Dodaj do ulubionych

Karkówka. Jak zmodyfikować przepis?

IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 11.02.05, 10:11
Witam.

Dostałam od koleżanki przepis na podobno przepyszne danie. Wygląda tak:
Karkówkę pokroić w plastry, cebulę w grube krążki. Przygotować 2 l taniego
ketchupu (ponoć najlepszy z Lidla). Na dużą blachę wylać 1/2 ketchupu, ułożyć
mięso, na to plastry cebuli, grubo przesypać rodzynakimi, znowu polać 1/2
ketchupu. Piec tak długo, aż ketchup się skarmelizuje.

To jest zdecydowanie mój smak, ale odstrasza mnie ten ketchup. Nie mam
zaufania do supertanich produktów, a 2 l ketchupu Heinza czy innej lepszej
firmy to już zdecydowanie duży wydatek. Macie może jakiś pomysł, drodzy
forumowicze, czym zastąpić ten ketchup, żeby nie zbankrutować? Co sądzicie o
odpowiednio doprawionym soku pomidorowym? Tylko czym go doprawić?

Pozdrawiam,
Kasia
Edytor zaawansowany
  • Gość: Wodek 1 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.02.05, 10:17
    Nie wiem za bardzo, co to za wynalazek opisujesz, ale trudno jest mi sobie
    wyobrazić, by to smakowało dobrze. Jeżeli równiesz bedziesz miał wątpliwości
    wyprubuj poniższy przepis. Gwarancaj super smaku.

    Karkówka

    gruby kotlet ze schabu karkowego (około 150 g na osobę)
    1 łyżka miodu
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżka soku z cytryny
    trochę majeranku, cząbru, tymianku, mielonej papryki (dobieramy przyprawy
    według naszych upodobań)
    sól, pieprz

    Kotlet zbijamy pięścią (nie używamy tłuczka, bo mięso będzie za suche). Z
    miodu, sosu sojowego, soku z cytryny i przypraw (pieprzu, soli, majeranku)
    robimy zalewę. Mięso powinno poleżeć w niej co najmniej 2 godziny. Po wyjęciu z
    zalewy układamy je na dobrze rozgrzanym grillu lub mocno rozgrzanej patelni i
    pieczemy w zależności od grubości i upodobań od 3 do 5 minut na stronę (UWAGA!
    z każdej strony na gotowo - nie przewracamy w tą i z powrotem). Dzięki dodaniu
    miodu karkówka nabierze pięknego, złotego koloru.
  • marghot 11.02.05, 10:19
    Przrznam, że mnie właśnei ten keczup odstrasza...
    a co byś powiedziała na pomidory pokrojone w kostkę (z puszki), ew. przeciery
    dostępne w kartonikach.
    Karkówka lubi sie z kminkiem i czosnkiem.
    --
    "Z każdych pięciu funtów, dolarów, franków czy marek, jakie wydajesz na wino,
    przynajmniej jeden to cena samego zapachu, tego eterycznego i cudownego
    przeżycia, którego doświadczasz zanim weźmiesz wino do ust."
  • Gość: landsbergk IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 11.02.05, 10:22
    To też pomysł, ale 2l to jest 6 puszek albo 4 kartoniki pomidorów. Poczekam na
    wypłatę :-)
  • marghot 11.02.05, 10:26
    rozumiem, że nastawiłaś się na karkówkę właśnei taką, a nie inną.
    Jeśli w grę wchodzi inna, to polecam podsmażyć plastry mięsa, przelożyć do
    żaroodpornego naczynia, zalać tłuszczykiem od smażenia i obłożyć połówkami
    gruszek. Piec polewając owoce sosikiem, do zrumienienia gruszek.
    Serwować po nałożeniu do wydrążonych gruszek żurawiny bądź borówek
    Tak w skrócie
    --
    "Z każdych pięciu funtów, dolarów, franków czy marek, jakie wydajesz na wino,
    przynajmniej jeden to cena samego zapachu, tego eterycznego i cudownego
    przeżycia, którego doświadczasz zanim weźmiesz wino do ust."
  • mnkra 11.02.05, 10:35
    Ja robie karkowke w taki sposob,juz go kiedys podawalam na forum
    karczek pokroiś na kotlety, rozbić, posolić i popieprzyć i zanurzyć w
    marynacie, najlepiej na cala noc ,wstawic w misce przykryte do lodowki
    Marynata
    4 łyżki ketchupu pikantnego
    2 ząbki czosnku rozgniecione
    2 liście laurowe rozkruszone
    pół łyżeczki rozmarynu
    pół łyżeczki papryki ostrej
    Pieke nie w piekarniku lecz na patelni tuz przed podaniem.Najpierw lewa strona
    potem prawa pod koniec zminiejszamgaz i przykrywam pokrywka na kilka minut.
    Ja taka porcje marynaty stosuje na 4 duze kotlety karkowe

    Po upieczeniu jest bardzo smaczny. Moze jak polaczysz swoj przepis ,kolegi
    wyzej i ten to cos wyczarujesz posredniego.

    --
    mnkra
  • jacek1f 11.02.05, 11:15
    Landsbergu, ten keczup to zamieni sie troche w takie "barbecque" pewnie.
    Jak sie boisz keczupu, to proponuje wez sok pomidorowy (ze dwa kartony)i
    pogotuj go (odparuj) z przyprawami - sol, cukier, pieprz i octem winnym. Bo to
    o ten ocet tu pewnie chodzi.
    Bedziesz miala taki wlasny "keczup" do pieczenia.
  • Gość: landsbergk IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 11.02.05, 11:28
    O, to to to. Właśnie o to chodziło. Dzięki :-)
  • Gość: angie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.05, 11:32
    i o cukier skoro ma skarmelizowć
    może dodaj mąki, będzie cos w rodzaju "beszamelu pomidorowego":),bo w keczupie
    jest skrobia na 100%

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka