Dodaj do ulubionych

ciasto z kremem z mleka skondensowanego?

IP: *.aster.pl 16.01.05, 15:40
Macie jakiś pomysł? Tylko nie z orzechami, bo jakoś nie mam ochoty (tzw.
snickers odpada)...

Może przełożyć nim biszkopt, wtykając w środek płatki migdałowe?
Podrzućcie coś, proszę, bo mi się nie chce kombinować i eksperymentować...
Obserwuj wątek
    • Gość: vikcia Re: ciasto z kremem z mleka skondensowanego? IP: *.aster.pl 17.01.05, 14:17
      Flan to nie bardzo, ciasto ma być, jak się należy!
      Wafle znam (ale dla mnie wafle to wafle, nie ciasto!).
      Puszka ma być zamknięta, gotowana we wrzątku przez 3h (nic nie wybucha!),
      później ostudzona lekko, do jeszcze ciepławej zawartości wkręcić 1/2kostki
      masła.

      Mój pomysł wczorajszy (biszkopt+krem+płatki migdałowe) okazał się powalająco
      słodki... (z orzechami na pewno byłby ok- kolejny pomysł- orzechy włoskie
      drobniutko [malakser?], wymieszać z kremem- krem jako subst.wiążąca orzechy).

      Nie ustaję w poszukiwaniach czegoś bez orzechów!!
      • Gość: sarani Re: ciasto z kremem z mleka skondensowanego? IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.g.intelink.pl 17.01.05, 15:12
        CIASTO KAJMAKOWE

        Proporcje na blaszkę o wymiarach: 24 cm / 27 cm

        Składniki:
        - herbatniki – najlepsze są małe typu Be-Be – po sześć paczuszek na warstwę –
        razem ok. 18 (w przypadku dużych herbatników wychodzi ok. 6 paczek, ale duże
        pozostają dość twarde, podczas gdy małe przyjemnie miękną w cieście)
        - kostka dobrego masła
        - mleko skondensowane słodzone – 1 puszka
        - 1 budyń śmietankowy bez cukru
        - 1/4 szklanki cukru
        - mały kartonik śmietany kremówki (30%)
        - cukier waniliowy
        - śmietan-fix
        - 1/2 tabliczki czekolady

        I. blachę dokładnie wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia (ciasto
        mocno przesiąka „zapachem” metalu, gdy się tego nie zrobi)

        II. dno wyłożyć herbatnikami

        III. mleko gotować w puszce przez 3 h – ostudzić przed otwarciem puszki –
        zmiksować z 1/2 kostki miękkiego masła i wyłożyć na herbatniki

        IV. na warstwę kremu ze skondensowanego mleka wyłożyć kolejną warstwę
        herbatników

        V. budyń ugotować w 0,4 litra mleka dodając 1/4 szklanki cukru; miękkie masło
        ucierać przez chwilę mikserem dodając do niego następnie porcjami ostudzony
        budyń – miksować do uzyskania jednolitej konsystencji i wyłożyć na herbatniki

        VI. na krem budyniowy wyłożyć ostatnią warstwę herbatników

        VII. śmietanę kremówkę ubić z paczką cukru waniliowego i śmietan-fixem –
        wyłożyć na herbatniki

        VIII. wierzch posypać czekoladą startą na tarce o drobnych oczkach

        IX. włożyć ciasto do lodówki na kilka godzin. Najlepiej przygotować je
        wieczorem przed zaplanowanym dniem podania, ponieważ najsmaczniejsze jest gdy
        herbatniki mają czas nasiąknąć i ciasto zrobi się bardziej zwarte.

        Przepis na to ciasto zaczerpnęłam z tego forum i trochę udoskonaliłam. Jak
        dotąd znika błyskawicznie i każdy bierze przepis :)
    • yfcia ciasto kajmakowe numer dwa 18.01.05, 11:01
      CIASTO:
      5 jajek
      5 łyżek mąki
      5 łyżek cukru
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      KREM:
      kostka masła
      puszka mleka skondensowanego(gotowana 3-4 godziny)
      20 dag dowolnych bakalii(nie chcesz, to nie wkładaj)
      3 kieliszki rumu
      kieliszek wody
      20 zwykłych herbatników
      POLEWA:
      0,5 paczki masła
      3 łyżki cukru pudru
      łyżka wody
      kakao
      Jajka i cukier ubić mikserem, dodać mąkę z proszkiem. Wymieszać, wyłożyć na
      blachę, piec 20 minut. Zawartość puszki utrzeć z masłem, dodać bakalie i
      kieliszek rumu.Masę wyłożyć na biszkopt,na to kłaść herbatniki umoczone w rumie
      z wodą. Składniki polewy zagotować, ostudzić, polać ciasto.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka