Dodaj do ulubionych

Proszę o dobre przepisy na "placki"(ciasta) :)))

IP: *.devs.futuro.pl 10.01.05, 22:47
Bo z tymi "plackami to jest tak. Na wsi gdzie mam domek letniskowy,
gospodynie pieką bardzo dobre proste ciasta (niekoniecznie drożdzowe) bez
udziwnień tzn. bez kremu, budyniu, bitej smietany itp. Są to ciasta bardzo
proste gdzie do przygotowania potrzeba zwykle tylko np. miksera i jednej
miski i zaraz na blachę i do pieca. Nie bawią się w nasączanie, polewanie,
przekładanie, ubijanie (wypiek z tymi czynnościami nazywają już ciastem) . Do
zjedzenia nie potrzeba talerzyków, widelczyków czy serwetek (do otarcia
dzióba). Placek bierze się do łapki i zajada. Kiedyś zawiozłam ciasto i
poczęstowałam moją sąsiadkę starowinkę a Ona :dobre to ciasto a wczoraj Zosia
przyniosła mi bardzo dobrego placka (to był biszkopt z owocami).
Po świąteczno-noworocznych szleństwach mam wielką ochotę na coś słodkiego ale
prostego. Poprostu mam ochotę na "PLACEK" :).

pozdrawiam

PS. Wybaczcie mi ten "placek" :) tak tu gromiony na forum co jakiś czas. Ja
naprawdę wypieki nazywam ciastem, bez względu na wszystko. Chociaż mam
książki kucharskie z podziałem na placki i ciasta hahaha
Edytor zaawansowany
  • 10.01.05, 23:41
    PLACEK Z OWOCAMI Z ZAKLICZYNA


    1,5 szklanki mąki pszennej
    1,5 szklanki mąki krupczatki
    cukier waniliowy
    łyżeczka proszku do pieczenia
    4 żółtka
    kostka margaryny
    pół szklanki cukru pudru
    1-1,5 kg owoców
    Margarynę, cukier waniliowy, obie mąki i żółtka kroić nożem w wielkiej misie, a
    potem zagnieść ciasto. Mniejszą część włożyć do zamrażarki, a resztę
    rozwałkować i wykleić nią prostokątną blachę, oklejając dokładnie boki. Na
    ciasto dość obficie wysypać bułkę tartą, by sok z owoców nie wypłynął. Na to
    wykładamy opłukane owoce, również zmieszane z łyżką tartej bułki. Zabieg ten
    gwarantuje nam soczyste owoce po upieczeniu.
    Z białek ubić pianę z dodatkiem pół szklanki cukru i wyłożyć ja na owoce. Na to
    zetrzeć ciasto z lodówki (na grubej tarce). Ciasto piec niezbyt długo w średnio
    nagrzanym piekarniku (170ºC), aż do zrumienienia. Posypać cukrem pudrem.

    Tutaj znajdziesz tego więcej:
    www.ciastanastol.home.pl/struktura/przepisy/16.html
  • Gość: plackowa IP: *.devs.futuro.pl 11.01.05, 23:59
    Serdeczne dzięki.Pozdrawiam

    PS. Czy nikt nie piecze placków, wszyscy tylko ciasta ?:)
  • 12.01.05, 13:14
    > PS. Czy nikt nie piecze placków, wszyscy tylko ciasta ?:)

    Ja piekę ciasta :), ale to chyba zależy od regionu, po w podrzeszowskiej wsi,
    skąd pochodzi moja teściowa, to te "placki" są tak skomplikowane, że juz wolę
    moje ciasta.
    Proszę bardzo, cztery najszybsze i najłatwiejsze w świecie ciasta, czy jak
    wolisz placki


    BABKA WANILIOWA

    4 jajka
    2 cukry waniliowe (te po 16 g)
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki oleju

    Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać stopniowo mąkę, proszek, mąkę
    ziemniaczaną i olej. Piec na złoty kolor w temperaturze 180-200 st.
    Forma: keksówka albo forma do babki.

    PIERNIKOWY MURZYNEK

    2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    1 szklanka oleju
    1 szklanka mleka
    2 łyżki dżemu lub powideł śliwkowych
    3 łyżki kakao (ja daję mniej, bo nie lubię jak ciasto jest bardzo ciemne)
    1 łyżeczka sody
    1 łyżka cynamonu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1-2 jajka
    szczypta soli

    Mleko wymieszać z olejem, dodać mąkę z proszkiem, sodę, kakao, cynamon, dżem i
    jajko. Piec w temp.180 st.

    Forma : keksówka

    CIASTO Z KEFIREM

    4 jajka
    1,5 kubka (po kefirze 200 g) cukru
    cukier waniliowy
    3 kubki mąki
    0,5 kubka oleju
    1 kubek (200 g) kefiru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    dowolny aromat do ciasta ( ja lubię cytrynowy, ale to kwestia gustu)

    Jajka ubić z cukrem, stopniowo dodawać mąkę z proszkiem, kefir, olej i aromat.
    Piec ok. 45 min w 180 - 200 st. na złoty kolor.

    Forma : średnia (25 cm)tortownica albo taka mniejsza prostokątna blaszka

    MRÓWKOWIEC

    6 jajek
    Kostka margaryny
    1,5 szklanki cukru
    2 szklanki mąki
    ¾ szklanki maku
    łyżeczka proszku do pieczenia
    aromat migdałowy


    Margarynę utrzeć z cukrem, dodając kolejno po jaju i porcjami mąkę. Do
    ostatniej porcji mąki dodać proszek do pieczenia, a pod koniec ucierania mak i
    olejek. Ciasto piec ok. 60 min w dobrze nagrzanym piekarniku.

    Forma: keksówka

    Smacznego
  • 12.01.05, 13:31
    Wlasnie przed chwila szukalem dla siebie najprostszego placka-ciasta, bo nie
    pieczący jestem :-(. A targa mna tesknota do placka-ciasta z wisnami!
    Wybralem z wyszukiwarki te: (przepraszam ze w dwoch nie ma autora!)
    ................................."

    Szybkie owocowe
    1,5 szkl maki
    1 szkl cukru
    6 jajek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    aromat (nie koniecznie)
    owoce (dowolne, moga być mrozone)

    Jajka utrzec z cukrem (mikserem). Dodac pozostałe składniki ciasta, dalej
    miksować. Cisto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Wylać na blachę,
    poukładać owoce.P iec 40 min w temp. 180.
    Mozna tez dodać rodzynki lub inne bajery.
    Pycha! I bardzo szybko; mozna jeść ciepłe.

    Łatwe owocowe
    podaję Wam łatwe ciasto z owocami, które jest nie zawodne, bardzo dobre i
    łatwo sie je robi
    1 1/2 szk. maki,
    1/2 szkl. cukru
    3 jajka
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki oleju
    2 łyzki wody
    1 łyżka octu
    miękie owoce / jabłka, śliwki, truskawki ipt./

    w/w składniki zmiksować, wlać do natłuszczonej formy może być prodziż na
    ciasto ułożyc owoce / jabłka obrane i poktrojone w ósemki lub inne owoce wg
    upodobań/. piec około 40 min. posypać cukrem pudrem. Smacznego....

    Ciasto pod każdy owoc
    Gość: Zara 20.06.2004 21:31 zarchiwizowany
    11/4 szklanki mąki
    4 jajka
    6 łyżek oleju
    2 łyżki wody
    3/4 szklanki cukru
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,cukier waniliowyJajka ubić z cukrem
    (najlepiej na parze),wlać wodę i olej (powoli),wsypać cykier waniliowy,i mąkę
    wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Położyć owoce.Upiec.
    Robię do tego kruszonkę:
    3/4 szklanki mąki
    3 łyżki cukru
    1/4 kostki masła
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    Wszystkie składniki dobrze zagnieść.
    ..........................................."
  • 12.01.05, 09:15
    Ja pieke placek. A teraz bede chyba co pare dni piekla, w takim tempie
    wrombal Möj Ukochany ostatni placek drozdzowy (z posypka) upieczony niemalze
    tu na forum. Zaczyn drozdzowy juz prawie rösl, a ja dalej tu pieczenie
    konsultowalam:)))) Placek prosty, szybki, przepyszny! U nas na Slasku ciasto z
    blachy (niezaleznie od tego czy z makiem, serem czytepe) nazywal sie plackiem.
  • 12.01.05, 09:27
    Nie tylko na Śląsku. Moja babcia pochodziła z Wielkopolski i również wszystkie
    wypieki blachowe nazywała plackami. No chyba, że była to babka albo tort
    (chociaż tort też się składał z placków :-).
  • 12.01.05, 19:22
    Łatwe placki pod owoce:

    1)

    2szkl.mąki
    1szkl. kwaśnej śmietany (18-22%)
    3/4 szkl. cukru
    2 jaja
    2 łyżki oliwy lub oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ew.cukier waniliowy/ łyżeczka zapachu etc.
    owoce (ja robię to ciasto głównie ze sliwkami)

    - ubić jaja z cukrem, dodać śmietanę, olej ,zapach, mąkę z proszkiem, ułożyć
    owoce
    - piec w średniej blaszce, w temp.180st.C przez 40-50 min.

    2)

    4 jaja
    1 kostka margaryny
    1 szkl.cukru
    1szkl.mąki
    40 dkg owoców

    - utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami, dodać mąkę i ubitą pianę z białek,
    ułożyć owoce
    - piec 30-40 min. w 200-220 stopniach (w prodiżu też wychodzi)



    Placek amerykański ("szarlotka") (na dużą blachę)
    - 5 jaj
    - 2 szkl.cukru
    utrzeć
    dolać:
    1,5 szkl.oleju; ucierać
    dodać 4,5 szkl.mąki
    3 łyżeczki cynamonu
    3 łyżeczki kakao
    2 łyżeczki sody
    utrzeć porządnie (muszą pokazać się bąbelki)
    wsypać 1,5kg pokrojonych w kostkę (sporą) jabłek
    ew.dodać garść rodzynek, orzechów włoskich (dobrze jest je wcześniej sparzyć-
    robią się miękkie i soczyste)

    --
    vikcia

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.