Dodaj do ulubionych

makowiec....inaczej - poszukiwany przepis

09.02.05, 13:17
witajcie,
zbliżają się moje hm....(??) urodziny i chciałabym zrobić makowiec, a
właściwie ciasto makowe, żeby nie trzeba było zwijać. Wyobrażam to sobie
mniej więcej tak: spód - jakieś ciasto, na to masa makowa (sama lub z czymś,
tak aby nie była sucha i nie kruszyła się), na to jakaś masa lub polewa.
Czy ktoś posiada sprawdzony przepis?
z góry dziękuję i pozdrawiam,
toyaa
Edytor zaawansowany
  • dispell 09.02.05, 13:28
    Składniki:


    Ciasto:
    1 1/2 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    1/2 kostki margaryny
    1 jajko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa makowa:
    30 dkg maku
    1 1/2 szklanki cukru
    5 jajek
    20 dkg margaryny
    60 dkg jabłek
    8 łyżeczek kaszy manny
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    bakalie (niekoniecznie)
    olejek waniliowy

    Z podanych składników zagnieść ciasto.

    Mak ugotować w szklance mleka z łyżką miodu(musi wciągnąć mleko) i zmielić
    (trzykrotnie). Jaja z cukrem ubić na parze. Dodać roztopioną margarynę, starte
    jabłka, kaszę manną, proszek do pieczenia, bakalie, olejek migdałowy. Wylać na
    ciasto. Piec około 45 minut
    --
    nunc est bibendum
  • Gość: rozsmakowana IP: 213.17.230.* 09.02.05, 13:44
    A ja idąc za pomysłem kwiety4 zrobiłam zwyczajne ciasto drożdżowe. Na blaszce
    położyłam warstwę ciasta. Pomazałam białkiem, żeby mak nie odchodził, dałam mak
    zostawiając brzeg wolny jak w pizzy, znowu trochę ciasta, mak, ciasto, a na
    górze pomazałam rozmąconym jajkiem. Wszystko jak w tradycyjnej strucli. W
    blaszce w ten sposób są dwie warstwy maku. Nie wychodzi to za równo, ale efekt
    końcowy jest super:)
    Robiłam w okrągłej blaszce. Kroiłam jak tort. Kawałki wyglądają rewelacyjnie, a
    stresów ze zwijaniem strucli nie ma.

  • Gość: rozsmakowana IP: 213.17.230.* 09.02.05, 13:54
    Dodam, że mak kupiłam gotowy, więc wszystko szło bardzo sprawnie.
  • Gość: zahr@ IP: 5.6.1D* / *.red.bezeqint.net 09.02.05, 13:49
    ciasto makowe:

    3/4 szkl. cukru
    1/2 szkl. oleju
    200 g zmielonego maku
    1 szkl. mleka
    3 lyzki maki
    1 lyzeczka proszku do pieczenia
    5 zoltek
    5 bialek+3/4 szkl cukru ubite na piane.

    ubic zoltka z cukrem i olejem,dodac pozostale skladniki i na koniec piane z
    bialek.piec w okraglej tortownicy 28 cm,30-40 minut 180 stopni.
    polewa:
    75 g gorzkiej czekolady
    2 lyzki kakao
    2 lyzki cukru
    1 lyzka masla
    mozna przelozyc ciasto bita smietana i poac polewa.
    wszystkiego najlepszego z okazji urodzin.


  • jedrek20 09.02.05, 14:21
    Po prostu zrób makowiec z jabłkami ! Jest bez ciasta i nie taki "ciężki" jak
    normalny !
  • ka_thy 09.02.05, 14:24
    Ja mam taki przepis, nie pamiętam dokładnie bo dawno nie robiłam, że na spód z
    ciasta kruchego kładło się mak, maku tego zdaje się już nie piekło, na to krem
    orzechowy, na to polewa. Poszukam na jutro.
  • edit_piaf 09.02.05, 14:30
    Poszukaj w Galerii potraw, tam byl niedawno jakis przepis na tort makowy.
  • toyaa 09.02.05, 17:07
    bardzo dziękuję za wszystkie Wasze pomysły,
    ka_thy jeśli Ci się uda odszukać Twój przepis....będę wdzięczna:))
    pozdrawiam serdecznie,
    toyaa
  • Gość: elamich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 17:38
    wypróbowany i pewny, robiony wiele razy -
    Biszkopt z makiem:
    Ciasto: 4jaja,szklanka cukru,4 łyżki oliwy,szklanka mąki,łyżeczka proszku do
    pieczenia.
    Masa: puszka masy makowej.
    Białka ubić z cukrem na sztywną pianę,dodać żółtka, mąkę,oliwę,proszek do
    pieczenia i dokładnie wymieszać. Wlać do tortownicy i piec około 30 minut.
    Upiczone ciasto przekroić na 2 lub 3 krążki i przełożyć je masą makową.
    Wierzch i boki ciasta można polać polewą kakaową i udekorować bakaliami
    (połówkami orzech włoskiego). Polewa: pół kostki margaryny,4 łyżki cukru,łyżka
    wody,2 łyzki kakoa.
    Całość wygląda i smakuje jak tort makowy. Smacznego!
  • Gość: siwa IP: *.adsl.solnet.ch 09.02.05, 23:20
    przepis przerobiony - udoskonalony przez moja siostre. wyprobowany nie raz i moj
    ulubiony.

    masa makowa:
    - 1,5 szklanki maku
    - 3 jajka
    - 2 lyzki maki ziemniaczanej
    - 3/4 szklanki cukru
    - kostka margaryny
    - zapach migdalowy
    - bakalie wedlug uznania

    mak zaparzyc - zalac woda tak, zeby byl caly zakryty i gotowac na malym ogniu
    ok. 15 minut, w razie potrzeby uzupelniac wode. odstawic na 2-3 godziny. gdy juz
    swoje odstoi - odcedzic jezeli jest jeszcze jakas woda, nastepnie zmielic kilka
    razy. do maku dodac jajka, make, zapach i bakalie takie, jakie lubisz i ile
    lubisz. w rondelku rozpuscic margaryne z cukrem, zagotowac, dodac mase makowa,
    chwile pogotowac, gorace wylac na placek i zostawic do ostygniecia. mozna polac
    po wierzchu polewa czekoladowa.

    zwykle robie z tym nadzieniem strucle makowa, ale w biszkoptowym ciescie, bo
    masy makowej juz sie nie piecze. mozesz wylac ja np. na kupiony spod
    biszkoptowy, albo na spod biszkopt, potem masa, znow biszkopt i polewa
    czekoladowa. najlepiej chyba smakuje z ciastem biszkoptowym, ale wlasciwie mozna
    wylac na jakikolwiek spod i bedzie dobrze, bo masa makowa jest po prostu pyszna.
    mozesz tez wylozyc blache biszkoptami i na nie wylac mase makowa. po
    zastygnieciu masa jest scisla i sie nie kruszy. tylko musi byc naprawde dobrze
    ostygnieta przed podaniem.

    zycze smacznego i wszystkiego naj na urodziny :-)
  • cat-lover 10.02.05, 02:05
    oh, Mysiulku, ten Twoj makowiec to mi sie po nocach sni....cudo!!!
  • ka_thy 10.02.05, 14:26
    Ciasto z masą makowo-orzechową

    Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    5 łyżek oleju
    1 cukier waniliowy
    3 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Do nasączenia ciasta:
    3 łyżki wódki

    Do przybrania:
    5 dag różnych bakalii (rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa smażona w cukrze)

    Masa makowa:
    50 dag maku
    15 dag cukru
    2 szkalnki mleka
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki miodu
    3 białka

    Masa orzechowa:
    15 dag orzechów
    20 dag masła lub margaryny
    15 dag cukru pudru
    3 żółtka
    1/2 szklanki mleka

    Polewa:
    12 dag margaryny lub masła
    1/2 szklanki cukru
    3 łyżki mleka
    4 łyżki kakao

    Przygotowac ciasto: jajka utrzeć z cukrem na pulchną masę, stopniowo dodawać 8
    łyżek wody, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy, kakao a
    na końcu olej.

    Ciasto przełożyć do średniej wielkości formy do pieczenia i piec 45 minut w 180
    st.

    Przygotowac masę makową: mak opłukać na sicie, osączyć, zemleć, zalać wrzącym
    mlekiem, dodac cukier, cukier waniliowy , miód oraz białka, wymieszac i gotowac
    do zgęstnienia.

    Ostudzone ciasto skropić wódką. Goracą masę makową wyłożyć na ciasto.

    Przygotowac mase orzechową: orzechy zemleć, zalac gorącym mlekiem i ostudzić.
    Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodając żółtka i po łyżce orzechów.
    Masę orzechową nałożyć na masę makową.

    Przygotowac polewę: składniki połączyć i zagotować. Ciasto polać polewą,
    przybrać bakaliami i zostawić do wystygnięcia.


    Przepis jest z książeczki z serii "Lubię gotować" - "Ciasta na święta". Robiłam
    to ciasto wielokrotnie nieco modyfikując - na spód piekłam biszkopt, z racji
    tego, ze mnie ciasta na proszku nie wychodzą. Do maku dodawałam skórki
    pomarańczowej i prawdopodobnie przed zmieleniem go parzyłam (ale nie pamiętam
    dokładnie). Polewę też wykorzystywałam gotową.
  • toyaa 10.02.05, 16:04
    ka_thy bardzo dziękuję!
    dziś lub jutro zabieram się do pieczenia:)

    pozdrawiam,
    toyaa
  • Gość: limba IP: *.mos.gov.pl 10.02.05, 16:22
    Ciasto to występuje pod różnymi nazwami. Ja znam takie: Japoniec, Szarlotka
    japońska, a nawet Makowiec tenora

    Składniki:

    Masa makowo jabłkowa
    ° 15 dkg masła lub margaryny
    ° 10 dkg cukru [tj. ok.pół szklanki]
    ° 6 jaj
    ° 6 łyżek bułki tartej [lub grysiku - kasza manna]
    ° 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ° ok.3/4 kg jabłek
    ° mak z puszki [ma być mała puszka ok.40 dkg > wielkość taka jak mleko
    skondensowane; dla porównania większa puszka masy makowej waży ok.90 dkg]
    ° olejek migdałowy lub rumowy
    ° rodzynki, orzechy [czasami mak w puszce jest już z bakaliami: rodzynki,
    orzechy, skórka pomarańczowa - więc trzeba się zorientować ile ich dodatkowo
    dorzucić do ciasta > ilośc zależy od tego ile kto lubi]

    Biszkopt:
    ° 6 – 7 jaj [zależy od wielkości jaj]
    ° 1 szkl cukru
    ° 1 szkl mąki pszennej tortowej
    ° 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Polewa:
    ° pół kostki margaryny,
    ° 3/4 szklanki cukru pudru lub pół szklanki cukru zwykłego kryształu,
    ° 2 czubate łyżki kakao,
    ° 2 łyżki mleka lub wody
    Wszystkie składniki polewy podgrzewać w garnuszku, mieszając- aż do połączenia
    składników polewy. Jeśli używa się zwykłego cukru, to polewę trzeba pogotować
    na „małym ogniu” około 3 min, tak żeby cukier się rozpuścił całkowicie.

    Sposób przygotowania:
    Masło utrzeć z cukrem i dodawać po 1 żółtku, 1 łyżce maku [masa makowa jest już
    słodka, więc cukru dodaje się mniej niż w klasycznym przepisie na te ciasto] i
    1 łyżce kaszy (można mieszać mikserem).
    Dodać obrane i starte na tarce o grubych oczkach jabłka oraz proszek do
    pieczenia.
    Dodać kilka kropli olejku migdałowego.
    Na koniec całość wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek. Wymieszać
    delikatnie.
    Całość masy makowej wylać do formy [wyłożonej papierem do pieczenia i
    posmarowanej masłem/margaryną], a na to wylać biszkopt. Koniecznie w takiej
    kolejności, bo ciasto biszkoptowe jest delikatne, a masa makowa ciężka.
    Przygotowanie biszkoptu:
    Białka ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier, następnie żółtka i na końcu
    przesianą mąkę z pr. do pieczenia.
    Ciasto można upiec też bez biszkoptu, ale wtedy trzeba zwiększyć składniki masy
    makowej i zastosować większą puszkę maku, bo byłoby za niskie.
    Piec w temp. 180 st. 40-60 min.
    Po wyjęciu z piekarnika poczekać aż ciasto wystygnie, następnie odwrócić je do
    góry [w gotowym cieście masa makowa ma być na górze] i polać rozpuszczoną
    polewą [gotową z torebki - czekoladową lub orzechową] lub polewą przyrządzoną
    domowym sposobem – jak do Murzynka [wtedy będzie miała konsystencję lukru
    czekoladowego].
    Jest to b.łatwy do wykonania przepis, ciasto zawsze się udaje i jest wilgotne
    dzięki jabłkom.
    Niektórzy porównują je do tortu makowego.
    A poza tym smakuje i wygląda rewelacyjnie > tu można sprawdzić jak wygląda i a
    nawet – jak kto woli - skorzystać z innego przepisu na to ciasto:

    www.kulinaria.pl/potrawy.asp?id=534

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka