Dodaj do ulubionych

ludzie dajcie prosze pare przepisow na koktajlowe

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.05, 11:42
krewetki chodzi mi o szybkie sprawdzone przede wszystkim sprawdzone
pozdrawiam i z gory dzieki
Edytor zaawansowany
  • jacek1f 06.01.05, 14:10
    Jeden na cieplo, drugi na szybko i zimno:

    garides saganaki
    1.krewetki (solidna porcje)(moga byc wieksze, moga mniejsze)robimy na szybko
    krotko na oliwie, cytrynimy i pieprzymy - i na bok.
    2. do rondelka - na oliwie cebula drobno pokrojona i czosnek (bez obawy), jak
    zeszklone, to do tego dodajemy paomidory bez skorek z puszki (np. Pellati) i
    doprawiamy - oregano i bazylia (suszone) i sol, cukiee (ja jeszcze podsypuje
    imbiru trochę). Poddusic zeby sie zgryzlo.
    3. Naczynie do zapiekania jakowes, a do niego z rondelka baze, do tego
    krewetki - lekko zamieszac i do pieca 180-190 stopni na 10 minut.
    4. Teraz jeszcze dodajemy mocną fete (nie mało), pokruszoną z ręki - ale nie
    okruszki tylko male kawaleczki, bo ona sie cudnie ma podtopis i tak bedzie
    sie ciagnac smakowicie. Zapiekamy z feta jeszcze do skutku - ok 4-5 minut.
    [dlatego krewetki na poczatku krociotko, zeby potem nie za twarde byly]

    Na zimno. Do miseczki odsaczone krewetki, na nie sok z polowy cytryny, cukier,
    sol i pieprz. Na to 5 plastrow ananasa pokrojonych drobno. Do lodowki na 20
    miniut. Tuz przed podaniem 2-3 lyzeczki majonezu - dobrze wymieszac i ..
    wciagac.
    Smacznego.
  • egipcjanka15 06.01.05, 14:11
    Spokojnie, nie denerwuj sie. Inni odpowiadaja. A tamtych powyzszych odpowiedzi
    lepiej nie komentowac, jak slusznie powiedzialec.

    U mnie bedzie dzis danie z koktajlowych krewetek, a raczej z koktajlowymi
    krewetkami, bo one sa tam w mniejszosci. Tylko nie wiem, czy glowny skladnik
    dostaniesz, bo potrzebne sa swieze zielone lub zielone mrozone liscie juty. Moj
    facet robi dzis muluhije, czyli wlasnie zupke z juty na wywarze krewetkowym.
    Mniam, uwielbiam.
  • qcharzowa 06.01.05, 14:38
    sałata lodowa, krewetki koktajlowe, pomidory w ósemki, ogórek świeży ze skórką
    w ósemki, sos Tysiąc Wysp Hellmans.

    pozdrawiam. Aneta
  • marghe_72 06.01.05, 18:41

    -- Tagliatelle z krewetkami

    SKŁADNIKI
    Makaron wstążki (tagliatelle, fettuccine...)
    krewetki z zalewy
    białe wino - kieliszek
    śmietana
    parmezan
    pieprz
    sól
    oliwa

    Makaron gotować w osolonej wodzie.
    Na patelnię wlać oliwę, wrzucić odsączone krewetki, chwilkę podsmażyć, podlać
    winem. Odparować. Zalać śmietaną. Wsypać starty parmezan.
    Połączyć z makaronem. Jeść natychmiast.

    --
    Tagliatelle z krewetkami i serem ricotta
    Tagliatelle (tyle, żeby się najadły 2 głodne osóbki)
    200 g krewetek (w zalewie lub mrożonych)
    3 łyżki śmietany (może być kremówka)
    ok 100 g ricotty
    kieliszek cognacu lub podobnego alkoholu
    łyżka różowego pieprzu
    1 papryczka chilli (najlepiej świeża)
    sól
    pieprz
    odrobina startego parmezanu
    2 pomidory
    Oliwa
    masło
    4 łyżki mleka
    Pomidory obrać ze skóry, pokroić w kostkę.
    Krewetki mrożone rozmrozić (obgotować), krewetki w zalewie osączyć i ew.
    opłukać.
    Makaron gotować.
    Na maśle z oliwą obsmażyć krewetki, podlać koniakiem :), wrzucić pomidory i
    papryczkę chilli. Poddusić chwilkę. Dodać śmietanę i różowy pieprz. Pogotować
    parę minut. Jeśli całość jest za gęsta podlać alkoholem lub odrobiną wody, w
    której gotuje się makaron.
    Ricottę dokładnie rozmieszać z mlekiem, całość dodać do sosu pomidorowo -
    krewetkowego, zostawić na gazie przez 2 minuty. Wyłączyć.
    Makaron odcedzić i dodać do sosu. Wsypać parmezan.
    Wymieszać.
    ---
    spaghetti z krewetkami i imbirem

    3 cm imbiru zetrzec, wrzucic na oliwe, obsmazyc, dodać krewetki mrozone (około
    250g). Smażyć. Podlac kieliszkiem np. whisky lub koniaku. Odparować.
    Zdjąc z patelni.
    Na oliwie po krewetkach dusić 1-2 puszki pomidorów (rzadko sie to zdarza, ale
    do tego przepisu naprawde lepiej pasują puszkowe od swiezych) z 1 papryczką
    chilli. Poddusic chwilkę. Dodać krewetki. Mozna dodac skórkę z cytryny.
    Doprawić do smaku.
    Wymieszac ze spaghetti i jesc:)



    Tylko krowa nie zmienia zdania :))

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka