Dodaj do ulubionych

przepis na likier

11.12.04, 23:13
pomarańczowy poproszę. Z wykorzystaniem butelki Finlandii najlepiej. Da się?
Bo sami wódki nie pijemy, przyniósł to ktoś kiedyś i miejsce w szafce mi
zajmuje. A likieru pomarańczowego stale potrzebuję, więc byłoby dwa w jednym.
Edytor zaawansowany
  • Gość: sławek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.04, 12:00
    Osobiście nie sprawdzałem,ale możesz wypróbować jeśli chcesz:

    Likier Wisielec
    duża pomarańcza, litr czystej białej wódki, kilka goździków, 250 g cukru w
    kostkach.

    Wódkę wlać do wysokiego słoja, dorzucić kostki cukru, mieszać, dopóki się nie
    rozpuszczą. Pomarańczę umyć, sparzyć, osuszyć. Grubą nić przewlec w dwóch
    miejscach, by móc powiesić owoc pod pokrywką słoja. W pomarańczę wbić 2 - 10
    goździków, zależnie od intensywności aromatu, jaką chcemy uzyskać. Pomarańczę
    podwiązać do pokrywki, tak żeby nie dotykała alkoholu. Słój zamknąć
    hermetycznie, odstawić na 2 miesiące.

    Likier pomarańczowy
    400 ml wody, 50 dag cukru, 500 ml spirytusu, 50 dag pomarańcz, 10 dag skórek
    pomarańczowych.

    Skórkę drobno pokroić, zalać spirytusem w butelce, zakorkować i pozostawić na 5
    dni. Pomarańcze umyć, sparzyć wrzącą wodą, osuszyć, zetrzeć wierzchnią warstwę
    skórki na tarce. Wodę zagotować z cukrem i startą skórką, wystudzić, połączyć z
    przecedzonym spirytusem i sokiem z pomarańcz. Zakorkować butelki i pozostawić
    na 48 godzin. Następnie przelać przez lejek z wata do innej butelki, zakorkować
    i pozostawić na 2-3 miesiące.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.