Dodaj do ulubionych

Jeszce na temat ala carbonara

20.01.05, 22:57
Juz dodalam swoje trzy grosze do watku z szybkimi daniami - ponizej:
Gość portalu: rozek napisał(a):

(a la carbonara):
>
> na patelni podsmazam szyneczke pokrojona w paseczki (w oryginale jest
boczek
> ale
> oni maja chudy i aromatyczny nasz sie nienadaje wg mnie) dolewam duzy kubek
> smietanki, doprawiam pieprzem, galka muszkatalowa i sola jesli potrzeba. do
> tego wrzucam ugotowany makaron, mieszam calosc i szybko na stol :) na stole
> oczywiscie musi znajdowac sie starty parmezan do posypania makaronu :)
>
Miom zdaniem smietanka powinna byc zmieszana z jajkami i dodana pod sam
koniec
do makaronu. No i jeszcze cebulka do tej wedzonego boczku.

Ale generelnie uwazam, ze to danie zasluguje na swoj wlasny watek.

Odmiana:
Sposob przygotowania jak wyzej, powinno sie uzyc szynki parmenskiej ale do
tego dodac pokrojone czrne oliwki oraz swieze oregano i pietruszke.
Polecam
Moze macie jakies inne wersje. Milo byloby poszalec na ten temat.
/k
Edytor zaawansowany
  • marghe_72 20.01.05, 23:07
    Parmezan albo pecorino - i to duuuzo powinien sie znaleźć w smietanie :) i do
    tego jajka..
    Polski boczek jak najbardziej sie nadaje, tylko trzeba go wysmazyć

    istnieją jeszcze inne "wariacje"
    Oprócz klasycznej :
    Carbonara z tunczykiem

    1 zabek czosnku obsmazyc na oliwie. Zdjac z patelni, dodac 160 g tunczyka w
    sosie własnym (osączonego i rozdrobnionego)
    W miseczce rozbełtać 2 zóltka stopniowo dodając 3 łyzki startego parmezanu.
    Dodac sporo drobno posiekanej natki, sól i pieprz.
    Makaron wrzucic na patelnie, w której jest tunczyk, zalac masą jajeczno serową
    i chwilkę smazyc ciagle mieszając

    Carbonara warzywna
    1 łodygę selera naciowego , 2 marchewki, 2 cukinie, 5 lisci kapusty, 1 por
    umyć.
    Marchew i cukinię pokroić w cieniutkie paseczki (julienne).
    Pora, selera i kapustę również pokroić drobno (paski)/
    1 dymkę pokroić w piórka.
    Wszystkie warzywa obsmażyć na patelni – 2 minuty.
    Posolić, patelnię / garnek przykryć i dusić warzywa na małym ogniu przez ok. 15
    minut.

    W tzw . międzyczasie ugotować makaron – linguine na przykład.

    W misce wymieszać 2 jajka z odrobiną gałki muszkat. Solą, pieprzem i 50 g
    startego parmezanu.

    Ugotowany makaron przełozyć do patelni/ garnka z warzywami, połać 2 łyzkami
    oliwy , wlać jajka. Wymieszać dokładnie (można trzymać garnek na małym ogniu) .
    Jeść natychmiast
    --
    Tylko krowa nie zmienia zdania :))
  • kaiserka 20.01.05, 23:24
  • giezik 21.01.05, 07:29
    polecam balaeron. Bardzo dobrze sie sprawuje

    --
    "Posiłek bez sera jest jak piękna kobieta bez jednego oka"
  • Gość: kojka IP: *.kom / *.kom-net.pl 21.01.05, 08:37
    A ja przeczytałam ,ze porcja ma 700 kalorii,czy to mozliwe?
    patrz "moje gotowanie" najnowszy numer .
    ale mam smaka na te kluchy :))
  • linn_linn 21.01.05, 09:27
    Smietana jest niepotrzebna.
  • Gość: pianissima IP: *.acn.waw.pl 21.01.05, 12:40
    Jadlam niedawno to cudne danie w Rzymie, w malej tratorii polozonej daleko od
    turystycznych szlakow... takie miejsce gdzie stoluja sie Wlosi. Poezja! Nigdy
    (jedzac to danie gdzies w Europie) nie sadzilam, ze to moze byc az taka
    pychota... Nawet makaron byl robiony na miejscu (domowy...) Mhmmmmmm
  • marghot 21.01.05, 12:56
    5-6 jajek rozbijam, mieszam z natka pietruszki, odrobina pieprzu, 1/3 szklanki
    tartego parmezaniu, bazylią, dodaję 1-2 łyzek mleka.
    Podsmażam boczek w kostkach. Na niego wrzucma ugotowany makaron na całość
    wlewam jajka z dodatkami; zwiększam płomień i szybko mieszam, tak aby broń boże
    nie zrobiła się jajecznica.
    Wykładam na talerze i podaję do tego ciabattę oraz białe winko :)
    --
    "Z każdych pięciu funtów, dolarów, franków czy marek, jakie wydajesz na wino,
    przynajmniej jeden to cena samego zapachu, tego eterycznego i cudownego
    przeżycia, którego doświadczasz zanim weźmiesz wino do ust."
  • marghe_72 21.01.05, 13:10
    teoretycznie patelnie z kluchami powinno sie zdjąc z ognia w moemencie wlewania
    masy jajecznej :)
    --
    Tylko krowa nie zmienia zdania :))
  • kaiserka 21.01.05, 13:19
  • marghot 21.01.05, 13:25
    jest kilka potraw, do których "wchodzi"mi jedynie białe wytrawne. jednym z
    takich dań jest właśnie spaghetti alla carbonara.
    Tak wogóle, to częściej pijamy czerwone wytr. :)
    --
    "Z każdych pięciu funtów, dolarów, franków czy marek, jakie wydajesz na wino,
    przynajmniej jeden to cena samego zapachu, tego eterycznego i cudownego
    przeżycia, którego doświadczasz zanim weźmiesz wino do ust."
  • ks40 21.01.05, 14:39
    Hi marghot, ale chyba nie dajesz CAŁYCH 5 lub 6 jajek?! Ja daję tylko 3 lub 4
    żółtka do śmietany, rozbełtuję, jeszcze sól i pieprz i wylewa masę jajeczno-
    żółtkową na makaron (po ugotowaniu makaron wędruje do tego samego gara i nie
    stawiam już na gaz). I jest ok.
  • marghe_72 21.01.05, 14:43
    szkól jest kilka.. jedni dają całe jajka, jedni 2 całe + 2 zóltka itp..
    --
    Tylko krowa nie zmienia zdania :))
  • Gość: giezik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 05:43
    zaczynałem od żółtek, teraz daje już całe jaja

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka