Proszę o dobre przepisy na "placki"(ciasta) :)))

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • IP: *.devs.futuro.pl

    Bo z tymi "plackami to jest tak. Na wsi gdzie mam domek letniskowy,
    gospodynie pieką bardzo dobre proste ciasta (niekoniecznie drożdzowe) bez
    udziwnień tzn. bez kremu, budyniu, bitej smietany itp. Są to ciasta bardzo
    proste gdzie do przygotowania potrzeba zwykle tylko np. miksera i jednej
    miski i zaraz na blachę i do pieca. Nie bawią się w nasączanie, polewanie,
    przekładanie, ubijanie (wypiek z tymi czynnościami nazywają już ciastem) . Do
    zjedzenia nie potrzeba talerzyków, widelczyków czy serwetek (do otarcia
    dzióba). Placek bierze się do łapki i zajada. Kiedyś zawiozłam ciasto i
    poczęstowałam moją sąsiadkę starowinkę a Ona :dobre to ciasto a wczoraj Zosia
    przyniosła mi bardzo dobrego placka (to był biszkopt z owocami).
    Po świąteczno-noworocznych szleństwach mam wielką ochotę na coś słodkiego ale
    prostego. Poprostu mam ochotę na "PLACEK" :).

    pozdrawiam

    PS. Wybaczcie mi ten "placek" :) tak tu gromiony na forum co jakiś czas. Ja
    naprawdę wypieki nazywam ciastem, bez względu na wszystko. Chociaż mam
    książki kucharskie z podziałem na placki i ciasta hahaha
    • 10.01.05, 23:41 Odpowiedz
      PLACEK Z OWOCAMI Z ZAKLICZYNA


      1,5 szklanki mąki pszennej
      1,5 szklanki mąki krupczatki
      cukier waniliowy
      łyżeczka proszku do pieczenia
      4 żółtka
      kostka margaryny
      pół szklanki cukru pudru
      1-1,5 kg owoców
      Margarynę, cukier waniliowy, obie mąki i żółtka kroić nożem w wielkiej misie, a
      potem zagnieść ciasto. Mniejszą część włożyć do zamrażarki, a resztę
      rozwałkować i wykleić nią prostokątną blachę, oklejając dokładnie boki. Na
      ciasto dość obficie wysypać bułkę tartą, by sok z owoców nie wypłynął. Na to
      wykładamy opłukane owoce, również zmieszane z łyżką tartej bułki. Zabieg ten
      gwarantuje nam soczyste owoce po upieczeniu.
      Z białek ubić pianę z dodatkiem pół szklanki cukru i wyłożyć ja na owoce. Na to
      zetrzeć ciasto z lodówki (na grubej tarce). Ciasto piec niezbyt długo w średnio
      nagrzanym piekarniku (170ºC), aż do zrumienienia. Posypać cukrem pudrem.

      Tutaj znajdziesz tego więcej:
      www.ciastanastol.home.pl/struktura/przepisy/16.html
      • IP: *.devs.futuro.pl

        Gość: plackowa 11.01.05, 23:59 Odpowiedz
        Serdeczne dzięki.Pozdrawiam

        PS. Czy nikt nie piecze placków, wszyscy tylko ciasta ?:)
        • 12.01.05, 13:14 Odpowiedz
          > PS. Czy nikt nie piecze placków, wszyscy tylko ciasta ?:)

          Ja piekę ciasta :), ale to chyba zależy od regionu, po w podrzeszowskiej wsi,
          skąd pochodzi moja teściowa, to te "placki" są tak skomplikowane, że juz wolę
          moje ciasta.
          Proszę bardzo, cztery najszybsze i najłatwiejsze w świecie ciasta, czy jak
          wolisz placki


          BABKA WANILIOWA

          4 jajka
          2 cukry waniliowe (te po 16 g)
          1 szklanka cukru
          1 szklanka mąki pszennej
          3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
          1 łyżeczka proszku do pieczenia
          3/4 szklanki oleju

          Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać stopniowo mąkę, proszek, mąkę
          ziemniaczaną i olej. Piec na złoty kolor w temperaturze 180-200 st.
          Forma: keksówka albo forma do babki.

          PIERNIKOWY MURZYNEK

          2 szklanki mąki
          1 szklanka cukru
          1 szklanka oleju
          1 szklanka mleka
          2 łyżki dżemu lub powideł śliwkowych
          3 łyżki kakao (ja daję mniej, bo nie lubię jak ciasto jest bardzo ciemne)
          1 łyżeczka sody
          1 łyżka cynamonu
          1 łyżeczka proszku do pieczenia
          1-2 jajka
          szczypta soli

          Mleko wymieszać z olejem, dodać mąkę z proszkiem, sodę, kakao, cynamon, dżem i
          jajko. Piec w temp.180 st.

          Forma : keksówka

          CIASTO Z KEFIREM

          4 jajka
          1,5 kubka (po kefirze 200 g) cukru
          cukier waniliowy
          3 kubki mąki
          0,5 kubka oleju
          1 kubek (200 g) kefiru
          2 łyżeczki proszku do pieczenia
          dowolny aromat do ciasta ( ja lubię cytrynowy, ale to kwestia gustu)

          Jajka ubić z cukrem, stopniowo dodawać mąkę z proszkiem, kefir, olej i aromat.
          Piec ok. 45 min w 180 - 200 st. na złoty kolor.

          Forma : średnia (25 cm)tortownica albo taka mniejsza prostokątna blaszka

          MRÓWKOWIEC

          6 jajek
          Kostka margaryny
          1,5 szklanki cukru
          2 szklanki mąki
          ¾ szklanki maku
          łyżeczka proszku do pieczenia
          aromat migdałowy


          Margarynę utrzeć z cukrem, dodając kolejno po jaju i porcjami mąkę. Do
          ostatniej porcji mąki dodać proszek do pieczenia, a pod koniec ucierania mak i
          olejek. Ciasto piec ok. 60 min w dobrze nagrzanym piekarniku.

          Forma: keksówka

          Smacznego
          • 12.01.05, 13:31 Odpowiedz
            Wlasnie przed chwila szukalem dla siebie najprostszego placka-ciasta, bo nie
            pieczący jestem :-(. A targa mna tesknota do placka-ciasta z wisnami!
            Wybralem z wyszukiwarki te: (przepraszam ze w dwoch nie ma autora!)
            ................................."

            Szybkie owocowe
            1,5 szkl maki
            1 szkl cukru
            6 jajek
            1 łyżeczka proszku do pieczenia
            aromat (nie koniecznie)
            owoce (dowolne, moga być mrozone)

            Jajka utrzec z cukrem (mikserem). Dodac pozostałe składniki ciasta, dalej
            miksować. Cisto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Wylać na blachę,
            poukładać owoce.P iec 40 min w temp. 180.
            Mozna tez dodać rodzynki lub inne bajery.
            Pycha! I bardzo szybko; mozna jeść ciepłe.

            Łatwe owocowe
            podaję Wam łatwe ciasto z owocami, które jest nie zawodne, bardzo dobre i
            łatwo sie je robi
            1 1/2 szk. maki,
            1/2 szkl. cukru
            3 jajka
            1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
            3 łyżki oleju
            2 łyzki wody
            1 łyżka octu
            miękie owoce / jabłka, śliwki, truskawki ipt./

            w/w składniki zmiksować, wlać do natłuszczonej formy może być prodziż na
            ciasto ułożyc owoce / jabłka obrane i poktrojone w ósemki lub inne owoce wg
            upodobań/. piec około 40 min. posypać cukrem pudrem. Smacznego....

            Ciasto pod każdy owoc
            Gość: Zara 20.06.2004 21:31 zarchiwizowany
            11/4 szklanki mąki
            4 jajka
            6 łyżek oleju
            2 łyżki wody
            3/4 szklanki cukru
            2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,cukier waniliowyJajka ubić z cukrem
            (najlepiej na parze),wlać wodę i olej (powoli),wsypać cykier waniliowy,i mąkę
            wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Położyć owoce.Upiec.
            Robię do tego kruszonkę:
            3/4 szklanki mąki
            3 łyżki cukru
            1/4 kostki masła
            2 łyżeczki cukru waniliowego
            Wszystkie składniki dobrze zagnieść.
            ..........................................."
    • 12.01.05, 09:15 Odpowiedz
      Ja pieke placek. A teraz bede chyba co pare dni piekla, w takim tempie
      wrombal Möj Ukochany ostatni placek drozdzowy (z posypka) upieczony niemalze
      tu na forum. Zaczyn drozdzowy juz prawie rösl, a ja dalej tu pieczenie
      konsultowalam:)))) Placek prosty, szybki, przepyszny! U nas na Slasku ciasto z
      blachy (niezaleznie od tego czy z makiem, serem czytepe) nazywal sie plackiem.
    • 12.01.05, 19:22 Odpowiedz
      Łatwe placki pod owoce:

      1)

      2szkl.mąki
      1szkl. kwaśnej śmietany (18-22%)
      3/4 szkl. cukru
      2 jaja
      2 łyżki oliwy lub oleju
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      ew.cukier waniliowy/ łyżeczka zapachu etc.
      owoce (ja robię to ciasto głównie ze sliwkami)

      - ubić jaja z cukrem, dodać śmietanę, olej ,zapach, mąkę z proszkiem, ułożyć
      owoce
      - piec w średniej blaszce, w temp.180st.C przez 40-50 min.

      2)

      4 jaja
      1 kostka margaryny
      1 szkl.cukru
      1szkl.mąki
      40 dkg owoców

      - utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami, dodać mąkę i ubitą pianę z białek,
      ułożyć owoce
      - piec 30-40 min. w 200-220 stopniach (w prodiżu też wychodzi)



      Placek amerykański ("szarlotka") (na dużą blachę)
      - 5 jaj
      - 2 szkl.cukru
      utrzeć
      dolać:
      1,5 szkl.oleju; ucierać
      dodać 4,5 szkl.mąki
      3 łyżeczki cynamonu
      3 łyżeczki kakao
      2 łyżeczki sody
      utrzeć porządnie (muszą pokazać się bąbelki)
      wsypać 1,5kg pokrojonych w kostkę (sporą) jabłek
      ew.dodać garść rodzynek, orzechów włoskich (dobrze jest je wcześniej sparzyć-
      robią się miękkie i soczyste)

      --
      vikcia

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.