Dodaj do ulubionych

Ciasto ucierane (piernik)

15.12.04, 22:58
Myślę,że jest to rozwiązanie dla tych, którzy chcieliby upiec piernik w
ostatniej chwili (widziałam tu takie prośby o przepis).
polki.wp.pl/wiadomosc.html?wid=285540&kat=1664
Edytor zaawansowany
  • Gość: wiedzma IP: *.3web.net 16.12.04, 02:27
    podam wam przpis naprzepyszny piernik. Najlepszy jaki jadlam... Poczestowala
    mnie nim pewna starsza pani i zdradzila przepisik. Rewelacja - w smaku...
  • mysiulek08 16.12.04, 03:57
    Czekam niecierpliwie, gdyz mam podejrzenia, ze moj twardy niczym torunski
    piernik wg Neli Rubinstein pozostanie takowy do konca dni swoich, wprawdzie
    minely chyba dwa dni, ale jakos ciagle twardy, nawet bardziej niz wczoraj:(((

    *******************************
    www.polcom.cl/patagonia
    www.polcom.cl/zloto
    smakosze.blox.pl
  • Gość: wiedzma IP: *.3web.net 18.12.04, 06:05
    Nie wiem po czym poznajesz jaka jest u mnie pora dnia... ale wlasnie jest
    wieczor-polnoc.. i zasiadlam do kompika..


  • Gość: wiedzma IP: *.3web.net 18.12.04, 06:19
    Piernik (przepyszny)

    1 i 1/2 szkl. cukru
    4 lyzki kakao
    4 lyzki wody
    1 margaryna
    Wsypac, wlozyc, wlac wszystko do garnka, roztopic i gotowac na malym plomieniu
    7 min.
    ((Odlac 1/2 szklanki masy - bedzie potrzebna pozniej.))
    WYSTUDZIC.
    Dodac 4 zoltka
    6 lyzek wina (obojetnie jakiego, jezeli ktos nie ma wina, to 6 lyzek soku)
    1 cukier waniliowy
    2 szklanki maki
    1 LYZKE proszku do pieczenia
    3-4 lyzeczki przyprawy do piernika

    Dodac piane ubita z 4 bialek (zoltka juz dodalismy). Delikatnie wymieszac.

    Dodac bakalie - orzechy - 2 garscie, 2 opakowania rodzynek, skorki, owoce
    kandyzowane. (trzeba pamietac, zeby najpierw wymieszac bakalie z odrobina maki -
    nie opadna w trakcie pieczenia, a dopiero pozniej dodac do ciasta)

    Piec ok. 45 min. w temp. 180 st.

    Podgrzac pozostawiona mase czekoladowa (1/2 szklanki) i polac nia upieczony
    pierniczek - goracy.

    Pyyyyycha :)))

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka