Dodaj do ulubionych

tort bezowy z kremem kawowym

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.05, 14:31
Gdzieś kiedyś jadłam i chociaż bezy raczej omijam (są dla mnie za słodkie) to
ten tort pamiętam do dzisiaj. Krem był bardzo ciemny, wyrazisty w smaku,z
drobinkami kawy, dość mocno alkoholowy. Nie jestem silna w tortach, ale wiem,
że napewno coś podeślecie.
Edytor zaawansowany
  • dispell 21.01.05, 15:11
    Bezowy tort Hiszpański

    ------------------------------- ------------------------------- ------------------
    ciasto: 8 białek, 20 dag (niepełna szklanka) cukru kryształu, 20 dag (1
    szklanka) cukru pudru, papier do wyłożenia formy, tłuszcz do wysmarowania
    papieru; krem: 2 szklanki śmietanki
    kremowej, 10 dag ( 1/2 szklanki) cukru pudru, 1/2 laski wanilii lub cukier
    waniliowy, 1 łyżeczka żelatyny, 25 dag owoców lub konfitury
    ------------------------------- ------------------------------- ------------------
    Trzy jednakowej wielkości tortownice wyłożyć papierem wysmarowanym tłuszczem.
    Sporządzić krążki bezowe: Ubić pianę, dodawać stopniowo cukier kryształ, ciągle
    ubijając. Sztywną pianę wymieszać z cukrem pudrem, wyłożyć do tortownicy,
    wyrównać i piec (suszyć) w letnim piekarniku przy otwartych drzwiczkach przez
    12 godzin. Bezowe krążki można kolejno piec w jednej tortownicy. Można też
    upiec małe bezy i połączyć je kremem, formując tort. Sporządzić krem: ubić
    śmietanę, dodawać cukier, utłuczoną, przesianą wanilię lub cukier waniliowy i
    ubijać. Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w 3 łyżkach wody. Tort przełożyć
    kremem, wykańczając nim również boki. Wierzch tortu można ubrać wyciśniętym
    kremem, a przed podaniem przybrać owocami. Gotowy tort odstawić na 2 godziny
    aby łatwo dał się kroić. Torcik bezowy doskonały jest również z masą kawową.

    Możesz użyć gotowych blatów, jednak jeśli zwykle są dla Ciebie zbyt słodkie to
    robiąc je własnoręcznie ty decydujesz ile dać cukru. Do kremu dodajesz kawę lub
    kakao i masz...)))
  • euna 21.01.05, 15:51
    Hm... dispell - w Twoim torcie ani kawy ani alkoholu...
  • dispell 21.01.05, 15:58
    Jeśli ma jeść małoletni dzieciak to dodasz alkohol? A nasączyć krem czy blat
    można zawsze - nieprawdaż? A dodając do białego kremu kawę lub kakao to jaki
    masz krem? Pozdrawiam...)))
  • emka_1 21.01.05, 16:27
    dodając kakao w proszku do bitej śmietany otrzymujesz mdłe pakudztwo:(to samo
    gdy dodasz kawy instant lub mielonej. dodając rozpuszczone/zaparzone uzyskasz
    rzadkiego gluta, któremu żelatyna nie pomoże. będzie galareta zamiast kremu.
    a w tytułowym wątku nie było mowy o dzieciach, za to była mowa o kawie i
    alkoholu.
  • dispell 21.01.05, 16:50
    sprowadza się do kremu - a to już nie filozofia żadna plus przepisów od metra i
    na forum i w sieci...)))
  • Gość: limba IP: *.mos.gov.pl 21.01.05, 16:48
    Ja do tortu bezowego stosuję krem maślany o smaku kawowym.
    Wbrew pozorom, tort w tym wydaniu nie jest mdły - radzę spróbować.
    Oczywiście, jest to propozycja bardzo kaloryczna, ale przecież od czasu do
    czasu można poszaleć.

    Krem:
    25 dag masła Extra o temp."pokojowej"
    4 czubate łyżki cukru
    3 jajka
    3 łyżki dobrej, aromatycznej, drobno mielonej kawy
    2 łyżki spirytusu

    Masło przygotować dzień wcześniej, tzn. tyle powinno przebywać w temperaturze
    pokojowej - musi być miękkie, aby dało się dobrze utrzeć.

    Jajka z cukrem ubijać nad parą ok.30 min [mniej-więcej tyle czasu wymaga
    rozpuszczenie cukru i powstanie gładkiej, puszystej i gęstej masy.

    Jeśli ktoś lubi bardziej intensywny aromat kawy, można DODATKOWO do masy
    jajecznej dodać pod koniec ubijania 4 łyżki bardzo mocnego naparu z kawy.

    Masa jajeczna musi przestygnąć, a w tym czasie trzeba utrzeć masło na krem.
    Dodawać do kremu po 1 łyżce masę jajeczną, na końcu dodać kawę [w postaci
    sypkiej] i spirytus.

    Ta porcja wystarcza do przełożenia dwóch krążków o średnicy ok.28 cm.
    Wierzch tortu też trzeba posmarować cienką warstwą kremu i posypać siekanymi
    orzechami włoskimi - można je odrobinę przyrumienić na suchej [tzn. bez dodatku
    tłuszczu] patelni.

    Najlepszy jest torcik z domowej bezy. Ma zdecydowanie inny smak niz kupowana w
    gotowych krążkach.

    Moje proporcje na bezę: na torcik potrzeba ok. 1 szkl. białek i 2 szkl. cukru
    [zgodnie z proporcjami podanymi przez cukiernika 1 : 2].
    Białka ubić na sztywno, dodawać po 1 łyżce cukier i ubijać, aż się całkowicie
    rozpuści > warto w tym celu zaopatrzyć się w b.miałki cukier tzw. do wypieków -
    przy czym nie chodzi tu o cukier puder, ponieważ beza z pudrem smakuje jakby
    była z mąką.

    Suszyć krążki w lekko uchylonym piekarniku [szparka u góry nie więcej niż 1
    cm] - ok. 2,5 –3 godz. Temperatura powinna być jak najniższa. W piekarniku
    elektrycznym - ok. 100 stopni C.
  • Gość: Dziękuję! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.01.05, 19:35
    Wielkie dzięki. W najbliższym czasie wypróbuję i napiszę co mi z tego wyszło.
    Ale wydaje mi się, że właśnie o taki krem chodzi.
  • Gość: zuza IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.01.05, 19:40
    Jeszcze tylko jedno pytanko: czy te jajka można ubijać mikserem, czy ma to w
    ogóle jakieś znaczenie? Może pytanie jest głupie, ale w życiu nie robiłam
    takiego kremu...
  • siostraheli 22.01.05, 19:39
    1 placek:
    6 bialek
    14 dkg cukru
    14 dkg pokrojonych orzechow wloskich
    2 lyzki maki
    1 lyzeczka proszku do pieczenia

    2 placek:
    6 bialek
    14 dkg cukru
    20 dkg kokosu
    2 lyzki maki
    1 lyzeczk proszku do pieczenia

    Ubic bialka na sztywno, dodac cukier i nadal ubijac.
    Nastepnie dodac make i proszek do pieczenia a na koncu kokos (orzechy).
    Piec kazdy w temperaturze 150 stopni okolo 40 minut.
    Uwaga! mozna zrobic tez wariant z makiem.

    Krem:
    2 szklanki mleka
    12 zoltek
    4 lyzki maki
    cukier waniliowy
    1 niepelna szklanka cukru
    Roztrzepac zolta z cukrem waniliowym, cukrem oraz maka i wlac na gotujace
    mleko. Ugotowac budyn i wystudzic.
    Masa:
    2 kostki masla
    1,5 kieliszka spirytusu
    2 lyzeczki neski zaparzone w lyzce wody
    Maslo utrzec i dodawac stopniowo kremu ciagle ucierajac, na koncu dodac neske
    i spirytus.
    Ulozyc:
    1 placek, masa, 2 placek, masa.
    Smacznego. bardzo pyszny.


Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka