Dodaj do ulubionych

Proszę o przepis na potrawkę z kurczaka

IP: *.aster.pl 27.01.05, 16:59
Proszę o przepis na potrawkę z kurczaka z góry dziękuje.
Edytor zaawansowany
  • marghe_72 27.01.05, 17:01
    a z czym bys ja chciała?
    --
    Tylko krowa nie zmienia zdania :))
  • Gość: misia IP: *.aster.pl 27.01.05, 18:19
    Bo ja wiem .... może by coś pikantnego ale bez przesady... dzięki za odpowiedz.
  • default 28.01.05, 16:08
    Potrwaka z kurczaka to raczej mi się kojarzy z delikatnym, a nie pikantnym
    smakiem. W sumie to nie znam jakiegoś "klasycznego" przepisu, ja robię np.
    takie coś:
    Pierś kurczaka kroję na nieduże kawałeczki, obsmażam na oliwie, do tego wrzucam
    pokrojone pieczarki i duszę pod przykryciem. Jak prawie miękkie (to szybko
    jest) dolewam śmietanę podprawioną mąką i jeszcze razem chwilę duszę. Do tego
    ryż.
    W innej wersji zamiast pieczarek dowalam mrożonkę "włoszczyzna krojona w paski"
    albo inną typu mieszanka warzywna - dalej tak samo.

    --
    "Tylko jedna istota posiada broń, która nie wyrosła z jej ciała; dlatego też
    wrodzone, właściwe temu gatunkowi sposoby zachowania się nie przygotowały
    wystarczająco mocnych hamulców przed użyciem owej broni."
  • dispell 28.01.05, 16:08
    www.gotowanie.wkl.pl/przepis5001.html
    proponuję urozmaicić ten przepis świeżą papryką, i kilkoma kroplami
    tabasko...No i oczywiście (Jacek jakiego?) lampa wina...Nie zapominając o
    oliwkach do przegryzania... :)
    --
    aut bibat, aut abeat
  • jacek1f 28.01.05, 16:15
    Albo moze jak kroliczka...? tzn jak w tych przepisach poprzednich - baza:
    pokrojone mieso przesmazone ladnie na oliwe na cebuli i tyc czosnku. Troche
    ziol sie przyda tez. Podlejesz i poddusisz. Potem dodaj jogurtu naturalnego
    kubeczek z sola, cukrem i 2-3 łyżkami musztardy. jescze chwile poduś.

    Albo cos cytrynowego... jak sie bedzie dusila baza, to dodaj soka z jednej
    cytryny, potem "zabiel"...

    I lapma wina, a jakże:-) Ortodoksem nie jestem, wiec lekkiego czerwonego tez
    bym wypil, ale mozna biale renskie schlodzone lekko. Jak biale bys mial, to do
    kazdej z tych potrawek mozesz podlac wlasnie tego wina :-) Powodzenia.
  • Gość: marghe_72 IP: *.acn.waw.pl 28.01.05, 18:14
    najprostsza błyskawiczna potrawka zw pomidorach

    kuraka piersi w kostkę
    na oliwie / oleju obsmazyc czosnek i cebulę
    wrzucić mieso , obsmazyć
    zalać pomidorami z puszki
    doprawić do smaku.. dodając chilli , soł, pieprz itp

    voila:)
  • aankaa 28.01.05, 18:17
    błyskawicznie z kurczaka (posługując się gotowcami) - filet pokroić w paseczki,
    do gara wrzucić paczkę chińskiej mrożonki, sos słodko/kwaśny i seczuański,
    poddusić (15-20 min max) i podawać z ryżem
    --
    aankaamałpagazetakropkapeel
  • jotcha 28.01.05, 18:30
    Moja najukochańsza, nawet jak jestem bardzo najedzona, to zawsze się skuszę na
    jeszcze.
    Przepis z sobotniej (chyba) wyborczej sprzed paru lat, odrobinkę zmodyfikowany
    2 podwójne piersi z kurczaka
    pół kilo - 75 dag cebuli
    5 średnich jabłek
    dwie czerwone papryki
    łyżka - dwie musztardy, w zależności od tego jak kto lubi, ja dodaję jedną
    kopiastą
    pół szklanki wina białego

    kurczaka pokroić w kostkę, obsmażyć na oliwie, to samo zrobić z resztą
    składników, wrzucić do rondla, dodać musztardę i wino (jak nie ma wina, woda
    też się nada), dusić ok. 1/2 h, aż wszystko będzie miękkie, czekając popijać
    winko :)))
    Na koniec dodać sól i pieprz - więcej przypraw raczej nie trzeba, można jeszcze
    dodać odrobinę wina, żeby był aromat

    najlepiej podawać z ryżem, ale ja najbardziej lubię samą potrawkę

    Pozdrawiam
  • jswm 28.01.05, 18:36
    o? a dla mnie ptrawka to do tej pory była z mięsa gotowanego. smażone i duszone
    to gulasze i inne strogonofy.
    Gotuję rosół na kurczaku a potem kroję to mięsko w kostkę.
    na patelni robię białą zasmażkę do tego trochę rosołu, tymianek, pieprz, sól,
    dodaję trochę marchewki z tegoż rosołu i w tym sosie podgrzewam mięso. Podaję z
    ryżem.
    całe życie myślałam że to potrawka :)
  • Gość: ogórkowy maniak IP: *.tele2.pl 28.01.05, 18:43
    I ja takoż...
  • imm1 29.01.05, 13:00
    ja rowniez uwazam, ze potrawka to tylko z gotowanego mieska z dodatkiem bialego
    sosu
  • jedrek20 29.01.05, 13:07
    patrz mój post "co jutro na obiadek" pozdrawiam
  • Gość: Bożena IP: *.isp.tvkg.net 29.01.05, 15:02
    No cóż ja jadam całkiem inną portawkę.Marchewki pokrojone w kostkę do tego
    najczęściej w całości filet z kurczaka no i się dusi do miękkości. Podrabiam
    śmietaną lub jogurtem z mąką no i na koniec duużżo pietruszki zielonej .Dla nas
    pychota. Pozdrawiam

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.