Dodaj do ulubionych

Schab ze śliwkami

IP: *.cu.com.pl / 193.24.24.* 13.12.04, 15:00
Mam kilka pytań technicznych. Będę robiła schab ze śliwkami po raz pierwszy.
Czy mogę zamarnować mięso w marynacie staropolskiej? Czy mięso nadziać
śliwkami przed marnowaniem, czy po? Jak długo piec i w jakiej temperaturze?

Dziękuję za wszystkie rady.
Edytor zaawansowany
  • Gość: jacek1f IP: 81.210.22.* 13.12.04, 15:11
    Mmmmniam:-)
    Schab natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i roztartym ząbkiem czosnku. Po co
    staropolską?;-) Ale mozesz...
    Odstaw w chłodne miejsce na godzinkę. Śliwki namocz w 200 ml wina..
    Ostrym nożem nakłuj głęboko schab w kilku miejscach. Włóż część śliwek.
    Na patelni rozgrzej masło (ja używam solonego) i zrumień mięso ze wszystkich
    stron. I do brytfanny, dodaj to, co zostało ze smażenia, podlej (wino, piwo,
    bulion - 3-4 łyżki stołowe) i niech sie piecze około 1,5 godziny w temp. 180
    st. Trzeba często podlewać sosem z pieczenia. W połowie pieczenia dolej resztę
    wina. Resztę śliwek dodać na 15 minut przed końcem.

    Jesli robisz w "rękawie", to nie musisz podlewac, i nie mozesz:-)), ale dobrze
    na koneiec rozciąć rękaw i niech dojdzie "na golasa" :-))
  • Gość: pmkalska IP: *.cu.com.pl / 193.24.24.* 13.12.04, 15:27
    Wielkie dzięki!
    :)
  • Gość: ula IP: *.akacje.pl / 195.28.170.* 13.12.04, 16:38
    zgadzam sie z jackiem w 99% co do schabu ze śliwką
    nie używaj żadnej marynaty z torebki, tylko sół, pieprz, majeranek, czosnek, ja
    dodaję również odrobine słodniej papryki dla lepszego koloru

    natomiast nadziewanie śliwkami wygląda u mnie zupełnie inaczej:
    biorę długi i cienki nóż, którym robie otworek po środku mięsa na całej jego
    długości. Bardzo prosta sprawa ale nóz musi być cienki. Robie otworki z lewej,
    a potem z prawej strony kawałka mięsa, tak żeby spotkały sie na środku. I wtedy
    nadziewam schab sliwkami. Efekt jest taki, ze krojąc masz każdy kawałek ze
    sliwką w środku.
    polecam
  • Gość: Mima IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 20:20
    Mam pytanie, jak piec żeby nie był suchy tylko soczysty. Czy to kwestia
    temperatury?
  • Gość: jacek1f IP: *.chello.pl 14.12.04, 11:47
    Nie, tylko glownie podlewania odpowiedniego.
  • Gość: karuzelowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 11:58
    ...polecam dodać słoninkę. wbrew pozorom to doskonały zestaw. długie paski
    słoniny,uprzednio trochę zmrożone w lodówce/łatwiej operować/ nadziewam wzdłuż
    schabu , a śliwki skośnie od góry/zostaje w mięsie ich sok. co do
    marynaty,pierwsza odpowiedź była moją ulubioną. z prostymi daniami postępować
    prosto! :)
  • apolka 14.12.04, 12:18
    Ja jeszcze w kwestii temperatury: a owszem, ma znaczenie, i to bardzo duże,
    szczególnie w przypadku wieprzowiny właśnie. Nie wolno przekroczyć 170 stopni
    (+-, wiadomo, piekarniki mają różną "tolerancję"), jeśli mieso ma być miękkie i
    soczyste.
    a
    --
    bycie mamą bardzo mnie zmieniło, ale świetnie się kamufluję ;o)
    a.
  • yfcia 14.12.04, 12:22
    a ja lubię mięsko ze śliwkami w środku natarte uprzednio przyprawami korzennymi.
  • grakow 14.12.04, 12:30
    dla urozmaicenia i lepszego efektu - z jednej strony nadziewam schab śliwkami,
    a zdrugiem morelami (suszonymi). super to wygląda !!!
  • Gość: jklk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 22:22
    A jakiego wina uzyć? Czerwonego?
    I jeszcze jedno pytanie - z czym można podać taki schab? Z ziemniakami i z
    czym? Może z kapustą czerwoną?
    Chyba wykorzystam przepis na uroczysty obiad w niedzielę. Zastanawiam się tylko
    ile kupić schabu, żeby straczyło dla 9 osób?
    Pozdrawiam
    Joasia
  • Gość: little-miss-sorrow IP: *.72.139.213.ip.tele2adsl.dk 14.12.04, 23:22
    Ja bym np. podala z ziemniaczkami pieczonymi w folii(ze skorka) i "konfiturami"
    z dzikich zurawin uhm, pycha. Licz okolo 250 g. miesa na osobe (to napewno nikt
    nie odejdzie od stolu glodny).
    Powodzenia!
  • Gość: Sambady IP: *.echostar.pl 15.12.04, 06:42
    kucharek.blog.onet.pl/1,CT41106,index.html
    Kolorki rewelacyjne - ciemne sliwki otoczone czerwoną poledwiczką a wszystko
    jasnym schabem.
    Smak - to juz niemal metafizyka
    Dodatki - jabłka i kapusta - rozkosz

    Po-le-cam !!! :-)
  • Gość: jklk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.04, 08:22
    Wresja z nadziewaniem polędwiczką to już chyba dla mnie za trudne! Postawię
    chyba na same śliwki.
  • jacek1f 15.12.04, 09:13
    1. wino czerwone;
    2. dla 9 osób - to 2 kg będzie.
    3. Zrob buraczki - jak dodasz tyć cynamonu do nich, to zagraja swietnie
    z "owocowym" schabem.
  • Gość: jklk IP: *.hist.uni.wroc.pl 15.12.04, 11:30
    Dzięki za odpowiedzi. Myślę, że żurawina i buraczki to dobry pomysł.
    Lubie gotować, ale obiad na 9 osób, to jednak trochę mnie przeraża!
    Pozdrawiam
    Joasia

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.