Intro i czerwona kapusta ze sloika... Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Kochani,
    Mam prosbe. Kucharka jestem bardzo poczatkujaca no i przyznam sie, ze
    bezwstydnie licze na Wasza pomoc ekspercka :-))
    Jestem z tych, co z ksiazka kucharska w reku jeszcze cos zdzialaja, ale z
    inwencja to duzo u mnie gorzej. Udaje mi sie czasem cos ugotowac ale tak
    raczej egzotycznie, bo takie mezowskie preferencje (on zagraniczny i choc
    bigos lubi ;-) to codziennie kuchni polskiej nie znioslyby), co poczatkowo
    wywolywalo u mnie tesknote za codziennymi ziemniakami z kotletem ale juz mi
    przeszlo :-) Musze sie zreszta wziac i napisac Wam pare przepisow bo jesli mi
    nawet wyszlo pycha, to znaczy, ze naprawde proste.
    Ale do rzeczy.
    Od jakiegos czasu chodzi za mna polski obiad. Wymyslilam sobie kopytka z sosem
    grzybowym (na forum juz sobie przepisy znalazlam, a co), miesko (chyba zrobie
    schab bo maz uwaza ze to takie typowo polskie mieso :-) no i mam kapuste
    czerwona ze sklepu i nie wiem, czy ja tak po prostu ze sloika na talerz, czy
    mozna ja ulepszyc? Sprawdzalam w wyszukiwarce, ale tam raczej surowki z
    kapusty, ktora sie pozniej obgotowywuje...
    Gdybyscie mieli dobre (czytaj: proste) pomysly na to mieso to tez chetnie...
    Pozdrawiam
    • a moze gulasz wołowy? Zreszta wieprzowy też smaczny
      Nudna jestem.. hmm.. ale mnie naszło na gulasz:)

      Z kapusta nie pomogę bo nie przepadam/
      --
      Tylko krowa nie zmienia zdania :))
    • A posmakuj ją najpierw - i daj znać czy czegoś Ci nie brakuje... :)
      --
      aut bibat, aut abeat
      • A moze Ty ją wezmiesz i zasmazysz, te kapuste, z lekką nutką octową i cebulką?
        I to będzie taki sidedish :-) Jako jeden z elementow obok 2-3 pieczonych
        ziemniakow na talerzu.
        A schab albo po prostu usmażysz (bez panierki!), albo udusisz z cebula i
        jabłkiem?
        • Gość: zza_chmur_slonce IP: *.west.biz.rr.com 28.01.05, 21:35
          jacek1f, dzieki, zasmazana brzmi mniam. Moge prosic o wskazowki dokladniejsze? I
          o ten schab z cebula i jablkiem tez. Mniam mniam juz sie ciesze!
        • przesadziłeś, do kopytek ziemniaki pieczone?:)

          a kapuscie ze słoika, jaka by nie była, nie zaszkodzi dodatek posiekanej cebuli,
          jabłka winnego startego na grubej tarce (byle nie za duzo, pół jabłka
          wystarczy), do tego posiekany drobno ogórek kiszony. parę kropli oleju (nigdy
          oliwy, bo zabije smak). to w wersji klasycznej. a nieco mniej ortododksyjnie -
          cebula czerwona, rodzynki namoczone z brandy i garść pestek z dyni uprażonych na
          suchej patelni.

          kapustę vortumnusa można palcami ze słoika bez niczego:) no chyba, że ktoś patrzy
        • Nie wiem jak w Polsce, ale w Ameryce taka czerwona kapusta w słoikach jest już
          słodko-kwasna i w żadnym prezypadky octu nie potrzebuje. Do dalszego gotowania
          też nie bardzo, dobra tak jak jest. Doprawić można jabłkami lub odrobiną wina
          czerwonego. Powidła też pasują.
          --
          Od przybytku głowa nie boli.
    • Gość: marghe_72 IP: *.acn.waw.pl 28.01.05, 21:38
      ja mam taki schab z jabłkami

      4 kotlety schabowe (bez panierki)_obsmażyć na oleju . Zdjąć z patelni ,
      odstawić w ciepłe miejsce. Tłuszcz zostawić na patelni1 czerwoną cebulę
      pokroić w piórka, 2 jabłka obrać i pokroić w ćwiartki, a potem w plasterki.
      Cebulę i jabłka dusić 5 min w tłuszczy pozostałym po smażeniu mięsa
      1 marchewkę obrać, pokroić w plasterki i zblanszować. Dodać do jabłek i cebuli.
      Podlać calvadosem lub porto – około 100 – 150 ml. Dodać 2 łyżki gruboziarnistej
      musztardy i 1 łyżeczkę cukru. Włożyć mięso, podgrzać, doprawić solą i pieprzem.
      • Tak, tak! Ten schab! Moze nie dawalem musztardy, ale na pewno bedzie pyszne!
        A kapusta...
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=19813988&a=19894262
        albo tu powyzej,
        albo skrót, żeby pasowało do mięsa:
        na podsmazoną cebulę, razcej podduszoną (z malymi kawalkami jablka - czy nie za
        duzo tych jablek bedzie ???) dodaj kapuste, dopraw cukrem, sola, pieprzem,
        niech sie podpichcy... i albo sokiem z cytryny-albo octem winnym dopraw
        delikatnie do smaku.
        Ale zerknij w link, bo moze tam cos milszego znajdziesz. Powodzenia!
        • nie zauwazylem, ze do kopytek skladamy potrawe... Przepraszam. Żadnych
          ziemniaków pieczonych dom kopytek! Sorrry! :-(
          ...........
          choc z drugiej strony, czemu nie? :-)
          ...........
    • Gość: zza_chmur_slonce IP: *.west.biz.rr.com 28.01.05, 22:16
      Bardzo dziekuje za wszystkie sugestie!
      schab z jablkami i cebula brzmi pysznie, wiec na pewno zrobie (juz mi slinka
      leci) a kapuste tez z jablkiem, akurat mam duzo i chce zuzyc. Kiedys wyprobuje
      tez ten przepis z rodzynkami - hm, ciekawy!
      A gulasz bedzie przy innej okazji z kasza (znalazlam w ruskim sklepie - nie ma
      to jak male radosci!)

      Dzieki wielkie i jeszcze raz pozdrawiam!
    • Gość: X IP: *.access.telenet.be 29.01.05, 02:00
      Moj (Belg) uwielbia kapuste czerwona ze sloika wiec ja tylko podgrzewam i
      odcedzam z niej wode .
      Jest ona wlasnie slodko-kwaskowata (w skladnikach jest jablko) i nic do niej
      nie dodaje
      Ja osobiscie tego nie lubie bo wole surowa ale chyba nie jest zla skoro mu
      tak bardzo smakuje
      • Spróbój bez podgrzewania, jak sałatkę lub surówkę. Moim zdaniem
        taka "niemiecka" (bawarska) nie nadaje sie na gorąco, natomiast na zimno jest
        doskonała. No i dodatkami można wszystko dostosować do swego podniebienia.
        --
        Od przybytku głowa nie boli.

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Okazje.info.pl

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.