Proszę o dobre przepisy na "placki"(ciasta) :))) Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Bo z tymi "plackami to jest tak. Na wsi gdzie mam domek letniskowy,
    gospodynie piek± bardzo dobre proste ciasta (niekoniecznie drożdzowe) bez
    udziwnień tzn. bez kremu, budyniu, bitej smietany itp. S± to ciasta bardzo
    proste gdzie do przygotowania potrzeba zwykle tylko np. miksera i jednej
    miski i zaraz na blachę i do pieca. Nie bawi± się w nas±czanie, polewanie,
    przekładanie, ubijanie (wypiek z tymi czynno¶ciami nazywaj± już ciastem) . Do
    zjedzenia nie potrzeba talerzyków, widelczyków czy serwetek (do otarcia
    dzióba). Placek bierze się do łapki i zajada. Kiedy¶ zawiozłam ciasto i
    poczęstowałam moj± s±siadkę starowinkę a Ona :dobre to ciasto a wczoraj Zosia
    przyniosła mi bardzo dobrego placka (to był biszkopt z owocami).
    Po ¶wi±teczno-noworocznych szleństwach mam wielk± ochotę na co¶ słodkiego ale
    prostego. Poprostu mam ochotę na "PLACEK" :).

    pozdrawiam

    PS. Wybaczcie mi ten "placek" :) tak tu gromiony na forum co jaki¶ czas. Ja
    naprawdę wypieki nazywam ciastem, bez względu na wszystko. Chociaż mam
    ksi±żki kucharskie z podziałem na placki i ciasta hahaha
    • PLACEK Z OWOCAMI Z ZAKLICZYNA


      1,5 szklanki m±ki pszennej
      1,5 szklanki m±ki krupczatki
      cukier waniliowy
      łyżeczka proszku do pieczenia
      4 żółtka
      kostka margaryny
      pół szklanki cukru pudru
      1-1,5 kg owoców
      Margarynę, cukier waniliowy, obie m±ki i żółtka kroić nożem w wielkiej misie, a
      potem zagnie¶ć ciasto. Mniejsz± czę¶ć włożyć do zamrażarki, a resztę
      rozwałkować i wykleić ni± prostok±tn± blachę, oklejaj±c dokładnie boki. Na
      ciasto do¶ć obficie wysypać bułkę tart±, by sok z owoców nie wypłyn±ł. Na to
      wykładamy opłukane owoce, również zmieszane z łyżk± tartej bułki. Zabieg ten
      gwarantuje nam soczyste owoce po upieczeniu.
      Z białek ubić pianę z dodatkiem pół szklanki cukru i wyłożyć ja na owoce. Na to
      zetrzeć ciasto z lodówki (na grubej tarce). Ciasto piec niezbyt długo w ¶rednio
      nagrzanym piekarniku (170ºC), aż do zrumienienia. Posypać cukrem pudrem.

      Tutaj znajdziesz tego więcej:
      www.ciastanastol.home.pl/struktura/przepisy/16.html
      • Go¶ć: plackowa IP: *.devs.futuro.pl 11.01.05, 23:59
        Serdeczne dzięki.Pozdrawiam

        PS. Czy nikt nie piecze placków, wszyscy tylko ciasta ?:)
        • > PS. Czy nikt nie piecze placków, wszyscy tylko ciasta ?:)

          Ja piekę ciasta :), ale to chyba zależy od regionu, po w podrzeszowskiej wsi,
          sk±d pochodzi moja te¶ciowa, to te "placki" s± tak skomplikowane, że juz wolę
          moje ciasta.
          Proszę bardzo, cztery najszybsze i najłatwiejsze w ¶wiecie ciasta, czy jak
          wolisz placki


          BABKA WANILIOWA

          4 jajka
          2 cukry waniliowe (te po 16 g)
          1 szklanka cukru
          1 szklanka m±ki pszennej
          3/4 szklanki m±ki ziemniaczanej
          1 łyżeczka proszku do pieczenia
          3/4 szklanki oleju

          Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać stopniowo m±kę, proszek, m±kę
          ziemniaczan± i olej. Piec na złoty kolor w temperaturze 180-200 st.
          Forma: keksówka albo forma do babki.

          PIERNIKOWY MURZYNEK

          2 szklanki m±ki
          1 szklanka cukru
          1 szklanka oleju
          1 szklanka mleka
          2 łyżki dżemu lub powideł ¶liwkowych
          3 łyżki kakao (ja daję mniej, bo nie lubię jak ciasto jest bardzo ciemne)
          1 łyżeczka sody
          1 łyżka cynamonu
          1 łyżeczka proszku do pieczenia
          1-2 jajka
          szczypta soli

          Mleko wymieszać z olejem, dodać m±kę z proszkiem, sodę, kakao, cynamon, dżem i
          jajko. Piec w temp.180 st.

          Forma : keksówka

          CIASTO Z KEFIREM

          4 jajka
          1,5 kubka (po kefirze 200 g) cukru
          cukier waniliowy
          3 kubki m±ki
          0,5 kubka oleju
          1 kubek (200 g) kefiru
          2 łyżeczki proszku do pieczenia
          dowolny aromat do ciasta ( ja lubię cytrynowy, ale to kwestia gustu)

          Jajka ubić z cukrem, stopniowo dodawać m±kę z proszkiem, kefir, olej i aromat.
          Piec ok. 45 min w 180 - 200 st. na złoty kolor.

          Forma : ¶rednia (25 cm)tortownica albo taka mniejsza prostok±tna blaszka

          MRÓWKOWIEC

          6 jajek
          Kostka margaryny
          1,5 szklanki cukru
          2 szklanki m±ki
          ¾ szklanki maku
          łyżeczka proszku do pieczenia
          aromat migdałowy


          Margarynę utrzeć z cukrem, dodaj±c kolejno po jaju i porcjami m±kę. Do
          ostatniej porcji m±ki dodać proszek do pieczenia, a pod koniec ucierania mak i
          olejek. Ciasto piec ok. 60 min w dobrze nagrzanym piekarniku.

          Forma: keksówka

          Smacznego
          • Wlasnie przed chwila szukalem dla siebie najprostszego placka-ciasta, bo nie
            piecz±cy jestem :-(. A targa mna tesknota do placka-ciasta z wisnami!
            Wybralem z wyszukiwarki te: (przepraszam ze w dwoch nie ma autora!)
            ................................."

            Szybkie owocowe
            1,5 szkl maki
            1 szkl cukru
            6 jajek
            1 łyżeczka proszku do pieczenia
            aromat (nie koniecznie)
            owoce (dowolne, moga być mrozone)

            Jajka utrzec z cukrem (mikserem). Dodac pozostałe składniki ciasta, dalej
            miksować. Cisto powinno mieć konsystencję gęstej ¶mietany. Wylać na blachę,
            poukładać owoce.P iec 40 min w temp. 180.
            Mozna tez dodać rodzynki lub inne bajery.
            Pycha! I bardzo szybko; mozna je¶ć ciepłe.

            Łatwe owocowe
            podaję Wam łatwe ciasto z owocami, które jest nie zawodne, bardzo dobre i
            łatwo sie je robi
            1 1/2 szk. maki,
            1/2 szkl. cukru
            3 jajka
            1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
            3 łyżki oleju
            2 łyzki wody
            1 łyżka octu
            miękie owoce / jabłka, ¶liwki, truskawki ipt./

            w/w składniki zmiksować, wlać do natłuszczonej formy może być prodziż na
            ciasto ułożyc owoce / jabłka obrane i poktrojone w ósemki lub inne owoce wg
            upodobań/. piec około 40 min. posypać cukrem pudrem. Smacznego....

            Ciasto pod każdy owoc
            Go¶ć: Zara 20.06.2004 21:31 zarchiwizowany
            11/4 szklanki m±ki
            4 jajka
            6 łyżek oleju
            2 łyżki wody
            3/4 szklanki cukru
            2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,cukier waniliowyJajka ubić z cukrem
            (najlepiej na parze),wlać wodę i olej (powoli),wsypać cykier waniliowy,i m±kę
            wymieszan± z proszkiem do pieczenia.Położyć owoce.Upiec.
            Robię do tego kruszonkę:
            3/4 szklanki m±ki
            3 łyżki cukru
            1/4 kostki masła
            2 łyżeczki cukru waniliowego
            Wszystkie składniki dobrze zagnie¶ć.
            ..........................................."
    • Ja pieke placek. A teraz bede chyba co pare dni piekla, w takim tempie
      wrombal Möj Ukochany ostatni placek drozdzowy (z posypka) upieczony niemalze
      tu na forum. Zaczyn drozdzowy juz prawie rösl, a ja dalej tu pieczenie
      konsultowalam:)))) Placek prosty, szybki, przepyszny! U nas na Slasku ciasto z
      blachy (niezaleznie od tego czy z makiem, serem czytepe) nazywal sie plackiem.
    • Łatwe placki pod owoce:

      1)

      2szkl.m±ki
      1szkl. kwa¶nej ¶mietany (18-22%)
      3/4 szkl. cukru
      2 jaja
      2 łyżki oliwy lub oleju
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      ew.cukier waniliowy/ łyżeczka zapachu etc.
      owoce (ja robię to ciasto głównie ze sliwkami)

      - ubić jaja z cukrem, dodać ¶mietanę, olej ,zapach, m±kę z proszkiem, ułożyć
      owoce
      - piec w ¶redniej blaszce, w temp.180st.C przez 40-50 min.

      2)

      4 jaja
      1 kostka margaryny
      1 szkl.cukru
      1szkl.m±ki
      40 dkg owoców

      - utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami, dodać m±kę i ubit± pianę z białek,
      ułożyć owoce
      - piec 30-40 min. w 200-220 stopniach (w prodiżu też wychodzi)



      Placek amerykański ("szarlotka") (na duż± blachę)
      - 5 jaj
      - 2 szkl.cukru
      utrzeć
      dolać:
      1,5 szkl.oleju; ucierać
      dodać 4,5 szkl.m±ki
      3 łyżeczki cynamonu
      3 łyżeczki kakao
      2 łyżeczki sody
      utrzeć porz±dnie (musz± pokazać się b±belki)
      wsypać 1,5kg pokrojonych w kostkę (spor±) jabłek
      ew.dodać gar¶ć rodzynek, orzechów włoskich (dobrze jest je wcze¶niej sparzyć-
      robi± się miękkie i soczyste)

      --
      vikcia

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby upro¶cić zarz±dzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialno¶ci za tre¶ć wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczaj±ce wypowiedzi naruszaj±ce prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mog± ponie¶ć z tego tytułu odpowiedzialno¶ć karn± lub cywiln±. Regulamin.