Dodaj do ulubionych

Problem kulinarny .......

21.01.05, 12:41
Nigdy u Was nie bylem na forum,ale teraz gdy sobie podjadam to co upitrasilem
postanowilem zapytac.Robielm przed chwilka takie placki,nie wiem racuchy czy
jak ???? to nazwac.Ziemniaki gotowane miele sie na maszynce dodaje sol pieprz
make i jajka to sie miesza i smazy na oleju.Ale zauwazylem ze jak je
przewracam to sie ta przysmazona strona odwarstwia ,wiec zjadlem to i znowu
przewrocilem i znowu tamta przypieczona sie odwarstwila i tak stoje przy
kuchni i jem.
Czy nie wiecie drogie panie dlaczego to sie rozwarstwia ?????
dziekuje i pozdrawiam
--
> aleks 44
Edytor zaawansowany
  • jacek1f 21.01.05, 12:51
    Zwykle dzieje sie tak, gdy tłuszcz/oliwa/olej czy co tam na patelni mamy
    nie jest odpowiednio gorący. Wtedy zamiast od razu sciac warstwe i smazyc,
    najpierw wsiaka i przywiera:-(
    Kladź na mocno rozgrzany więc.
  • dispell 21.01.05, 12:52
    Przypomina to przepis irlandzki...Spóbuj dodać jeszcze jajko i z pół łyżeczki
    proszku do pieczenia. Acha - frakcja facetów jest tutaj również i to dość
    silna. Co widzę gdy spojrze w lustro na przykład...)))
  • aleks44 21.01.05, 12:56
    ssorki,tak jak powiedzialem wczesniej nigdy tutaj nie bywalem,dopiero teraz po
    przecztaniu kilku watkow zauwazylem,ze nie tylko plec piekna tutaj prym wiedzie
    przepraszam i dziekuje za odpowiedz
    milego dzionka czesc
    --
    > aleks 44
  • marghot 21.01.05, 12:52
    aleks44 napisał:
    > Czy nie wiecie drogie panie dlaczego to sie rozwarstwia ?????
    > dziekuje i pozdrawiam


    Oj, tylko nie "panie". Mamy tu wielu panów-ekspertów.
    Może zbyt lejące ciasto- dodaj więcej mąki. powodem przywierania może też być
    zbyt niska temp. tłuszczu, na który kładziesz placki.
    --
    "Z każdych pięciu funtów, dolarów, franków czy marek, jakie wydajesz na wino,
    przynajmniej jeden to cena samego zapachu, tego eterycznego i cudownego
    przeżycia, którego doświadczasz zanim weźmiesz wino do ust."
  • Gość: aniel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 13:56
    ja czasami takie kotlety ziemniaczane jeszcze obtaczam w tartej bulce, jezeli
    dasz takie na goracy tluszcz to musi sie udac :)
  • Gość: szadoka IP: 212.160.172.* 21.01.05, 14:19
    to tez kwestia patelni, ja uzywam teflonowej i nigdy mi takie kotlety
    ziemniaczane nie przywarly , ja z kolei ich nie panieruje.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka