Dodaj do ulubionych

Thermomiks

IP: *.phil.east.verizon.net 04.02.05, 22:07
Dziewczyny, czy ktoras z was ma Thermomiks? Ja mam i mam problem - prawie nic
mi nie wychodzi tak jak powinno, wszystko musze sama dopracowywac... Co robic?
Skad moge wiedziec, ze urzadzenie dobrze pracuje? Czy mozecie podac jakies
sprawdzone - superanckie przepisy, ktore zawsze w nim wychodza? Moze problem w
tym, ze umiem i lubie gotowac, a Thermomiks byl po to, zebym przy dwojce
dzieci miala troche czasu dla siebie...Tymczasem klapa - nie bardzo mi to
wszystko wychodzi i smakuje..
Zrozpaczona mamusia:)
Obserwuj wątek
    • Gość: Łakomczuch Re: Thermomiks IP: *.crowley.pl 04.02.05, 22:31
      Mam termomix od lata tego roku. Uwielbiam go (trochę mniej niż pralkę
      automatyczną i zmywarkę) przede wszystkim za łatwość przyrządzania potraw i
      łatwość mycia tego urządzenia. Nie piszesz czy wogóle umiesz gotować. Z moich
      dotychczasowych doświadczeń wynika, że proponowane w żółtej ksziążce przepisy
      nie są dopracowane a przede wszystkim są żle tłumaczone. Ważne jest abyś na
      początku pojęła sposób obsługiwania tego urządzenia a wtedy przepisy
      zmodyfikujesz wg. swojego uznania i smaku. Podam Ci te, które sama dotychczas
      sprawdziłam.1. Smalec z grzybami str.30 - bardzo dobry ale dodaj mniej grzybów,
      tak plus minus o połoweę. 2. Zupy grzybowe ze świeżych grzybów gotuj wg.
      schematu a0 grzybi zmiksować 15 sek obr.poz4, ew. z cebulą b)dodaj masło duś 5
      min temp.100, obr2 c) dodaj 1-1,5 l. wody, sól, pieprz i w koszyku jarzyny.
      Gotuj 15 min w 100 stopniach obr. 1-2. Nie toleruję kostek rosołowych, więc
      termomiźa w zasadzie nie wykorzystuję do gotowania zup. Na razie zrobiłam
      wyjątek dla grzybowych i botwinki. Buraki siekaja się idealnie. Uważaj z
      obrotami i czasem Najlepsze dla surówek i siekania warzyw to 6-7 sek. obr.4
      Pamiętam, ze ciasto do pasztecików było do chrzanu. Zastosowałam własny przepis
      i eźtra. Bardzo dobre są ryby na parze. Przyprawiaj jak chcesz i gotuj w varomie
      ok. 30 min. Polecam ciasto do pierogów ze str. 112 - pierogi ruskie. Farsz zrób
      wg swojego przepisu, korzystając z siły silnaika w ucieraniu sera i ziemniaków.
      To ciasto jest lepsze niż proponowane przy pierogacg z kapustą i grzybami. Tamto
      jest za lużne. Idealnie wychodzą śląskie str. 117. Uważaj przy likierze
      jajecznym. Z proponowanego przepisu wychodzi moim zdaniem za słabu, dodaję
      trochę spirytusu. Jesli chcesz mieć ten likier bardzo gęsty - do jedzenia
      łyżeczką i do lodów zmniejsz ilość cukru i dodaj mleko skondensowane słodkie.
      Pycha. Jeśli zdecydujesz sie na zrobienie pączków to w tych luksusowych odejmij
      trochę mąki. Kończę już bo starsza ze mnie pani i moje dziecko zwraca mi uwagę,
      że w internecie pisze się tylko krótkie informacje.
      • Gość: patka.f Re: Thermomiks IP: *.phil.east.verizon.net 04.02.05, 22:58
        Wielkie dzieki za podpowiedzi.. Z pewnoscia z nich skorzystam - wlasnie o takie
        konkrety mi chodzi. Ja Thermomiks mam od 3 miesiecy, ale ze lubie gotowac
        probowalam juz wiele rzeczy robic (ryby rzeczywiscie wychodza pyszne) Troche
        jednak zlosci mnie to, ze informacje w ksiazce sa w wiekszosci nie prawdziwe i
        trzeba wszystko najpierw przerobic (a czasem wlasnie za bardzo sie posieka
        surowke czy da za malo albo za duzo maki..albo w ogole nic sie nie klei itp),
        zaznaczyc co jest nie tak..Ah, nie powinno tak byc..
        Umiem gotowac i tym bardziej wkurza mnie to, ze jak zdam sie Thermomiks i jakis
        przepis to mam klopot (przewaznie) i musze ratowac sytuacje..zeby byl pyszny
        obiad. A czy u was tez np. cebula sie nie dokladnie sieka? Albo warzywa w surowce?
        Dzieki za kazda podpowiedz
        • Gość: elle Re: Thermomiks IP: *.inet.biz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.05, 09:31
          Smażę faworki wg przepisu z żółtej książki - są b. dobre. Ciasto w-z również
          znakomite, pyszne są bułki, naleśniki, kopytka.Gotuję wg przepisów i wychodzi,
          jedyne, co jest do bani to farsz do ruskich. Sprawdzone mam placki
          ziemniaczane, sok - domowy kubuś i zupki dla maluchów. Powodzenia! Acha, piekę
          też chleb , przepis znalazłam tu na forum. Pyszny!
      • Gość: patka.f Re: Thermomiks IP: *.phil.east.verizon.net 05.02.05, 20:09
        Dziewczyny, wielkie dzieki za wszystko..Nie poddaje sie i probuje dalej i tez
        pieke sama chleb (bo w USA jedzenie obrzydliwe, a ja mam maych alergikow) i
        wychodzi, choc czesto maszyna sie przegrzewa i nie miesza? Tez tak macie? I
        napiszcie troszke o myciu - bo dla mnie to wcale nie jest takie wygodne mycie
        tych nozy..Czym najlepiej? Dodam jeszcze ze nie mam innych urzadzen i czasem
        kozystam z thermomiksa ze 4 razy pod rzad i to mycie nozy...Oh
        Pozdrawiam

    • brzydka_kasia Re: Thermomiks 05.02.05, 10:13
      Też się zastanawiałam nad kupnem tego urządzenia, ale doszłam do wniosku, że wszystko co ono potrafi mogę zrobić zwykłym kuchennym mikserem za góra kilka stów i garnkiem. A nie za 4 tysiące. Zrezygnowałam. Aha, teraz można kupić używane Thermomixy za 1500 zł na Allegro. Ale i tak to za drogo w stosunku do tego co to urządzenie potrafi, moim zdaniem.
      • Gość: elle Re: Thermomiks IP: *.inet.biz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.05, 11:57
        W pewnym sensie masz rację, ale ja po zakupie thermomixu wyrzuciłam inne
        urządzenia prócz maszynki do mięsa, bo mielone wolę "grubsze". Żaden też robot
        nie ugotuje. Ale to oczywiście kwestia wyboru. Mam to od dwóch lat, jestem
        bardzo zadowolona. Szczególnie z wypieków, nigdy wcześniej nie pokusiłam się o
        wykonanie ciasta drożdżowego, teraz częstuję nawet swoim chlebem.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka