Dodaj do ulubionych

kotlety ziemniaczane, względnie jajeczne....

12.01.05, 12:42
... jak się je robi? Jakie proporcje mają być zachowane dla dwóch osób?
Edytor zaawansowany
  • dispell 12.01.05, 12:59
    Krokiety ziemniaczane z jajkami (na 4 os)

    FARSZ: 4 jajka ugotowanych na twardo, szczypiorek (lub natka pietruszki), gęsta
    śmietana. CIASTO:1 kg ziemniaków ogotowanych i zmielonych, łyżka masła, 1 jajko
    surowe, 3 łyżki mąki. bułka tarta do panierki, olej do smażenia

    Ze składników na ciasto ugnieść ciasto. Ziemniaki mogą być z poprzedniego dnia
    z obiadu. Jeśli ciasto będzie się mocno kleiło, to dadajemy mąki. -Ciasto
    rozwałkować i pokroić na prostokąty. -Na każdy prostokąt kładziemy farsz i
    sklejamy wzdłuż. -Obtaczamy z bułce tartej i smażymy z rondlu za oleju. Farsz:
    Jajka kroimy z kostkę, dodajemy zieleninę i majonezu lub śmietany.

    "Krokiety ziemniaczane "




    Składniki:
    1 kg ugotowanych ziemniaków,
    0.5 kg pieczarek,
    cebula,
    tłuszcz, np. margaryna,
    2 jajka,
    1 szkl. mąki pszennej,
    sól,
    1 łyżeczka papryki ostrej,
    bułka tarta.

    Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, sól, paprykę, 1 jajko,
    wyrobić ciasto. Pieczarki pokroić drobno, usmażyć z cebulą na tłuszczu, dobrze
    odparować, pryprawić i schłodzić.

    Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, pokroić na nieduże prostokąty, nadziać
    farszem z pieczarek, zwinąć, obtoczyć w jajku i w bułce, smażyć z obu stron na
    dobrze rozgrzanym tłuszczu, można podawać z różnymi surówkami.

    Tak na przykład...)))
  • kinamina 12.01.05, 12:59
    4 jajka na twardo, łyżka pietruszki, łyżka bułki tartej i 1 surowe jajo, sol
    piperz, polazyc opanierowac i smazyc
  • kkkarolina 12.01.05, 13:23
    Dzięki
  • cynamoon6 12.01.05, 22:07
    Co do kotletow ziemniaczanych (strasznie je lubie) to polecam opanierowac je w
    sezamie.
    To nadaje im wyrafinowania ;-)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka