Dodaj do ulubionych

zapiekanka

IP: 212.244.54.* 25.01.05, 18:11
hej! poszukuje przepisu sprawdzonego na jakąs zapiekankę. mam na myśli cos
inneg niz zapiekanka ziemniaczana. moze cos z włoskiej kuchni, tzn jakie
francuskie ciacho z bajerami.
ps, jak zrobic francuskie ciasto
Edytor zaawansowany
  • hania55 25.01.05, 18:16
    Samanto, jak to "coś z włoskiej kuchni, tzn. jakieś francuskie ciacho z
    bajerami"?

    Nie pokusiłam się nigdy jeszcze o zrobienie ciasta francuskiego, zazwyczaj
    kupuję mrożone, od Bliklego. Po rozmrożeniu wykładam je na natłuszczoną blachę
    i piekę na blado-złoto, szykując jakiś farsz. Np. ostatnio chodzi za mną
    szpinak z czosnkiem i suszonymi pomidorami, zapieczony na spodzie z ciasta
    francuskiego, pod warstwą mozarelli....
  • marghe_72 25.01.05, 21:40
    to ma byc tarta czy zapiekanka?
    --
    Tylko krowa nie zmienia zdania :))
  • Gość: Mia IP: *.dip.t-dialin.net 26.01.05, 13:36
    Do tej zapiekanki potrzebujesz nastepujace skladniki (na 4 osoby):
    5 kotletow schabowych bez kosci
    ok. 800 g. mielonego mieszanego
    2 cebule (pokoric w drobna kostke lub utrzec)
    1 czerstwa bulka (zamoczyc w wodzie i potem gdy zmieknie wycisnac)
    1 jajo
    sol, pieprz, czerwona papryka, oregano
    2 pojemniki (po 200g) kwasnej smietany
    przyprawa "sos bolognese" Firmy Knorr

    Kotlety lekko zbic posolic i popieprzyc, ulozyc na dnie formy do zapiekanek,
    tak aby dno bylo przykryte.
    Z miesa mielonego, bulki, cebulu, jajka, przypraw wyrobic mieso jak na kotlety
    mielone. Mase miesno ulozyc na kotletach.
    Smietane wymieszac dodajac sol i pieprz. Smietane wylozyc na mieso i posypac
    calosc sosem bolognese.
    Zapiekanke przykryc szczelnie folia aluminiowa.
    Piec 1,5 godziny w piekarniku na 180 stopni (elektryczny piekarnik). Po godzine
    pieczenia zdjac folie i zapiekac dalej.
    Zapiekane mozna podawac z czym sie ma ochote, ryzem, ziemiakami, frytkami,
    pieczonym makaronem a takze z chlebem.
    Dodatki wg. ochoty, salata, salatki z ogorkow, pomidorow, warzywa gotowane.
    Smacznego
  • Gość: landsbergk IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 26.01.05, 13:47
    Gorąco polecam lazanię z kurczakiem z przepisu podanego w Atlasie kulinarnym
    GW!!!!
  • Gość: landsbergk IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 26.01.05, 13:50
    Dla ułatwienia wklejam przepis:
    Składniki:
    - 12 płatów lazanii
    - 50 dag piersi kurczaka
    - 1 cukinia
    - 2 cebule
    - 30 dag brokułów
    - 30 dag pieczarek
    - 3 pomidory
    - 1 puszka (0.9 l) pomidorów w zalewie
    - 3-5 ząbków czosnku
    - 10 listków bazylii
    - 2 łyżki śmietany
    - 10 dag parmezanu
    - 5 dag masła
    - 5 łyżek oliwy
    - 1-2 peperoncini
    - cukier
    - sól
    Sos: po 5 dag masła i mąki
    - pół litra mleka
    - sól
    - pieprz
    - gałka

    Sposób przyrządzania:

    Pokrój pieczarki na cząstki, cukinię w półplasterki, piersi w paseczki. Na
    patelni rozgrzej połowę oliwy, usmaż kurczaka. Przełóż na talerz, na tym samym
    tłuszczu usmaż pieczarki. Dodaj cukinię i smaż jeszcze chwilę. W rondlu
    rozgrzej resztę oliwy, podsmaż posiekaną cebulę, czosnek i peperoncini. Po
    kilku minutach wyjmij papryczki, dodaj kurczaka, pieczarki z cukinią,
    podzielone na różyczki brokuły, obrane i pokrojone pomidory i połowę
    zmiksowanych pomidorów z puszki. Duś 15 minut na małym ogniu. Dodaj śmietanę i
    pokrojoną bazylię, przypraw (ja przyprawiłam większą ilością majeranku, bazylii
    i oregano). Zrób sos: mąkę zasmaż na maśle, stale mieszając, rozprowadź zimnym
    mlekiem. Podgrzewaj, aż sos zgęstnieje (15 minut). Przypraw solą, pieprzem i
    gałką muszkatołową. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem, wyłóż suchymi płatami
    lazanii, przykryj farszem, polej sosem. Posyp parmezanem i jeszcze raz powtórz
    wszystkie czynności. Na wierzchu ułóż płaty lazanii i pokryj sosem, polej
    resztą zmiksowanych pomidorów, posyp serem. Piecz 45 minut w temp. 190°C.
  • egipcjanka15 26.01.05, 14:16
    Wlasnie wczoraj mialam takie cos na obiad:

    Pory ugotowane wczesniej na polwardo pokroilam w plastry nie za cienkie (no,
    one sie w takie czystej plastrowej formie nie utrzymaly ;-)), mialam tez pewna
    ilosc ugotowanego makaronu swiderki. Zrobilam beszamel, doprawiajac go sypkim
    imbirem, bialym pieprzem i garam masala (zamiast tej ostatniej miala byc zwykla
    galka muszkatalowa, ale moje szczescie zuzylo cala do krewetek ostatnio i nie
    bylo laskawe uzupelnic, ani nawet powiadomic ze wyszla). Beszamelu nie solilam
    wcale majac w perspektywie dodanie serow zoltych z natury slonych.

    No i do naczynia do zapiekanek kolejno poszly: troszke beszamelu na spod,
    warstwa porow, makaron (jedno i drugie luzne warstwy, takie artystycznie
    porozrzucane), plasterki czarnych oliwek, sery tarte (ja dalam goude i drugi
    nieco ostrzejszy w smaku, taki z tych dojzalszych) oraz mozzarella w drobna
    kostke. Dalej jeszcze raz to samo (z pominieciem beszamelu). Na sam wierzch
    beszamel; sporo, zeby dobrze na wszystkie warstwy splynal. Dobre bylo. Do tego
    byla salatka z salaty lodowej, pomidora i dymki z limonka i oliwa.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.