Zajrzałem. Było szare. Poprosiłem o przeniesienie do radiotelegrafistów"
    • 11.12.04, 19:45
      Przez to podsmazanie i podlewanie potem bulionem (z kostki) uzyskuje sie tez
      ten wspanialy stan, ktöry w makaronach nazywamy al dente.
      • Gość: sionia IP: *.udn.pl 11.12.04, 21:20
        jesli do bubionu dodam koncentrat pomidorowy, to czy ryz sie ugotuje w kwasnym
        odczynie?
    • 11.12.04, 21:57
      Ryż przesmażyć na oleju, po czym dodać pół woreczka mrożonki (marchewka z
      groszkiem, albo sałatka tradycyjna Hortexu), podlać wodą (lub bulionem) i dusić
      pod przykryciem, sprawdzając czy ryż "wypił" wodę i się nie przypala, mieszając
      oczywiście. Jeśli wody już nie ma, a ryż jeszcze niedogotowany, to dolać
      jeszcze.
      Do zabarwienia - odrobina kurkumy.
    • 11.12.04, 22:00
      A odrobina koncetratu barszczowego zabarwi na różowo lub czerwono.
      --
      Od przybytku głowa nie boli.
    • 11.12.04, 22:04
      W Googlu fried rice recipes wychodzi wspaniale, ale jak to sformułować po
      polsku by wyszło podobnie?
      --
      Od przybytku głowa nie boli.
      • Gość: Cynamoon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.04, 22:21
        Co do ksztaltu, sa takie specjalne lyzki do robienia kulek i polkulek z ryzu i
        kaszy i ziemniakow.
        W sklepach agd i hiperach, za grosze.
        • Gość: kazek IP: *.udn.pl 12.12.04, 23:40
          czy te kulki formuje sie na goraco?
    • 11.12.04, 22:59
      W Stanach wcinałam u Chinczyka jako dodatek do mięsa ryż wymieszany ze ściętym
      jajkiem i zieloną cebulką (egg fried rice) - przepyszne:-)
      • Gość: maja IP: *.udn.pl 12.12.04, 09:38
        co dodajecie, mieszacie jeszcze z ryżem?
      • Gość: sionia IP: *.udn.pl 12.12.04, 15:49
        znalazlam taki przepis:
        Bardzo szybkie do przygotowanie danie bez dodatku mięsa. Może zastępować biały
        ryż.

        Składniki:
        3 szklanki ugotowanego ryżu
        3 cebule dymki pocięte w 3cm kawałki
        2 jaja roztrzepane
        1 cm korzenia imbiru drobno posiekanego
        4 ząbki czosnku posiekane lub wyciśnięte
        2 łyżki oleju do smażenia

        Przyprawy:
        2 łyżki sosu sojowego
        1 łyżka wina ryżowego
        1/2 łyżeczki białego pieprzu
        1 łyżeczka cukru

        Przygotowanie:

        W woku rozgrzać 2 łyzki oleju. Dodać dymkę, czosnek i imbir, smażyć 30 sek
        ciągle mieszając. Dodać ryż, dokładnie wymieszać.
        Zmniejszyć ogień, rozsunąć ryż na brzegi woka, wlać w środek trochę oleju, wlać
        jajka i smażyć je od czasu do czasu mieszając aż powstanie sucha jajecznica.
        Szpatułką rozdrobnić dokładnie usmażone jajka, następnie wymieszać dokładnie z
        ryżem.
        Wlać do ryżu przyprawy, dokładnie wymieszać. Danie gotowe. Podawać jako danie
        wegetariańskie lub zamiast białego ryżu.
    • 12.12.04, 11:04
      Ryż z curry i rodzynkami.
      Ugotować ryż na sypko.
      Na oleju zeszklić cebulkę, dodać rodzynki i curry (ale dopiero w momencie, gdy
      rodzynki napęcznięją). Na to wszystko wysypać ryż i wymieszać.
      • Gość: ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 12:14
        kandyzowane owoce
        • 12.12.04, 12:24
          Ryz mozna tez wymieszac z kasza gryczana.
          Tylko nie pamietam, czy osobno czy razem ugotowana...
          Smakuje bardzo fajnie.

          Taki ryz jest tez swietny w rozmaitych farszach.
      • Gość: kazza IP: *.udn.pl 12.12.04, 15:28
        ja dodaje koperek do sypkiego, ugotowanego
        • Gość: stod IP: *.udn.pl 12.12.04, 15:37
          Składniki na cztery osoby: 50 dag zielonego groszku (ewentualnie pudełko
          groszku konserwowanego), 10 dag tłustej szynki, 3 dag masła, 1¼ l bulionu, 30
          dag ryżu, 1 cebula, mały pęczek zielonej pietruszki, sól, pieprz.

          Cebulę i szynkę kroimy w drobną kostkę smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy
          zielony groszek i posiekaną natkę pietruszki, zalewamy szklanką bulionu i przez
          kilka minut parujemy pod przykryciem. Teraz dodajemy ryż, solimy, "pieprzymy" i
          zalewamy pozostałą ilością bulionu. Gotujemy do miękkości. Przed podaniem
          dodajemy masło, mieszamy.

          Jeżeli groszek pochodzi z konserwy - dodajemy go do ugotowanego ryżu, a reszta
          pozostaje bez zmian.

          Doskonały dodatek do prawie wszystkich tzw. drugich dań
      • Gość: Atezag IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 22:25
        Do tego zoltego z rodzynkami i cebulka chyba jeszcze migdaly i kawaleczki miesa
        w komplecie mozna (a moze i marchewke ale to akurat moglo mi sie kolorystycznie
        uroic), ktos tu kiedys podawal jakis taki przepis z calym procesem gotowania
        ryzu, ale znalezc nie moge :(
    • Gość: sionia IP: *.udn.pl 12.12.04, 17:41
      jak zabarwic pomidorami?
    • Gość: kamila IP: *.l6.c3.dsl.pol.co.uk 13.12.04, 16:19
      Najprosciej jest poprostu dodac barwinik spozywczy (dostepny w kazdym sklepie
      byle nie farbke do pisanek;, a efekt bedzie identyczny i duzo szybszy niz z
      szafranem.
      • 13.12.04, 18:16
        Kazdym innym barwnikiem mozna farbowac, zeby bylo szybciej, ale zamienic
        szafran na zolty barwnik, toz to barbarzynstwo;)))))i nie smakuje
        niczym..........
      • Gość: jo.hanna IP: *.kabel.telenet.be 13.12.04, 23:31
        ale smakowo napewno nie. Szafran jest doskonaly, chociazby do paelli.

  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.