Dodaj do ulubionych

RYBA PO GRECKU. POMOCY...

IP: *.client.comcast.net 21.12.04, 15:19
Czy ktos bylby tak mily i podal mi przepis na rybe po grecku. Taki
najzwyklejszy, bez zadnych tam unowoczesnian jak mozna. O i czy mozna
obojetnie jakie filety uzyc do robienia tej ryby?
Edytor zaawansowany
  • Gość: Bry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 17:23
    - filety z morskiej ryby (ok. 75 dkg), ja stosuje mrożone takie "deseczki" z
    morszczuka albo świeżego dorsza, kroję na kawałki wielkosci pudełka od zapałek,
    - panieruję w samej mące i od razu na gorąct tłuszcz, ja stosuję olej z pestek
    winogronowych,
    - obsmażam z jednej strony na złoto, przewracam na drugą i te przysmazoną
    powierzchnie nieco solę,
    - obsmażam druga stronę i wykładam rybę na głebszy półmisek,
    - jarzyny: 2 marchewki, pietruszka, mały seler,(ja daje też pasternak) kroję w
    słupki trochę jak drobne i długie frytki, wkładm na rozgrzana oliwe z oliwek i
    smażę pod przykryciem - dobry jest do tego wok,
    - po chwili dodaję cebulę pokrojoną w piórka i por (białą część), też pokrojony
    w słupki - czesto mieszam
    - między czasie przygotowuje sos: sok pomidorowy (ok. 1 litr) gotuję z 2
    kostkami rosołowymi i przyprawami (pieprz, 1-2 goździki, ziele angielskie,
    gorczyca, szczypta gałki, liscie bobkowe) - ja gotuje w thermomixie ale mozna i
    w rondelku,
    - gdy jarzyny są już miękkie wlewam - przez drobne sitko - sos i gotuje bez
    przykrycia często, ostrożnie mieszając,
    - gdy nieco zgęstnieje dodaje łyżkę soku z cytryny i szklanke białego
    wytrawnego wina, a jesli trzeba - to posolić,
    - jeszcze chwile pogotować i przełozyć na wcześniej przygotowana rybę.
    Zostawić na noc w lodówce. Ja to jem na zimno.
  • Gość: Maria IP: 213.199.253.* 21.12.04, 19:12
    Dobry spoób z tym winem. Muszę spróbować. Jarzyny też kroję w słupki. Nienawidzę
    jarzyn tartych na tarce.
    Tak z ciekawości pytam. U mnie w domu mówiło się zawsze "ryba w sosie greckim"
    a nie "ryba po grecku". Czy to jakiś dziwoląg z tym sosem??
    Maria
  • Gość: gosc IP: *.client.comcast.net 21.12.04, 21:38
    Bardzo, bardzo, bardzo Ci dziekuje. Ze tez chcialo Ci sie tyle napisac. Wyglada
    bardzo smacznie. Lepiej bynajmniej od tych co ja z dziecinstwa pamietam. Mysle
    ze wtedy nie bylo takiego wyboru olejow itd. Jak bym mogla jeszcze Ciebie czy
    moze kogos zpytac. Oto moje pytania:
    - czy moge dac rybe mahi mahi czy bedzie za malo rybna i za
    bardzo "kurczakowata"
    - jak po angielsku jest "morszczuk" albo "dorsz"
    - czy moge uzyc EVOO (extra virgin olive oil)
    - seler w korzeniu ciezko mi bedzie znalezc czy moge dac te zielone czesci
    - co to znaczy "kroic w piorka", czy to znaczy w kostke
    - no i oczywiscie nie wiem co to jest gorczyca (mustard seed?) czy liscie
    bobkowe, a szkoda bo przepis wyglada przepysznie i nie chcialabym najlepiej nic
    zmienic ani nic pominac.
    Jeszcze raz serdeczne dzieki.
  • Gość: Bry IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.04, 08:08
    Przepraszam, że tak długo nie odpowiadałem.
    Liść bobkowy to inaczej laurowy, gorczyca służy faktycznie do wyrabiania
    musztardy , to są takie małe żółte kuleczki. Co do gatunków ryb to chyba mogą
    byc wszystkie - ja stosowałem dorsze, morszczuki i mintaje.
    Kroić w piórka cebulę: kroisz plastry tylko nie w poprzek a wzdłuż cebuli i
    później jeszcze raz wzdłuż - ciężko to opisać...
    Oczywiście oliwa z pierwszego tłoczenia jest najlepsza.
    Jeśli chodzi o selera naciowego to po prostu nie wiem, może lepiej dać więcej
    pietruszki?
  • lola211 21.12.04, 19:15
    Dorsz, mintaj wg mnie najlepsze.
    --
    --------------------------------------------------
    Chcesz schudnąc, zdrowo sie odżywiać, zajrzyj tu:

    forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=11143
  • Gość: evva IP: *.dew.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.04, 22:04
    ryba (nadaje sie prawie każda) najlepiej tam gdzie mało ości. A mozna tez kupić
    rybę już zmieloną ( albo samemu zmieliC). zrobić pulpeciki ( kolteciki) do
    zmielonej rybki dodać sól, jajko bułkę tartą , można też zieloną pietruszkę , a
    jak ktoś lubi to por ( pora). Smażymy. w między czasie kroimy cebulkę w piórka ,
    smażymy na tym oleju na którym smażyła sie rybka- trochę dolewamy oliwki i wody.
    Gdy juz cebulka jest podsmaży - (taka utuszona) dodaje koncentrat pomidorowy ,
    przyprwaiam keczupem, sól ,pieprz, zagotować i zalewam kotleciki rybne. Pycha.
    Można jeść na ciepło. Ja wolę na zimno. Miozna pózniej też podgrzać - nie traci
    na smakowitości.
    Smacznego.
  • Gość: Misia IP: *.238.112.101.adsl.inetia.pl 22.12.04, 09:35
    A ja kupilam kostki lososia i w tym roku będzie "łosos po grecku"
  • Gość: X IP: *.kabel.telenet.be 22.12.04, 11:20
    po angielsku dorsz = cod fish
    morszczuka nie znalazlam ale to sa ryby wylacznie baltyckie wiec mozesz ich w
    USA nie dostac
    Natomiast na pewno znajdziesz mrozone filety(w kostkach) nadajace sie na rybe
    po grecku
    Nazywa sie toto Alaska Pollack lub Alaska collin i pochodzi z Alaski dostepne w
    supermarketach
    robilam z tego rybe po grecku i byla dobra

  • gourmet48 23.12.04, 10:03
    zrobisz szybko i niesamawocie smacznie

    dorsz i tylko dorsz

    smazysz filety dorszowe (najlepsza ryba) panierowane, sol, piepierz
    smazysz cebule, dodajesz duzo czerwonej slodkawej papryki pokrojonej w kostke
    lub jak wolisz oraz tomate pure tyle, zeby sos pokryl pozniej rybe i po
    wymieszaniu zalewasz rybe ulozona np. w naczyniu do pieczenia i z tym na 30
    minut do piekarnika 170´C
    ostudzic i jesc na zimno ze swieza buleczka z lekko slonawym maslem

    niebo w gebie

  • monia_77 23.12.04, 10:44
    Mo przepis:

    - filety, kostki rybne, ja uzywam mintaja, morszczuka i dorsza
    - rybe posolic,dodac sporo pieprzu i opanierowac w mace i na goracy tluszcz,
    smazyc do zrumienienia
    - na np. 6 filetow ryby zetrzec 4 spore marchewki na tarce o grubych oczkach,
    oraz 1 spory korzen pietruszki lub dwie mniejsze pietruszki (jak ktos lubi moze
    byc seler tez)
    - dwie czubate lyzki rodzynek namoczyc troszke w goracej wodzie
    - na patelnie wrzucic lyzke masla, na to marchewke i pietruszke, smazyc az
    zmiekna mozna dodac troszeczke wody zeby wrzywa nie lepily sie do patelni i
    podduszamy ok. 15 min.
    - warzywa z patelni przekladamy i na patelnie mala lyzeczka masla, dodajemy
    ostrej papryki w proszku oraz puszke koncentratu zesmazamy i troszke podlewamy
    woda rozporowadzamy sos i dosmaczamy (mozna dodac startej skorki cytryny)
    - rybe tniemy widelcem na kawalki, wkladamy do jakiegos szklanego naczynia, do
    sosu pomidorowego wrzucamy warzywa i rodzynki miachamy i probujemy jezeli smak
    jest mniamusny to wykladamy na rybe i delikatnie miąchamy tj. salatk aby ryba
    byla pokryta sosem i warzywami

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka