Dodaj do ulubionych

Sałatka krabowa z makaronem ryżowym???

09.01.05, 22:07
Witam serdecznie.
Kto jak kto ale Wy z pewnością jedliście taką sałatkę. Ja też i za diabła nie
pamiętam, co wchodziło w jej skład: makaron cienki (chyba ryżowy) i paluszki
krabowe. Co do tego dorzucić?
No i jak się ten makaron gotuje?

Będę wdzięczna za rady:))

--
Pomóżmy Małgosi.

www.pomoc.pinezka.pl/
Edytor zaawansowany
  • Gość: senin IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 09.01.05, 22:48
    cruella napisała:

    > Witam serdecznie.
    > Kto jak kto ale Wy z pewnością jedliście taką sałatkę. Ja też i za diabła nie
    > pamiętam, co wchodziło w jej skład: makaron cienki (chyba ryżowy) i paluszki
    > krabowe. Co do tego dorzucić?
    > No i jak się ten makaron gotuje?

    makaron ryzowy zwykle sie namacza w goracej wodzie , ale to przed dalsza
    obrobka, np smazeniem

    do salatki ugotuj go tak jak normalny makaron z tym, ze gotowac nie trzba
    dluzej niz 3 minuty (sprawdz "doustnie")

    jako sos swietnie skomponuje sie


    Tajski sos chilli
    (slodki z imbirem) wzmocniny zmielonym chilli(albo sambalem) i cytryna, moze
    odrobina soli

    w jesli nie ma tajskiego wymieszaj : chilli (sambal oelek), cukier, imbir,
    cytryna , sol, troche czosnku (nie za duzo by nie zdominowal smaku)
  • 10.01.05, 12:10
    Dziękuję bardzo:)))))
    Brzmi smacznie:)
    --
    Pomóżmy Małgosi.

    www.pomoc.pinezka.pl/
  • Gość: kasia IP: *.zoliborz.org.pl / 213.17.180.* 10.01.05, 12:15
    Zdaje się że pamietam ten przepis, choć nie daje głowy obciąć że uwzględniłam
    wszystko. Ostatnio wszystkim smakowała. A więć: makaron ryżowy, pokrojone
    paluszki krabowe, ogórek zielony w kostkę,czosnek wedle uznania, koper lub
    natka pietruszki, przyprawy. Wszystko wymieszać z majonezem.
  • Gość: senin IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 10.01.05, 12:24
    > Zdaje się że pamietam ten przepis, choć nie daje głowy obciąć że uwzględniłam
    > wszystko. Ostatnio wszystkim smakowała. A więć: makaron ryżowy, pokrojone
    > paluszki krabowe, ogórek zielony w kostkę,czosnek wedle uznania, koper lub
    > natka pietruszki, przyprawy.

    Wszystko wymieszać .............. niekoniecznie z majonezem !!!


    sorki, ja juz tego majonezu nie trawie

    a na pewno nie z makaronem ryzowym
  • 10.01.05, 12:29
    No właśnie. Do paluszkow z makaronem mozesz - skropic solidnie cytryna, lekko
    posypac cukrem, na to jogurt naturalny i zamieszac. Masz smak - a jednak nie
    uzylas majonezu :-)
  • 10.01.05, 12:52
    Makaron vermicelli (cieniutkie nitki sojowe) namoczyć we wrzątku przez 20
    minut, paluszki krabowe w kosteczkę pokroić,skropić cytryną, ogórka świeżego w
    kostkę, koperek drobno, do tego trochę majonezu. Jest to smaczna i delikatna w
    smaku sałatka.

    pzdr, Aneta
  • 10.01.05, 13:14
    Zrobiłem rewelacyjne krewetki!

    Podobnie, jak Ty, droga Senin, przetrzymałem w zamrażalniku ok. 30 min. - w
    marynacie: pasta mango łagodna (łyżka), sos sojowy jasny (2 łyżeczki) i imbir
    swieży starty (łyżeczka), pikle czosnkowe.
    Przesmażyłem na szybko w woku z dodatkiem pasty curry (ostrej) i sosu mango
    (ostrego). Na stół powędrowały posypane natką pietruszki i z ryżem curry z
    dodatkiem oleju sezamowego - a jakże - parę kropel.
    Efekt?
    R E W E L C J A
  • Gość: senin IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 10.01.05, 13:21
    no to mi jeszcze zdradz, co to za pasta mango?
    moze skopiuje przepis

    bo cos mi sie wydaje, ze ja takiej nie znam

    A propos past- moje ostatnie odkrycie to pasta tom jum - uzywana do
    przyrzadzania slawnej zupy
    w ostatnim tygodniu uzylam jej do zupy, zasmazanego ryzu,
    a dzis do ryby (wczesniej skropionej cytryna i oblozonej czosnkiem - do tego
    przasna surowka z kapusty z cytryna, cukrem i czarnym pieprzem...

    maz sie na nowo we mnie zakochal ;)


  • 10.01.05, 13:34
    Gość portalu: senin napisał(a):

    > no to mi jeszcze zdradz, co to za pasta mango?
    > moze skopiuje przepis

    www.decare.com.pl/index.pl?page=produkty&act=showone&id=137
    Mango łagodne jest firmy Casa Fiesta tego samego dystrybutora, ale tu na tej
    stronie go nie ma.

    >
    > A propos past- moje ostatnie odkrycie to pasta tom jum - uzywana do
    > przyrzadzania slawnej zupy

    Nie znam tej pasty. Tu u nas może być niedostępna. Poszukam jednak.

    > do tego przasna surowka z kapusty z cytryna, cukrem i czarnym pieprzem...
    >
    > maz sie na nowo we mnie zakochal ;)

    No, nie dziwię mu się... Daj mu jeszcze przaśniejszej spróbować: kiszona
    kapusta, oliwa, ogórek, jabłko, pieprz. Do ryby oczywiście.

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.