Dodaj do ulubionych

przepis na zapiekanke z ziemniaków-łopatolologiczn

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 11:40
Bardzo proszę o prosty przepis na zapiekanke z ziemniaków i np z
szynki,kiełbasy,pieczarek itd.Prosze o dokładne wytłumaczenie mi bo to moje
początki kuchenne,z podaniem ilości wszystkiego.Domyślam sie ze mam kupic
naczynie zarodporne,jakiej wielkosci (na trzy osoby)i ile bedzie kosztowało
mniej więcej..?
Edytor zaawansowany
  • dispell 05.02.05, 11:48
    Przepis bardzo prosty:
    www.gotowanie.wkl.pl/przepis2292.html
    Niekoniecznie naczynie żaroodporne. Możesz wykorzystać każdą wyższą formę do
    ciasta. Nieważne jakiego kształty, okrągła, prostokatna czy kwadratowa. Zamiast
    przykrycia używasz folii aluminiowej i z banieczki. ;-)
    --
    Idealista to ktoś, kto czuje, że róża pachnie piękniej niż kapusta, myśli więc,
    że będzie z niej lepsza zupa.
  • Gość: niepojętna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 21:38
    Serdecznie dziekuję dispell:-)..może jeszcze jakieś propozycje...?
  • wadera3 05.02.05, 22:03
    ....normalnie,bierzesz ugotowane ziemniaki,kroisz w plasterki i układasz w
    naczyni,w którym masz zamiar to robić....warstwę ziemniaków przekładasz warstwą
    wędlinki lub mięska z obiadu,warstwą cebuli/np/ ja wrzucam wszystko co mi do
    głowy przyjdzie ;))) warzywa itepe...każdą warstwę solę i pieprzę i posypuję
    ziółkami /kminek,oregano,bazylia.../ jak już mam pełne naczynie-polewam
    rozbełtanym ze smietanką, lub mlekiem, jajkiem i posypuję utartym serem....

    Są różne warijacje na temat zapiekanek,ale mnie najbardziej smakują
    "ze wszystkim" kwestia kulinarnej wyobraźni ;)))
    --
    Lepiej grzeszyć a później żałować, niż żałować, że się nie grzeszyło ;)
  • dispell 05.02.05, 22:12
    kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=4367
    kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,29814262,P_KOBIETA_PRZEPISY.html
    www.jampol.pl/grzyby-pl/konkursy/konkurs.html
    I tu trzeba przejrzeć listę, jest tam kilka zapiekanek i innych prostych do
    wykonania potraw. Powodzenia. ;-)))
    kuchnia.host.sk/klubsmakoszy/ranking.php?pokaz=25
    --
    Idealista to ktoś, kto czuje, że róża pachnie piękniej niż kapusta, myśli więc,
    że będzie z niej lepsza zupa.
  • Gość: tilijka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.05, 08:48
    Zakupy porcja na duże naczynie żaroodporne (3-4 osoby): ziemniaki (sporo, 2
    kg?), kapusta kiszona 0,5 kg, kiełbasa podwawelska 1 podwójny kawałek, żółty
    ser (np gouda) 20 dag
    Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plasterki. Wariant pierwszy: wrzucić na
    osolony na wrzątek i podgotować kilka minut, odcedzić lub wariant drugi:
    plastry ziemniaków podsmazyć na patelni na oleju, posolic, trwa to dłużej i
    jest bardziej kaloryczne ale smaczniejsze. Ziemniaki nie moga być surowe bo
    potem trzeba zapiekac strasznie długo. Ja robię to partiami, wtedy w razie
    czego można dokroić ziemniaków jeśli zabraknie na pokrycie całej powierzchni
    zapiekanki.
    Naczynie wysmarować olejem, ułożyć warstwę ziemniaków, na to warstwę kiszonej
    kapusty, warstwę pokrojonej w plasterki lub drobniej kiełbasy (można podsmażyc,
    można dodać boczek, podsmazoną cebulę), przykryć druga połową ziemniaków.
    Posypac żóltym serem (niekoniecznie), wlać około 1/3 szklanki wody, zeby nie
    była za sucha.
    Piec min 40 min. Jeśli ziemniaki były smażone może to trwać dłużej. Najlepiej
    wyciągnąc 1 plaster ziemniaka i sprawdzić czy jest miekki.
    W moim domu je się ta zapiekankę z kefirem albo maslanką. Jesli coś zostanie na
    następny dzień (rzadko) to można odsmazyć ją na patelni.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.