• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

Sałatka krabowa z makaronem ryżowym???

  • 09.01.05, 22:07
    Witam serdecznie.
    Kto jak kto ale Wy z pewnością jedliście taką sałatkę. Ja też i za diabła nie
    pamiętam, co wchodziło w jej skład: makaron cienki (chyba ryżowy) i paluszki
    krabowe. Co do tego dorzucić?
    No i jak się ten makaron gotuje?

    Będę wdzięczna za rady:))

    --
    Pomóżmy Małgosi.

    www.pomoc.pinezka.pl/
    Edytor zaawansowany
    • Gość: senin IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 09.01.05, 22:48
      cruella napisała:

      > Witam serdecznie.
      > Kto jak kto ale Wy z pewnością jedliście taką sałatkę. Ja też i za diabła nie
      > pamiętam, co wchodziło w jej skład: makaron cienki (chyba ryżowy) i paluszki
      > krabowe. Co do tego dorzucić?
      > No i jak się ten makaron gotuje?

      makaron ryzowy zwykle sie namacza w goracej wodzie , ale to przed dalsza
      obrobka, np smazeniem

      do salatki ugotuj go tak jak normalny makaron z tym, ze gotowac nie trzba
      dluzej niz 3 minuty (sprawdz "doustnie")

      jako sos swietnie skomponuje sie


      Tajski sos chilli
      (slodki z imbirem) wzmocniny zmielonym chilli(albo sambalem) i cytryna, moze
      odrobina soli

      w jesli nie ma tajskiego wymieszaj : chilli (sambal oelek), cukier, imbir,
      cytryna , sol, troche czosnku (nie za duzo by nie zdominowal smaku)
      • 10.01.05, 12:10
        Dziękuję bardzo:)))))
        Brzmi smacznie:)
        --
        Pomóżmy Małgosi.

        www.pomoc.pinezka.pl/
    • Gość: kasia IP: *.zoliborz.org.pl / 213.17.180.* 10.01.05, 12:15
      Zdaje się że pamietam ten przepis, choć nie daje głowy obciąć że uwzględniłam
      wszystko. Ostatnio wszystkim smakowała. A więć: makaron ryżowy, pokrojone
      paluszki krabowe, ogórek zielony w kostkę,czosnek wedle uznania, koper lub
      natka pietruszki, przyprawy. Wszystko wymieszać z majonezem.
      • Gość: senin IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 10.01.05, 12:24
        > Zdaje się że pamietam ten przepis, choć nie daje głowy obciąć że uwzględniłam
        > wszystko. Ostatnio wszystkim smakowała. A więć: makaron ryżowy, pokrojone
        > paluszki krabowe, ogórek zielony w kostkę,czosnek wedle uznania, koper lub
        > natka pietruszki, przyprawy.

        Wszystko wymieszać .............. niekoniecznie z majonezem !!!


        sorki, ja juz tego majonezu nie trawie

        a na pewno nie z makaronem ryzowym
        • 10.01.05, 12:29
          No właśnie. Do paluszkow z makaronem mozesz - skropic solidnie cytryna, lekko
          posypac cukrem, na to jogurt naturalny i zamieszac. Masz smak - a jednak nie
          uzylas majonezu :-)
          • 10.01.05, 12:52
            Makaron vermicelli (cieniutkie nitki sojowe) namoczyć we wrzątku przez 20
            minut, paluszki krabowe w kosteczkę pokroić,skropić cytryną, ogórka świeżego w
            kostkę, koperek drobno, do tego trochę majonezu. Jest to smaczna i delikatna w
            smaku sałatka.

            pzdr, Aneta
        • 10.01.05, 13:14
          Zrobiłem rewelacyjne krewetki!

          Podobnie, jak Ty, droga Senin, przetrzymałem w zamrażalniku ok. 30 min. - w
          marynacie: pasta mango łagodna (łyżka), sos sojowy jasny (2 łyżeczki) i imbir
          swieży starty (łyżeczka), pikle czosnkowe.
          Przesmażyłem na szybko w woku z dodatkiem pasty curry (ostrej) i sosu mango
          (ostrego). Na stół powędrowały posypane natką pietruszki i z ryżem curry z
          dodatkiem oleju sezamowego - a jakże - parę kropel.
          Efekt?
          R E W E L C J A
          • Gość: senin IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 10.01.05, 13:21
            no to mi jeszcze zdradz, co to za pasta mango?
            moze skopiuje przepis

            bo cos mi sie wydaje, ze ja takiej nie znam

            A propos past- moje ostatnie odkrycie to pasta tom jum - uzywana do
            przyrzadzania slawnej zupy
            w ostatnim tygodniu uzylam jej do zupy, zasmazanego ryzu,
            a dzis do ryby (wczesniej skropionej cytryna i oblozonej czosnkiem - do tego
            przasna surowka z kapusty z cytryna, cukrem i czarnym pieprzem...

            maz sie na nowo we mnie zakochal ;)


            • 10.01.05, 13:34
              Gość portalu: senin napisał(a):

              > no to mi jeszcze zdradz, co to za pasta mango?
              > moze skopiuje przepis

              www.decare.com.pl/index.pl?page=produkty&act=showone&id=137
              Mango łagodne jest firmy Casa Fiesta tego samego dystrybutora, ale tu na tej
              stronie go nie ma.

              >
              > A propos past- moje ostatnie odkrycie to pasta tom jum - uzywana do
              > przyrzadzania slawnej zupy

              Nie znam tej pasty. Tu u nas może być niedostępna. Poszukam jednak.

              > do tego przasna surowka z kapusty z cytryna, cukrem i czarnym pieprzem...
              >
              > maz sie na nowo we mnie zakochal ;)

              No, nie dziwię mu się... Daj mu jeszcze przaśniejszej spróbować: kiszona
              kapusta, oliwa, ogórek, jabłko, pieprz. Do ryby oczywiście.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.