Dodaj do ulubionych

Domowa Pizza

IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 08.01.05, 13:10
Ciasto mam, teraz składniki: zawsze robiliśmy z serem, ketchupem, kiełbasą,
pieczarkami, papryką marynowaną, ogórkami kiszonymi i cebulą. Ale już mi się
znudziła. Jakieś inne pomysły? Może coś z kukurydzą albo groszkiem...?
Edytor zaawansowany
  • asica74 08.01.05, 13:14
    a moze tylko z samym sosem pomidorowym, bazylia i serem mozzarella?

    Inna opcje, jaka znam to ser riccota ze szpinakiem! i na to ser taki zwyczajny,
    ale nie za duzo - to chyba moja ulubiona!
    --
    Zyj i pozwol zyc

    FILOU - raz jeszcze i POSWIATECZNIE
  • Gość: asiek_asiekowaty IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 08.01.05, 13:31
    Tylko jest problem - mam zwykły ser żołty w domu, a ciasto na pizzę już się
    robi, więc dzisiaj takie opcje odpadają. Chyba w ogóle odpadają, bo jeśli
    chodiz o jedzenie, to moja rodzina jest bardzo konserwatywna. :( Nie chcą nawet
    słyszeć o pizzy hawajskiej. ;(
  • Gość: ula IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 14:15
    no coz, pizza z pomidorami, mozzarella i bazylia jest najbardziej konserwatywna
    z konserwatywnych :)
  • ampolion 08.01.05, 14:23
    Zapomniałaś o bakłażanie.
    --
    Od przybytku głowa nie boli.
  • Gość: i o bananach IP: *.aster.pl 08.01.05, 15:08
    pycha :)
  • Gość: iduka IP: *.crowley.pl 08.01.05, 16:58
    szynka, pieczarki, kukurydza konserwowa. oczywiście dużo sera. w wersji
    bardziej de lux :-)) ser feta w kostkę pokrojony. u mnie sekret tkwi w dobrym,
    mocno czosnkowym sosie pomidorowym.
    smacznego
  • marghe_72 09.01.05, 15:00
    ja sie pytam po co?
    po co zasmiecac (wybaczcie, tak, tak czepiam sie jak zwykle) coś tak dobrego
    jak pizza?
    margherita
    ew. z szynką
    albo z serami
    to niebo w gebie .. a gorszek i kukurydze do sałatki - z majonezem ;-)))))

    ps. a sama sobie obiecywała,z e sie w tym wątku nie odzezwę. NIe wyszło :(
    --
    Tylko krowa nie zmienia zdania :))
  • linn_linn 09.01.05, 17:00
    To proste: im gorsze ciasto, im gorsza sama pizza, tym wiecej skladnikow trzeba
    wrzucic, zeby bylo co "smakowac". Dobra Marherita i wiecej nic nie potrzeba.
  • Gość: mwookash IP: *.man.polbox.pl 10.01.05, 15:48
    że wraz ze wzrostem liczby składników najczęściej pogarsza się smak i pizza w
    całości :)
    Nie należy przesadzać. Lepiej mniej a porządnych i dobrze skomponowanych
  • mamafrania13 09.01.05, 17:10
    Ha!!! A może ktoś z Was podzieli się sprawdzonym, pysznym przepisem na ciasto do
    pizzy??? Chętnie wypróbuję...
  • asica74 09.01.05, 18:37
    mieszkajac jeszcze w pl, ciasto robilam tak: okolo szklanke maki wsypywalam do
    miski, cwiartke drozdzy, cieple mleko, troszeczke wyronbilam by sie ciasto
    poloczylo a nastepnie dodawalam nieco oliwy z olivek (okolo 3 lyzek) i
    wyrabialam tak dlugo, az bylo gladkie. Zostawialam do wyrosniecia, a potem
    jeszcze raz wyrobilam.

    Zawsze sie udawalo :-)
    --
    Zyj i pozwol zyc

    FILOU - raz jeszcze i POSWIATECZNIE
  • amused.to.death 09.01.05, 20:16
    bez nawet odrobiny cukru, bo w moich wszystkich przepisach jest? a mi ten cukier strasznie nie pasuję i zastanawiałam się czy jak bez to coś się stanie...

    --
    No tears to cry no feelings left
    This species has amused itself to death (R.W.)
  • linn_linn 10.01.05, 10:41
    Mam w zbiorach taki przepis, ale nigdy go nie probowalam. Pochodzi od osoby,
    ktorej uzycie cukru w ciescie do pizzy przeszkadzalo.
    400 g maki / powinna byc do pizzy, tzw. chlebowa /
    25 g swiezych drozdzy
    100 ml mleka
    125 ml cieplej wody
    1 lyzka oliwy extravergine / do natluszczenia formy /
    1 lyzeczka soli / niepelna, gdyz wloskie lyzeczki sa mniejsze od polskich /
    - drozdze rozprowadzic w malej ilosci wody, wlac do wiaderka maszyny chlebowej
    razem z reszta wody i mlekiem, dodac make i na koncu sol
    - wlaczyc program wyrabiania ciasta / 1:30 /
    - wylozyc natluszczona blache ciastem, zostawic do wyrosniecia w cieplym
    piekarniki / 15 minut /
    - dalej tak, jak kto lubi


  • linn_linn 10.01.05, 10:42
    Oczywiscie mozna ja zrobic bez maszyny.
  • amused.to.death 10.01.05, 15:20
    Spróbuję w najbliższym czasie.
    Mąkę do pizzy zakupiłam już wcześniej - myślałam, że zmiana mąki może rozwiąże mój problem, ale mój problem to jednak ten leciutko słodkawy posmak.

    --
    No tears to cry no feelings left
    This species has amused itself to death (R.W.)
  • asica74 10.01.05, 17:29
    bez cukru - wbrew obiegowym opiniom, w mace jest wystraczajaco duzo cukru,
    ktory drozdze z powodzeniem sobie wykorzytstaja. No i jak linn linn podala w
    przepisie mozna dodac soli.

    Przypomnialo mi sie cos jeszcze: bedac we Wloszech jadlam pizze MARINARA, ata
    skladala sie tylko i wylacznie z sosu pomidorowego i ... anchovies! BEz sera!
    I wierzcie mi! to bylo to!

    Musze wam to opowiedziec, bo mi sie bardzo podobalo! Znajomych, u krorych
    bylismy ogarnal len, wiec na kolacje zabrali nas wlasnie do pizzerni. Bardzo
    sie zdziwilam, ze tam nie bylo dlugasnej listy z roznymi pizzami, ale wlasnie
    tylko dwa rodzaje: marinara i basilico (sos pomidorowy z bazylia, a na to tylko
    ser mozzarella). Malo tego: owa pizze kupowalalo sie na kilogramy, jadlo
    palcami, a za talerz sluzyl szary papier...

    A sama pizzernia jest polozona w srodku miasta i nalezy do najlepszych w
    okolicy! :-)
    --
    Zyj i pozwol zyc

    FILOU - raz jeszcze i POSWIATECZNIE
  • linn_linn 10.01.05, 17:38
    W ciescie do pizzy czy chleba inna role ma cukier, inna sol / dokladnie: sol
    hamuje, aby drozdze pod wplywem cukru nie dzialaly zbyt silnie; kwestia
    rownowagi /. Gdyby wystarczal ten z maki, cukru w ogole by nie dodawano. Co
    innego jesli ktos go nie chce nawet w ilosciach sladowych. Mozna sprobowac.
  • zeev2 10.01.05, 17:36
    polecam margherita + cienkie plastry szynki parmenskiej
    lub rucola i rownie cienkie plastry kielbasy chorizio....
    A gdzie, w jakiej knajpie wedlug was jest najsmaczniejsza w wawie?
    Zeev
  • Gość: marghe_72 IP: *.acn.waw.pl 10.01.05, 17:40
    niestety w w-wie nie ma naprawde dobrej pizzy.

    Najlepsza..wg mnie jest w Compagnie del Sole (zalezy od pizzaiolo) albo swego
    czasu w Venezii.
  • asica74 10.01.05, 19:53
    jezli ktos mieszka w londynie, to BARDZO polececam miejsce zwane LA PORCHETTA
    na Muswell Hill - tam podaje w miare proste, przepyszne!
    --
    Zyj i pozwol zyc

    FILOU - raz jeszcze i POSWIATECZNIE
  • Gość: duraj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 20:29
    Ciasto mam, teraz składniki: zawsze robiliśmy z serem, ketchupem, kiełbasą,
    pieczarkami, papryką marynowaną, ogórkami kiszonymi i cebulą. Ale już mi się
    znudziła. Jakieś inne pomysły? Może coś z kukurydzą albo groszkiem...?


    Rany Julek, a co TO ma wspólnego z pizzą? To jakiś koszmarny sen pana Tadzia,
    kucharza w stołówce zakładowej AD 1986:) Ketchup na pizzę??? Ogórki
    kiszone????? To jakaś potworna profanacja. Kup sobie dziecko jakaś ksiażeczkę o
    kuchni włoskiej, albo poszperaj w internecie, zrób Margharite i poznaj smak
    Pizzy, a nie jakiegoś potworka. Grrr.


  • Gość: kohol IP: *.crowley.pl 11.01.05, 11:48
    W Michelangelo na Wolskiej :)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.