Dodaj do ulubionych

Masa adwokatowa do tortu?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.04, 18:55
Czy zna ktoś przepis na masę adwokatową.Jadłem pyszny tort czekoladowy z taką
masą,ale nie mam pojęcia jak ją zrobić.Pozdr.
Edytor zaawansowany
  • 15.12.04, 23:08
    zobacz na srtone www.smaczny.pl,jest tam przepis adwokatka.Moze podany przepis
    na krem jest tym,ktorego poszukujesz?
  • Gość: Hanna IP: 64.213.237.* 16.12.04, 00:23
    Znam te nazwe,wiem, ze alkoholowy drink, ale co to jest dokladnie-
    adwokat,przypomnijcie mi, prosze.
  • Gość: Hanna IP: 64.213.237.* 16.12.04, 13:12
    Pamietam ,byla w domu rodzicow, w czasie, gdy ja jeszcze bylam dzieciem, potem
    nigdy sie nie natknela na nia.
  • Gość: goska IP: *.gizycko.mm.pl 16.12.04, 10:14
    Znalazłam takie ciasto z masą(nie czekoladowe,ale orzechowe):

    Biszkopt:
    Jaja - 4 szt.
    Cukier - 80 g
    Mąka - 120 g

    Masa:
    Śmietana - 250 g
    Żółtka - 5
    Cukier - 50 g
    Mąka - 15 g
    Mleko - 70 g
    Pasta orzechowa - 20 g
    Likier Adwokat - 40 ml
    Orzechy - 20 g
    Żelatyna - 10 g

    Dekoracja:
    Kuwertura ciemna - 30 g
    Żel Belnap - 30 g
    Cukier palony - 10 g
    Isomalt - 20 g


    Sposób przyrządzenia:
    Upiec biszkopt, przekroić na trzy części. Z mleka, żółtek, cukru i mąki
    ugotować krem. Połączyć z bitą śmietaną i żelatyną.
    Do 1/3 masy dodać likier adwokat do pozostałej pastę orzechową i zmielone
    orzechy. Przełożyć biszkopt tak, aby w środku znalazła się masa z adwokatem.
    Tort schłodzić, pomalować kuwerturą czekoladową przy pomocy kompresora. Na
    środku rozprowadzić żel Belnap z palonym cukrem.
    Udekorować w/g zdjęcia dekoracją czekoladową oraz orzechem w karmelu.
    www.papaja.com.pl/index.php?section=przepisy&id=390

    Może tak zupełnie dokładnie nie trzeba korzystać z przepisu,ale zawsze to jest
    jakieś naprowadzenie.
  • Gość: sławek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.04, 18:27
    Dzięki serdeczne.Jeszcze tylko jedno pytanie-co to jest żel belnap?
  • Gość: goska IP: *.gizycko.mm.pl 16.12.04, 19:26
    Nie mam zielonego pojęcia,ale to coś co trzeba użyć do dekoracji a nie do masy.
    Nie zwracaj na to uwagi lecz zrób po swojemu.:))

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.