• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

jak smakuja trufle Dodaj do ulubionych

  • IP: *.crowley.pl 15.12.04, 13:03
    czy mozna je kupic w posce i jaka jest cena?
    Edytor zaawansowany
    • 15.12.04, 13:08
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=18547821
      --
      "Z każdych pięciu funtów, dolarów, franków czy marek, jakie wydajesz na wino,
      przynajmniej jeden to cena samego zapachu, tego eterycznego i cudownego
      przeżycia, którego doświadczasz zanim weźmiesz wino do ust."
      • Gość: szpak IP: 149.250.252.* 15.12.04, 16:10
        W tamtym watku jest o truflach sporo, ale o ich smaku (ktorego niektorzy nie
        moga sie nachwalic) nic wlasciwie nie ma. Z czym mozna go porownac, o ile w
        ogole mozna?
        Oliwe truflowa znam, ale znajomy francuski smakosz mowil, ze prawdziwe trufle
        maja sie do oliwy truflowej, to jak "ksiezyc do cynowej miski"...
        • 15.12.04, 16:34
          nie jestem w stanie porównać :(
          nigdy nie jadłam nic, co przywiodłoby mi na myśl/na smak trufle. może mozna
          powiedzieć, że mają coś z grzyba, sera pleśniowego, mchu, wilgoci lasu, ziemi -
          ale to i tak bardziej w aromacie
          --
          "Z każdych pięciu funtów, dolarów, franków czy marek, jakie wydajesz na wino,
          przynajmniej jeden to cena samego zapachu, tego eterycznego i cudownego
          przeżycia, którego doświadczasz zanim weźmiesz wino do ust."
          • 15.12.04, 16:42
            no bo trufle mają więcej zapachu niż smaku, a do tego zapach jest tak
            intensywny, że można od niego dostać ciężkiej migreny.
            niestety zresztą:((((
            • 15.12.04, 16:46
              od trufli?
              masz namyśli cenę? ;)
              zapach mnie raczej przyprawia o nadmiar apeptytu i ślinotok połączony z
              zawrotem głowy, ale ból?
              może jesteś wrażliwa na jakiś "składnik" trufli?
              --
              "Z każdych pięciu funtów, dolarów, franków czy marek, jakie wydajesz na wino,
              przynajmniej jeden to cena samego zapachu, tego eterycznego i cudownego
              przeżycia, którego doświadczasz zanim weźmiesz wino do ust."
              • 15.12.04, 19:11
                niestety zapach tak działa:( cena nie, bo nie ja płaciłam:)))
                mandarynki też tak mają, zapach przyjemny i smak też, a i tak migrena murowana,
                nie wspominając o zdecydowanej wiekszości dobrych perfum:(
                • 15.12.04, 19:55
                  ..trenowaliście kiedyś jedzenie młodych purchawek.
                  Są one jadalnymi jak najbardziej grzybami (kiedy młode są one). Można je
                  zajadać w sałatkach na surowo, jak peczarki.
                  Ja trenuje ze swojej wsi na kanapkach z solą tylko, no i jako podstawa
                  jajecznicy jak nie ma już/jeszcze kurek.
                  Tak mi sie skojarzyło jak ktoś wspominał smak/zapach mchu, pleśni, ziemi i ...
                  Mniam.
                  • Gość: jo.hanna IP: *.kabel.telenet.be 15.12.04, 23:34
                    chyba sprobuje w przyszlym roku skoro tak zachwalasz. Moze to i jakas rodzina
                    trufli? Z twarzy wygladaja podobnie
    • 15.12.04, 16:24
      trufle mozna porownac jedynie do trufli. Pierwszy kes potrawy z truflami jest
      niezapomniany. Nie wiem czy to starte na tarce wiorki trufli czy tylko ich
      aromat? Tak czy owak, jezdzimy co roku do Wloch we wrzesniu tylko po to, zeby
      rozkoszowac sie truflami :-)
      --
      The year began with lunch
    • 15.12.04, 16:54
      • 15.12.04, 23:56
        Raz w zyciu jadlam i niczym nadzwyczajnym nie smakowaly, dla mnie grzyb jak
        brzyb, no ale moze jestem jakas ignorantka.
        --
        sfinjak.linux.suid.pl
    • Gość: paprotka IP: *.dew.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.04, 23:57
      i to jest mój ból gdyż jeszcze nie miałam okazji poznać smaku i aromatu dania z
      truflami a nie jest łatwo wyobrazić sobie zapachu , który wzbudza tak wiele
      emocji i w tym momencie szczerze zazdroszę szczęśliwcom , którzy mieli taką
      możliwość by delektować sie truflami
    • 16.12.04, 05:29
      Z "Radia Erywań":

      Czy wiesz jak smakują trufle?
      A wiesz jak smakują kartofle?
      Wiem.
      Trufle wcale nie smakują jak kartofle.
      --
      Od przybytku głowa nie boli.
      • 16.12.04, 21:02


        --
        "Przyrządzanie jedzenia jest wyłączną domeną kucharzy. Pytanie Chińczyka, czy wolałby mięso bardziej lub mniej wysmażone, jest kompletnym nonsensem. Chiński kucharz przyrządza mięso, kierując się jego cechami własnymi, a nie życzeniami konsumenta"F.Sabban
        • Gość: ubawiona IP: 213.17.230.* 17.12.04, 12:05
          :)))))))))))
    • Gość: perry IP: *.proxy.aol.com 16.12.04, 08:25
      nie mam pojecia ile kosztuja w polsce, natomiast we francji osiagaja kosmiczne
      ceny. w sezonie wysypu sprzedaja sie praktycznie tylko "na czarno" bo
      oficjalnie cena ich jest niebotycznie wysoka; tzn zaczyna sie rozmowy od 500
      euro za kilogram!!!prawie ze w cenie zlota
      • 16.12.04, 14:14
        Jesli ktos nie probowal, mozna poszukac risotto truflowego w torebkach. Nawet
        jesli bedzie tam wiecej aromatu syntetycznego niz truflowego, mozna sie
        zorientowac, czy w ogole nam odpowiada. Wystarczy, aby uniknac wpedzania sie w
        niepotrzebne koszty w przyszlosci.
        • Gość: paprotka IP: *.dew.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.04, 19:00
          dziękuję Linn :) nie pozostaje mi nic innego jak rozejrzeć się za risotto , jak
          do tej pory mało interesowałam się torebkowymi gotowcami ale w tym wypadku
          jednak warto , a może podpowiesz , gdzie takowe truflowe nabyć ? a jeśli nie
          Ty Linn to może ktoś z forumowiczów wie coś na ten temat ?
          • 17.12.04, 10:42
            We Wloszech K...r produkuje, w Polsce nie wiem. Do wyprobowania nadaja sie.
            Mozna jednak sprobowac cos lepszego: w sklepach z wloska zywnoscia powinine byc
            ryz w opakowaniach tekturowych / 250 g chyba / z roznymi dodatkami. Roznica w
            zasadzie nieduza, ale te sa troche lepszej jakosci. Opakowania maja czesto
            przeroczyste "okienka".
            • Gość: paprotka IP: *.dew.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.04, 00:32
              i jeszcze raz : dzięki Linn :)
              szczególnie za cenną informację dotyczącą producenta , który na polskim rynku
              ma niestety nie aż tak bogatą ofertę ale i tak będę poszukiwać nawet u sąsiadów
              pozdrawiam
    • Gość: ubawiona IP: 213.17.230.* 17.12.04, 12:11
      Już tu gdzieś pisałam (całkiem poważnie), że kupiłam oliwę truflową i zapach
      jej po otwarciu odebrałam....koszmarnie. Może to jeden z tych smaków i
      aromatów, których trzeba się nauczyć, żeby polubić.
      Na razie nie ja zżeram trufle tylko ciekawość mnie zżera jak to smakuje
      naprawdę:)
      • Gość: cat-lover IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 17.12.04, 23:21
        Wybornie! Wlasnie dzisaj zauwazylam w jednym sklepie cos co mialo nazwe "maslo
        truflowe". To maslo pomieszane z oliwa truflowa i malenkimi kawaleczkami
        czarnych trufli. Chociaz pisali, zeby podawac do stekow, ja szybko zakupilam
        swieza bagietke ktorej wieksza czesc wsunelam z w/w maselkiem w ramach lunchu-
        to bylo cudo! Ziemno-grzybowy zapach, dosc mocny, troche narkotyzujacy. Mmmm...
        Postanowilam podac ta marna resztke bagietki z maslem truflowym do dzisiejszego
        cioppino na kolacje.
        • 18.12.04, 09:01
          to w Warszawie jest na pewno w Bomi

          --
          "Przyrządzanie jedzenia jest wyłączną domeną kucharzy. Pytanie Chińczyka, czy wolałby mięso bardziej lub mniej wysmażone, jest kompletnym nonsensem. Chiński kucharz przyrządza mięso, kierując się jego cechami własnymi, a nie życzeniami konsumenta"F.Sabban
      • 18.12.04, 09:56
        Trufle takie sa: albo uwielbiasz, albo nie znosisz. Taki aromat.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.