Dodaj do ulubionych

boczniaki - jak smażyć???

IP: 156.17.44.* 17.01.05, 08:01
słyszałam że trzeba je albo spażyć wrzątkiem albo lekko podgotować. Nigdy
tego nie robiłam. Proszę o radę bo dziś mam zamiar smażyć boczniaki. Dziękuję
z góry za odpowiedź.
Edytor zaawansowany
  • 17.01.05, 08:37
    umyc, wysuszyć - i smazyć albo oproszone mąka, albo panierowane w jaju i bulce, albo w samym jaju, albo w panierce z sezamem, albo.....
    do wyboru do koloru

    --
    "Krytycy gastronomiczni - z paroma wyjątkami - lepiej się znaja na autopromocji, niż na kuchni"
  • Gość: marzena IP: 156.17.44.* 17.01.05, 08:44
    ale nie trzeba z nimi nic wcześniej robić, nie trzeba ich zagotować czy sparzyć
    wrzątkiem??
  • 17.01.05, 08:46
    marzeno, pewnie niektórzy tak robią.
    Ja polecam mały eksperyment - jednego boczniaka sparz wrzatkiem, drugiego ugotuj, trzeciego zostaw tyklko umytego.
    Oprosz w mące (z odrobiną soli) i na patelnie.
    Wybierz tego, ktory Ci najbardziej odpowiada


    --
    "Krytycy gastronomiczni - z paroma wyjątkami - lepiej się znaja na autopromocji, niż na kuchni"
  • 17.01.05, 10:11
    Ja też nie parzę ani nie obgotowuję. I panieruję jak Giezik.
    Tylko im nóżki odcinam, jeśli mają, żeby były bardziej płaszczate.
  • 17.01.05, 11:20
    Mozna tez zupelnie saute, tylko z sola i pieprzem jak kanie...
  • 17.01.05, 11:59
    Ja wlasnie najbardziej lubie saute.
    Trzeba je smazyc na niezbyt duzym ogniu, wtedy ladnie zmiekna.
  • 17.01.05, 12:04
    nobullshit napisała:

    nóżki odcinam, jeśli mają, żeby były bardziej płaszczate.

    boczniaki na PŁASZCZATO-nowy przepis:)
    fajnie Ci to wyszło, a robię tak samo, łatwiej je wtedy smażyć takie płaskie:)
    --
    Aurea praxis, sterilis theoria.
  • 17.01.05, 13:11
    Smażysz tak jak inne grzyby - po cholerę sparzać to ja nie wiem. Mogę Ci
    polecić panierowane w jajku i bułce - rewelka...)))
  • 17.01.05, 13:36
    a ja mocze boczniki ok 15 min w mleku z przyprawami i wycisnietym czosnkiem
    potem w jajko, bulke zmieszana z maka i na patelnie

    a do tego (moja ulubiona wersja) duzo zielonej salaty i pasta-salatka z drobno
    pokrojonych marynowanych pieczarek, ogorka korniszona, zoltego sera i ew innych
    marynat + majonez)

    pycha
  • Gość: marghot IP: a2fw.a* / 62.148.83.* 17.01.05, 13:49
    mi najbardziej smakują z grila.
    dobre też wychodzą oprószone mąką, badź w panierce.

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.